Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

ΗΠΑ και ΕΕ πιέζουν την Τουρκία για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εντείνουν την πίεση στην Τουρκία για να χτυπήσουν την αποφυγή ρωσικών κυρώσεων, εν μέσω ανησυχιών ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι μια πιθανή κερκόπορτα για παράνομη χρηματοδότηση.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι ΗΠΑ επικεντρώνονται σε τουρκικές τράπεζες που έχουν ενσωματωθεί στο Mir, το σύστημα εγχώριων πληρωμών της Ρωσίας, είπαν στους FT δύο δυτικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στα σχέδια, την ώρα που οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν μια αντιπροσωπεία για να εκφράσει τις ανησυχίες της απευθείας στους Τούρκους αξιωματούχους.

Η πίεση στην Τουρκία έρχεται καθώς οι δυτικές πρωτεύουσες στρέφονται προς την αυστηρότερη εφαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων παρά την επιβολή νέων μέτρων. Αυτή η αλλαγή αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο απέτυχαν να βλάψουν την οικονομία της Ρωσίας όσο ήλπιζαν. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο των κενών στα τρέχοντα μέτρα θα συμπιέσει σιγά σιγά τις οικονομικές γραμμές του Κρεμλίνου.

«Θα στείλουμε ένα μήνυμα πολύ ξεκάθαρα ότι, για παράδειγμα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων χωρών δεν πρέπει να διασυνδέονται με το δίκτυο πληρωμών Mir, επειδή, ξέρετε, αυτό εγκυμονεί κάποιους κινδύνους αποφυγής κυρώσεων», σημείωσε ο πρώτος αξιωματούχος.

«Πρέπει να κλείσουμε τα παραθυράκια», σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο, που συμμετείχε στις συνομιλίες αυτού του μήνα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την επιβολή των κυρώσεων, αναφέροντας την Τουρκία ως τον κύριο στόχο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, έχει ακολουθήσει αυτό που αποκαλεί μια «ισορροπημένη» προσέγγιση στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η άρνησή του να υπογράψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η πρόσφατη υπόσχεση για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με τη Μόσχα έχουν ανησυχήσει τους δυτικούς συμμάχους του. Ο Ερντογάν, ο οποίος θα συναντήσει τον Πούτιν την Παρασκευή, είπε τον περασμένο μήνα ότι υπάρχει «σοβαρή πρόοδος» όσον αφορά την επέκταση του Mir στην Τουρκία.

Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, η Vakıfbank, η Ziraat Bank, η İş Bank, η DenizBank και η Halkbank, είναι μέλη του συστήματος πληρωμών Mir, το οποίο αναπτύχθηκε από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ως εγχώρια εναλλακτική λύση έναντι της Visa και της Mastercard.

Δύο από αυτές -η DenizBank που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η κρατικά ελεγχόμενη Halkbank, γνωστή για τον υποτιθέμενο ρόλο της σε ένα σχέδιο αποφυγής κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν που χρονολογείται από το 2010- εντάχθηκαν στο Mir αφότου ο Πούτιν ξεκίνησε την πλήρη εισβολή του τον Φεβρουάριο.

Η İş Bank είπε ότι η πολιτική της απαιτεί «αυστηρή συμμόρφωση με όλες τις ισχύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ», προσθέτοντας: «Παρακολουθούμε στενά τις κυρώσεις και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να πραγματοποιήσουμε συναλλαγές με κάρτες Mir, σύμφωνα με αυτή την πολιτική».

Η DenizBank δήλωσε: «Δεν εκτελούμε συναλλαγές με τράπεζες που έχουν υποστεί κυρώσεις. Συμμορφωνόμαστε πλήρως με τις διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία». Η Halkbank, η Vakıfbank και η Ziraat Bank δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι ενώ η Άγκυρα είχε μια μακροχρόνια πολιτική εφαρμογής μόνο κυρώσεων που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ, «είμαστε επίσης εξίσου σταθεροί στην πολιτική μας να μην επιτρέψουμε στη χώρα μας να γίνει κανάλι αποφυγής κυρώσεων».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της επιβολής κυρώσεων, η Mairead McGuinness, επίτροπος οικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ, σκοπεύει να επισκεφθεί την Τουρκία τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε: «Η επίτροπος McGuinness επισκέφτηκε πρόσφατα μια σειρά από χώρες για να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την εφαρμογή των κυρώσεων ειδικότερα, δεδομένης της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Ο Wally Adeyemo, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, έγραψε σε τουρκικές επιχειρήσεις τον περασμένο μήνα προειδοποιώντας τους για «τις προσπάθειες της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τη χώρα σας για να αποφύγει τις κυρώσεις» και τους κινδύνους «διεξαγωγής συναλλαγών με ρωσικές οντότητες που έχουν υποστεί κυρώσεις».

Οι δυτικές κυρώσεις, που εφαρμόστηκαν σε κύματα μέτρων τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας, επιδίωξαν να αποκόψουν τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, εταιρείες ενέργειας και αμυντικών συστημάτων και εκατοντάδες ανώτερους αξιωματούχους και πλούσιους επιχειρηματίες από την παγκόσμια αγορά.

Ως μέρος της ευρύτερης καταστολής της αποφυγής των κυρώσεων, οι δυτικές προσπάθειες θα στοχεύσουν άτομα που χειρίζονται πληρωμές για λογαριασμό Ρώσων καθώς και επιχειρήσεις που έχουν βοηθήσει στη δημιουργία παράλληλων δικτύων πληρωμών για τη Μόσχα, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα στοχεύσουν επίσης οντότητες που βοηθούν τη Μόσχα στην επεξεργασία των ρωσικών εσόδων από εξαγωγές ή στη διευκόλυνση των εισαγωγών βιομηχανικών ή αμυντικών προϊόντων που απαγορεύονται βάσει των κυρώσεων της Δύσης, δήλωσαν οι τρεις αξιωματούχοι.

Άλλα μέτρα που συζητούνται, περιλαμβάνουν τη στόχευση περισσότερων ατόμων που εμπλέκονται στους τομείς λογισμικού, ηλεκτρονικού εμπορίου και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της Ρωσίας, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι.

Εκτός από την Τουρκία, η καταστολή σε πιθανές πίσω πόρτες για αποφυγή κυρώσεων στοχεύει χώρες στον Καύκασο, στην Κεντρική Ασία και στον Κόλπο, δήλωσαν αξιωματούχοι. «Η Ρωσία θα δοκιμάσει κάθε πόρτα. Και κάθε χώρα πρέπει να έχει επίγνωση ότι θα το παρακολουθήσουμε και θα μιλήσουμε μαζί της», δήλωσε ο Τζέιμς Ο’Μπράιαν, συντονιστής κυρώσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Related posts

Συμφωνία συνεργασίας Interamerican-Attica Bank στις τραπεζοασφάλειες

admin

Εθνική Τράπεζα: Επιτυχημένη η έκδοση του ομολόγου της ΓΕΚ-Τέρνα

admin

Φ. Καραβίας προς πελάτες Eurobank: Υιοθετούμε ένα νέο Μοντέλο Εξυπηρέτησης

admin

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα Τουρκίας

admin

Πήρε έγκριση ο Ηρακλής, ξεκινά η… διαβούλευση

admin

Στην κορυφαία θέση των χρηματιστηριακών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

admin

Ανέπαφες συναλλαγές με iPhone ή Apple Watch από την Εθνική Τράπεζα

admin

JP Morgan: Καμία αναβολή στo project Cairo από τη Eurobank

admin

Alpha: «Είμαστε η βασική τράπεζα των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων» 

admin