Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σε ισχύ τίθενται απαγορεύσεις στις αμβλώσεις στις πολιτείες Φλόριντα και Μισισιπή

Σε ισχύ είναι πλέον στη Φλόριντα η απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης, αφού την Τρίτη δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να μην εφαρμοστεί προσωρινά η σχετική νομοθεσία, ενώ δικαστής στο Μισισιπή αρνήθηκε να αποτρέψει την εφαρμογή μιας σχεδόν πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Οι εξελίξεις αυτές είναι ένα ακόμη πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών μετά την ακύρωση στα τέλη Ιουνίου από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ της ιστορικής απόφασης του 1973 στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ που είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Στη Φλόριντα οι αρχές της ρεπουμπλικανικής πολιτείας άσκησαν έφεση σε απόφαση του δικαστή Τζον Κούπερ, ο οποίος είχε προσπαθήσει να εμποδίσει να τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.

Μετά την έφεση αυτομάτως πάγωσε η απόφαση του δικαστή. Αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο που υπέγραψε τον Απρίλιο ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις παραμένει σε ισχύ. Αυτό προβλέπει την απαγόρευση σχεδόν όλων των αμβλώσεων μετά τη 15η εβδομάδα από την τελευταία έμμηνο ρύση. Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν άμβλωση σε περίπτωση που απειλείται η υγεία τους ή αν το έμβρυο πάσχει από μια “θανατηφόρα δυσμορφία”.

Λίγες ώρες αργότερα η δικαστής Ντέμπρα Χάλφορντ στο Τζάκσον του Μισισιπή αρνήθηκε αίτημα από τη μοναδική κλινική της πολιτείας που κάνει αμβλώσεις να μην τεθεί σε εφαρμογή νομοθεσία που απαγορεύει σχεδόν εντελώς τις αμβλώσεις.

Η κλινική, η Jackson Women’s Health Organization, προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον νομοθεσίας που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα της κύησης. Η Χάλφορντ απέρριψε το αίτημά της.

Ο Μισισιπής είναι μία από τις 13 πολιτείες των ΗΠΑ που είχαν υιοθετήσει νομοθεσίες που έχουν στόχο να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν τις αμβλώσεις και οι οποίες μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Και στις δύο πολιτείες οργανώσεις αναμένεται να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεων, με τους δικηγόρους των κλινικών που παρέχουν αμβλώσεις στη Φλόριντα, την οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU και το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων να έχουν δεσμευθεί ότι θα προσπαθήσουν να “εμποδίσουν μια και καλή” την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.

Η Φλόριντα ήταν για καιρό η πολιτεία στην οποία πήγαιναν γυναίκες από τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ που ήθελαν να κάνουν άμβλωση στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, καθώς οι γειτονικές της πολιτείες έχουν αυστηρούς περιορισμούς. Στη Φλόριντα επιτρέπονταν οι αμβλώσεις ως την 24η εβδομάδα της κύησης.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Τσεχία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 5,75% – Το υψηλότερο επίπεδο από το 1999

banksnews

Βουλγαρία: Ο Ρούμεν Ράντεφ οδεύει προς την νίκη των προεδρικών εκλογών

banksnews

Ιράν: Πυρκαγιά σε ερευνητικό κέντρο των Φρουρών της Επανάστασης, τρεις τραυματίες

banksnews

Τους 50 έφτασαν οι νεκροί στο Κραματόρσκ – Ανηλεής βομβαρδισμός στο Χάρκοβο – Χτύπημα σε αποθήκη νιτρικού οξέος

banksnews

Ο ΠΟΥ ανησυχεί για έξαρση της πανδημίας στο Αφγανιστάν – Το χάος έχει επιβραδύνει τους εμβολιασμούς

banksnews

Τυνησία: Η χώρα θα συγκροτήσει επιτροπή για την κατάρτιση Συντάγματος

banksnews

Δύο αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στη Συρία

banksnews

Πρέσβης ΗΠΑ στην Κύπρο: “Καλούμε Τουρκία και Τουρκοκύπριους να ανακαλέσουν τις εξαγγελίες για τα Βαρώσια”

banksnews

Κονγκό: Συνετρίβη ελικόπτερο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ

banksnews