Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ/Κίνα: “Ειλικρινή” διάλογο είχαν Τζάνετ Γέλεν και Λίου Χε

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, η Τζάνετ Γέλεν, εξέθεσε τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίζει “καταχρηστικές” και “ενάντιες στους κανόνες της αγοράς” κατά τη διάρκεια συζήτησής της μέσω βιντεοσύνδεσης χθες Δευτέρα με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών της.

Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να “διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας”, σύμφωνα με το λακωνικό κείμενο, που σημειώνει πάντως ότι ήταν “ειλικρινής και ουσιαστική”.

Στην άλλη πλευρά, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε λόγο για “εποικοδομητική” ανταλλαγή απόψεων του Λίου Χε και της Τζάνετ Γέλεν για τα μακροοικονομικά και για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Και το Πεκίνο έκανε λόγο για “ειλικρινή” συζήτηση και πρόσθεσε πως ήταν επίσης “πραγματιστική”.

Η Κίνα εξέφρασε ανησυχία για τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν πρόσφατα οι ΗΠΑ σε κινεζικά αγαθά και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε κινεζικές εταιρείες. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο.

“Καθώς η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, έχει μεγάλη σημασία να ενισχυθεί η επικοινωνία και ο συντονισμός των μακροοικονομικών πολιτικών της Κίνας και των ΗΠΑ. Η υπεράσπιση της σταθερότητας της παγκόσμιας βιομηχανικής και εφοδιαστικής αλυσίδας θα ωφελήσει την Κίνα, τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της κυρίας Γέλεν, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στη διαδικασία να αποφασίσει για την άρση μέρους τουλάχιστον των δασμών στην Κίνα, εν μέρει για να μειώσει τον πληθωρισμό, κάτι που χαρακτηρίζει προτεραιότητά του.

Υπάρχουν ωστόσο διαφορές απόψεων για την άρση ή τη μείωση των δασμών στην Κίνα στους κόλπους της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν.

Για την κυρία Γέλεν, ορισμένοι από τους τιμωρητικούς δασμούς που κληρονόμησε η κυβέρνηση του Δημοκρατικού από αυτή του Ντόναλντ Τραμπ –ο Ρεπουμπλικάνος είχε κηρύξει εμπορικό πόλεμο στο Πεκίνο– “δεν έχουν νόημα από στρατηγική σκοπιά”.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα, κατά τη διάρκεια της G7, ότι ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσει με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ εντός εβδομάδων.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Μ. Βρετανία: Ανησυχία για τοπικές εξάρσεις της ινδικής μετάλλαξης

banksnews

Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας Ιταλίας: “Καλπάζει” η παραλλαγή Δέλτα

banksnews

Κορονοϊός: Η Ρωσία επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

banksnews

Γερμανός επιθεωρητής πολεμικής αεροπορίας προς Πούτιν: “Μην τα βάζεις μαζί μας!”

banksnews

Bullard: Η Fed κατάφερε την “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας το 1994

banksnews

Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα cloud υπέγραψαν Telecom Italia και Cisco

banksnews

Alstom: Αναστέλλει όλες τις μελλοντικές επενδύσεις στη Ρωσία

banksnews

Η ΙΚΕΑ βάζει πωλητήριο στα εργοστάσιά της στη Ρωσία και σχεδιάζει περικοπή θέσεων εργασίας

banksnews

Reuters: Κοντά στην εξαγορά του 50% της Fedrigoni η BC Partners

banksnews