Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στο 5,4% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Συνέχισαν να ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές να καταγράφουν νέο άλμα ξεπερνώντας και πάλι τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. 

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ο δείκτης εκτοξεύτηκε κατά 5,4%.

Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2% από τον προηγούμενο μήνα.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για μηνιαία άνοδο του πληθωρισμού κατά 0,3% και του δομικού δείκτη κατά 0,2%.

Τα πρωτοφανή προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και το ράλι των τιμών στην ενέργεια, σε εμπορεύματα και άλλα βασικά αγαθά έχουν οδηγήσει σε ράλι τις τιμές παραγωγού, με το κόστος να μετακυλίεται στη συνέχεια στους καταναλωτές.

Το ράλι των τιμών τους τελευταίους μήνες οδήγησε χθες τον πρόεδρο της Atlanta Federal Reserve, Raphael Bostic να προειδοποιήσει ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ένα παροδικό φαινόμενο. 

“Ο πραγματικός κίνδυνος είναι οι καταναλωτές και επιχειρήσεις να φτάσουν να περιμένουν υψηλές τιμές σε μακροπρόθεσμο επίπεδο εάν ο πληθωρισμός δεν αρχίσει να υποχωρεί στο εγγύς μέλλον”, ανέφερε. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα επίπεδο πληθωρισμού που θα ξεπερνά συστηματικά τον ετήσιο στόχο του 2%, προειδοποίησε. 

Αυτή είναι μια ηχηρή διαφοροποίηση από τις δηλώσεις της ηγεσίας της Fed και άλλων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που κάνουν λόγο για προσωρινή αύξηση των τιμών. 

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell επιμένει τους τελευταίους μήνες ότι πρόκειται για μια “μεταβατική” κατάσταση καθώς αναζωπυρώνεται η οικονομική δραστηριότητα μετά την άρση των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας. Πρόσφατα πάντως ο διοικητής της Fed παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα και το επόμενο έτος.

Related posts

Ευρωκοινοβούλιο: Να διευρυνθούν οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για την “αεροπειρατεία της Ryanair”

banksnews

Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά των μέτρων για την Covid-19

banksnews

Ισραήλ: Πέθανε ένας 12χρονος Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί πριν από μια εβδομάδα σε συγκρούσεις στη Γάζα

banksnews

Σουδάν: Η απόπειρα πραξικοπήματος συνδέεται με οπαδούς του ανατραπέντος πρώην προέδρου Μπασίρ

banksnews

Σιέρα Λεόνε: Τουλάχιστον 99 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη βυτιοφόρου

banksnews

Ρωσία: Εξήγγειλε κυρώσεις κατά Βρετανών κρατικών αξιωματούχων

banksnews

Λιβύη: Μάχες στα νότια μεταξύ δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ και ανταρτών από το Τσαντ

banksnews

Societe Generale: Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2021, ανακοίνωσε επιστροφή στα κέρδη στο τρίμηνο

banksnews

Σουηδία: Η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον έλαβε εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης

banksnews