Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών κατοικιών τον Σεπτέμβριο

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, καθώς η αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων διέβρωσε τη ζήτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Ειδικότερα, ο εθνικός δείκτης τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case Shiller κατέγραψε πτώση 0,8% από μήνα σε μήνα τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν τον Ιούλιο για πρώτη φορά από τα τέλη του 2018.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των κατοικιών τον Σεπτέμβριο ήταν αυξημένες κατά 10,6%, με τον ρυθμό αύξησης των τιμών όμως να έχει επιβραδύνει από το 12,9% του Αυγούστου.

Η αμερικανική αγορά κατοικίας έχει πληγεί από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που έχει κάνει η Federal Reserve με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού μέσω του περιορισμού της οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, το 30ετές σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων υπερέβη το 7% τον Οκτώβριο για πρώτη φορά από το 2002, σύμφωνα με στοιχεία χορήγησης στεγαστικών δανείων της Freddie Mac. Αν και το επιτόκιο υποχώρησε στον μέσο όρο του 6,58% την περασμένη εβδομάδα, παραμένει πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 3,10% την ίδια περίοδο πέρυσι.

“Καθώς η Fed συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια, η χρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων συνεχίζει να είναι πιο ακριβή και η στέγαση γίνεται λιγότερο προσιτή”, δήλωσε ο Craig Lazzara, διευθύνων σύμβουλος της S&P DJI. “Δεδομένων των συνεχιζόμενων προοπτικών για ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, οι τιμές των κατοικιών μπορεί κάλλιστα να συνεχίσουν να αποδυναμώνονται”.

Τα στοιχεία αυτού του μήνα έδειξαν ότι οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών σημείωσαν την μηνιαία πτώση για ένατο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο, ενώ η ανέγερση κατοικιών και οι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020.

Μια ξεχωριστή έκθεση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοδότησης Στέγασης έδειξε ότι οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο μετά από πτώση 0,7% τον Αύγουστο. Τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11,0% μετά την άνοδο κατά 12,0% που καταγράφηκε τον Αύγουστο.

“Ο ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί σημαντικά”, δήλωσε ο William Doerner, οικονομολόγος στο Τμήμα Έρευνας και Στατιστικής της FHFA.

“Αυτή η επιβράδυνση καταγράφεται ευρέως, με περίπου το 1/3 όλων των πολιτειών και των μητροπολιτικών στατιστικών περιοχών να καταγράφουν ετήσια ανάπτυξη κάτω του 10%”.

Related posts

Η διαμάχη για το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου στην ΕΕ επιδεινώνεται

admin

Η ΕΕ απείλησε τον Μασκ με μπλοκάρισμα του Twitter λόγω ελλιπούς εποπτείας

admin

Μέση Ανατολή: Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει τη διάθεση 1 δισ. δολαρίων για την επισιτιστική ασφάλεια κατά τη διάρκεια συνόδου με αραβικά κράτη

admin

Η Ινδονησία περιορίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού στο 10% για το 2023

admin

Βρετανία: Η κυβέρνηση Σούνακ μπλοκάρει το νομοσχέδιο για τη φυλομετάβαση

admin

Ισραήλ: Η μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 2002

admin

Την ανησυχία τους για τις απειλητικές ενέργειες της Κίνας εκφράζουν οι ΥΠΕΞ της G7

admin

Βέβαιος ότι πλησιάζει σε κορύφωση ο πληθωρισμός ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ

admin

Η ΕΕ μετατρέπει σε έγκλημα την παραβίαση των κυρώσεων κατά Ρωσίας, ευκολότερη η κατάσχεση γιοτ και βιλών

admin