Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει την προσφυγή της J&J για την υπόθεση του ταλκ με αμίαντο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε σήμερα να εξετάσει την προσφυγή της φαρμακευτικής εταιρείας Johnson & Johnson, επικυρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προηγούμενες αποφάσεις με βάση τις οποίες θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων επειδή διέθετε στην αγορά ταλκ που φέρεται να προκαλούσε καρκίνους.

Ως είθισται, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξήγησε τους λόγους της απόφασής του, που βάζει τέλος στην πολύχρονη δικαστική διαμάχη και ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και για άλλες συλλογικές αγωγές.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία είχε κατηγορηθεί από χιλιάδες γυναίκες ότι το ταλκ της περιείχε αμίαντο και προκαλούσε καρκίνο των ωοθηκών. Η Johnson & Johnson από την πλευρά της επέμενε ότι το προϊόν της, μια βρεφική πούδρα, δεν περιείχε αμίαντο και δεν προκαλούσε καρκίνο. Ωστόσο, καταδικάστηκε πολλές φορές για την υπόθεση αυτή. Το 2018 οι ένορκοι, αφού μελέτησαν πολλές υποθέσεις, την διέταξαν να καταβάλει αποζημίωση ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 22 ενάγουσες. Τον Ιούνιο του 2020 όμως το Εφετείο του Μισούρι μείωσε το ποσό της αποζημίωσης, θεωρώντας ότι ορισμένες από τις ενάγουσες δεν είχαν κάποια σχέση με αυτήν την Πολιτεία και επομένως δεν θα έπρεπε να έχουν συμπεριληφθεί στην αγωγή.

Παρ’ όλ’ αυτά, το Εφετείο έκρινε ότι ο όμιλος “εν γνώσει του πούλησε στους καταναλωτές προϊόντα που περιείχαν αμίαντο” προκαλώντας τους έντονο “σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό άγχος”.

Η J&J προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μισούρι, το οποίο αρνήθηκε να εξετάσει την υπόθεση, όπως έκανε σήμερα και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ο όμιλος υποστήριζε ότι η συλλογική αγωγή στην οποία μετείχαν και ενάγουσες από άλλες Πολιτείες παραβίαζε τα δικαιώματά του και αμφισβητούσε το επιδικαζόμενο ποσό.

Να σημειωθεί ότι δύο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζήτησαν να εξαιρεθούν από την υπόθεση αυτή. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σάμουελ Αλίτο διαθέτει μετοχές της εταιρείας ενώ ο πατέρας του Μπρετ Κάβανο είχε εργαστεί ως λομπίστας για την J&J.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πέρσι τον Μάιο ότι θα σταματήσει να πουλά αυτήν την πούδρα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, χώρες στις οποίες οι πωλήσεις μειώθηκαν κατακόρυφα λόγω της αλλαγής της καταναλωτικής συμπεριφοράς και της δυσπιστίας των αγοραστών απέναντι στο προϊόν.

-

Related posts

Kazimir (ΕΚΤ): Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον υψηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη

banksnews

Αϊτή: “Κατάσταση πολιορκίας” κηρύχθηκε στη χώρα μετά τη δολοφονία του προέδρου της

banksnews

Exit Polls: Ισοπαλία μεταξύ SPD (25%) – CDU (25%) – Θρίλερ για τον σχηματισμό κυβέρνησης

banksnews

Βρετανία: 24.885 νέα κρούσματα και 18 νέοι θάνατοι από κορονοϊό

banksnews

Δανική μελέτη: Η Όμικρον παρακάμπτει αρκετά αποτελεσματικά την ανοσία των εμβολιασμένων

banksnews

Τυνησία: Δικαστική έρευνα κατά 4 μελών του ισλαμοσυντηρητικού Ενάχντα για βία έξω από το κοινοβούλιο

banksnews

ΟΟΣΑ: Μια αδύναμη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας ενέχει τον κίνδυνο να μείνουν “σημάδια”

banksnews

Το “πολωνικό ζήτημα” βραχυκυκλώνει την Ε.Ε.

banksnews

Η Lufthansa συνιστά στους επιβάτες να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου 4 ώρες πριν την αναχώρηση

banksnews