Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι τράπεζες μεσαίου μεγέθους ζητούν την επέκταση της ασφάλισης καταθέσεων σε όλους τους λογαριασμούς για 2 χρόνια

Ένας συνασπισμός αμερικανικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους ζήτησε από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές να επεκτείνουν την ασφάλιση της FDIC σε όλες τις καταθέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η εγγύηση είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ένα ευρύτερο κύμα απόσυρσης καταθέσεων.

“Κάτι τέτοιο θα σταματήσει αμέσως την έξοδο των καταθέσεων από τις μικρότερες τράπεζες, θα σταθεροποιήσει τον τραπεζικό τομέα και θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες περισσότερων τραπεζικών χρεοκοπιών”, ανέφερε ο Συνασπισμός Μεσαίων Τραπεζών της Αμερικής σε επιστολή προς τις ρυθμιστικές αρχές που είδε το Bloomberg News.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank αυτό το μήνα προκάλεσε ένα κύμα μεταφορών καταθέσεων από τους περιφερειακούς δανειστές προς τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase & Co. και Bank of America Corp. Οι πελάτες που φοβήθηκαν από τις χρεοκοπίες των τραπεζών κατέφυγαν σε επιχειρήσεις που θεωρούνται πολύ μεγάλες για να αποτύχουν.

“Παρά τη συνολική υγεία και ασφάλεια του τραπεζικού κλάδου, η εμπιστοσύνη έχει διαβρωθεί σε όλες τις τράπεζες εκτός από τις μεγαλύτερες”, αναφέρει η ομάδα στην επιστολή. “Η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα στο σύνολό του πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η φυγή καταθέσεων θα επιταχυνόταν σε περίπτωση που άλλη μια τράπεζα χρεοκοπούσε.

Η ομάδα επικαλέστηκε παρατηρήσεις της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ότι τα backstops που έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι στιγμής θα προστατεύουν τις ανασφάλιστες καταθέσεις μόνο εάν οι ρυθμιστικές αρχές το κρίνουν “απαραίτητο για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος”. Αυτή η κατηγορία είναι απίθανο να περιλαμβάνει τις μικρότερες τράπεζες που εκπροσωπούνται από την MBCA.

Εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας Σέροντ Μπράουν δήλωσε ότι ο Δημοκρατικός από το Οχάιο πιστεύει ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν στην ασφάλιση των καταθέσεων πρέπει να προστατεύουν τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και όχι τους μεγάλους επενδυτές. Οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να πληρώνουν το τίμημα για τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα άλλων που δεν αποδίδουν, στη Wall Street ή στη Silicon Valley, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπράουν.

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν τάσσεται υπέρ της άρσης του τυπικού ορίου των 250.000 δολαρίων της FDIC, ενδεχομένως φτάνοντας μέχρι και σε εκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο CBS News, αλλά αρνήθηκε να πει αν η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιδιώκει ενεργά να δημιουργήσει υποστήριξη στο Κογκρέσο για την αύξηση του ανώτατου ορίου ασφάλισης καταθέσεων.

Related posts

Η Μόσχα θα συνεχίσει να ενημερώνει τις ΗΠΑ για τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων

admin

Την Κυριακή η συνάντηση Μπάιντεν – Ζελένσκι στην Ιαπωνία

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησαν για πέμπτο μήνα οι τιμές των σπιτιών

admin

Η Ουκρανία δηλώνει ότι δεν θα πλήξει περιοχές εντός της ρωσικής επικράτειας με νέους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

admin

Η Μόσχα επικρίνει την κυβέρνηση της Σλοβακίας για την παράδοση MiG-29 στην Ουκρανία

admin

Ενεργειακή κρίση στο Ουζμπεκιστάν μετά την απόφαση του Τουρκμενιστάν να παύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου

admin

Η Ουκρανία απαντά στον Λούλα: Δεν θα απαρνηθούμε την Κριμαία με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου

admin

Βρετανία: Ολοκληρώθηκε η εξέταση Τζόνσον από την Επιτροπή Ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων

admin

Γαλλία: Οριστικό “όχι” στο αίτημα της Ιταλίας για έκδοση 10 Ιταλών πρώην τρομοκρατών

admin