Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας – Καταγράφηκαν 3,28 εκατομμύρια

Σε επίπεδο ρεκόρ εκτινάχθηκε ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, δείχνοντας τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αμερικανική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 3.001.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 3,28 εκατ. για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, συνθλίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 695.000 αιτήσεων που σημειώθηκε το 1982.
Η πανδημία έχει βάλει φρένο στην οικονομική δραστηριότητα, προκαλώντας κύμα απολύσεων, δίνοντας κατά πάσα πιθανότητα τέλος στη μεγαλύτερη περίοδο αύξησης της απασχόλησης στην αμερικανική Ιστορία.Έκτακτα μέτρα από Fed και Κογκρέσο
Η έκθεση με τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που σήμερα δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Εργασίας προσέφερε τα πλέον ξεκάθαρα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον καταστροφικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στην οικονομία, που έχει αναγκάσει την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) να λάβει έκτακτα μέτρα και το αμερικανικό Κογκρέσο να καταλήξει σε πακέτο μέτρων στήριξης που ανέρχεται στο ύψος-ρεκόρ των 2 τρισεκ. δολαρίων.
Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις είναι πιο έγκαιρος δείκτης για την αγορά εργασίας.
Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα σημείωναν αύξηση στο 1 εκατ. αν και υπήρχαν προβλέψεις που έφθαναν ακόμα και τα 4 εκατ.
«Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου, η αύξηση στις νέες αιτήσεις οφείλεται στον αντίκτυπο της COVID-19», ανέφερε το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωση.Εντολή για παραμονή στο σπίτι σε τουλάχιστον 18 πολιτείες
Οι κυβερνήτες σε τουλάχιστον 18 πολιτείες, που αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ του πληθυσμού της χώρας, έχουν δώσει εντολή στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να παραμένουν στο σπίτι τους. Έχει επίσης δοθεί εντολή να αναστείλουν της λειτουργία τους επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, περίπου το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού τελεί υπό καθεστώς αποκλεισμού (lockdown).
Τα στοιχεία για τις αιτήσεις της περασμένης εβδομάδας πιθανόν δεν θα έχουν αντίκτυπο στην έκθεση για την απασχόληση του Μαρτίου, καθώς δεν περιλαμβάνονται στην περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία για τους απασχολούμενους εκτός του αγροτικού τομέα, δηλαδή την εβδομάδα έως τις 14 Μαρτίου. Οικονομολόγοι, ωστόσο, αναφέρουν ότι η αύξηση των αιτήσεων για την εβδομάδα που καλύπτει η σημερινή έρευνα υποδηλώνει ότι ο αριθμός των μισθωτών μειώθηκε αυτόν τον μήνα γεγονός που θα τερματίσει σχεδόν εννιαμισι χρόνια αύξησης της απασχόλησης.
«Οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν τον Μάρτιο», σχολίασε ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics στην Πενσιλβάνια. «Υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές για απολυμένους εργαζομένους που δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας, καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να το κάνουν ταυτόχρονα. Τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανόν να έχουμε απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας».Ειδήσεις σήμερα:Κορωνοϊός: Δημοσκοπικά ενισχυμένος ο Τραμπ εν μέσω πανδημίαςΚορωνοϊός: 5.000 μάσκες σε κρύπτη στον Καθεδρικό της ΟυάσινγκτονΚορωνοϊός – Τραμπ: Τεράστιος αριθμός Αμερικανών θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά

Related posts

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ORILINA PROPERTIES AEEAΠ

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με άνοδο με τις τράπεζες οδηγό

banksnews

Σταϊκούρας: Καμία σκέψη για μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο

banksnews

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Υποστηρίζει πρόγραμμα €470 εκατ. για την ασφάλεια των ελληνικών δρόμων

banksnews

Μοσκοβισί: Φίλος μου ο Τσίπρας, αλλά δεν είναι κυβέρνηση

banksnews

«Πόλεμος» δισ. στο ποδόσφαιρο: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν – Η ρελάνς της UEFA

banksnews

«Αστερίσκοι» από Κομισιόν για 3ετή αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή και θετικά σχόλια για τις αλλαγές στις αντικειμενικές

banksnews

Κορωνοϊός – ΕΛΣΤΑΤ: Η ακτινογραφία των λουκέτων στις επιχειρήσεις

banksnews

Κορωνοϊός: Αποζημίωση 400 ευρώ και ρήτρα μη απόλυσης

banksnews