Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επέβαλαν κυρώσεις σε επτά Κινέζους για την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα κυρώσεις σε επτά Κινέζους για την καταστολή από το Πεκίνο του δημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ, μια τελευταία προσπάθεια της Ουάσινγκτον για να λογοδοτήσει το Πεκίνο γι’ αυτό που η Ουάσινγκτον αποκαλεί διάβρωση του κράτους δικαίου στην πρώην βρετανική αποικία.

Σε χωριστή επικαιροποιημένη προειδοποίηση που εξέδωσε σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν απευθυνόμενη στις αμερικανικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζονται οι ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τον αντίκτυπο του νόμου για την εθνική ασφάλεια στις διεθνείς εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ.

Η προειδοποίηση αναφέρει “αυξημένους κινδύνους” για τη δραστηριότητα των εταιρειών αυτών στο Χονγκ Κονγκ, μετά την επιβολή περιορισμών από το Πεκίνο που στοχεύουν αυτό το ιστορικό χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Οι εταιρείες θα πρέπει να “είναι ενήμερες για πιθανούς κινδύνους να θιγεί η φήμη τους, ρυθμιστικούς, χρηματοοικονομικούς και σε ορισμένες νομικές περιπτώσεις, κινδύνους που σχετίζονται με τη λειτουργία τους στο Χονγκ Κονγκ”.

Το έγγραφο αναγνωρίζει ότι το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία που επιστράφηκε στην Κίνα το 1997, “διατηρεί πολλές οικονομικές διαφορές” σε σχέση με την υπόλοιπη Κίνα, κυρίως την ισχυρότερη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επισημαίνει ωστόσο ένα κλίμα που αλλάζει με τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια, υπογραμμίζοντας κυρίως τη σύλληψη ενός Αμερικανού πολίτη, του Τζον Κλάνσεϊ, φημισμένου δικηγόρου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυξημένος κίνδυνος υπάρχει επίσης για τα προσωπικά δεδομένα σύμφωνα με την Ουάσινγκτον που σημειώνει έλλειψη διαφάνειας και πρόσβασης στην πληροφόρηση, παίρνοντας ως παράδειγμα το κλείσιμο της δημοφιλούς εφημερίδας Apple Daily, που θεωρείτο αγκάθι στα πόδια των αρχών.

Δεκάδες άνθρωποι, όπως ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Τζίμι Λάι, καθώς και αιρετοί και ακτιβιστές της δημοκρατίας, κατηγορούνται βάσει του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια που απαγορεύει κυρίως την ανατροπή.

Το Πεκίνο επέβαλε τον νόμο αυτό τον Ιούνιο του 2020 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις που ζητούσαν τη διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων που είχε υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ πριν από τη μεταβίβαση της κυριαρχίας του στην Κίνα το 1997.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Κορονοϊός: “Λεωφορείο εμβολιασμού” ρίχνουν στη μάχη οι Βρυξέλλες για να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν

banksnews

Γ. Χαν: Η Επιτροπή θα προχωρήσει σε διάφορες εκδόσεις ομολόγων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές

banksnews

Τελείωσε και η ιταλική επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν

banksnews

Βέλγιο-covid-19: Ο πρωθυπουργός του Βελγίου λέει “όχι” στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

banksnews

Όλαφ Σολτς: Θα υπάρξει μεγάλη ανάκαμψη των οικονομιών μόλις βελτιωθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό

banksnews

Η Γερμανία περιορίζει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τους 60 ετών και κάτω – Τι δήλωσε η Μέρκελ

banksnews

Γάζα: Κτίριο όπου στεγάζονται το Associated Press και το Al Jazeera κατέρρευσε, έπειτα από ισραηλινό βομβαρδισμό

banksnews

Η Μόσχα θα μελετήσει το σύμφωνο AUKUS – Υπενθυμίζει στο Παρίσι την ακύρωση της συμφωνίας για τα Mistral

banksnews

Μέρκελ: Η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων απαιτεί δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

banksnews