Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν αίρονται οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, μετά τη συμφωνία απελευθέρωσης 5 Αμερικανών κρατουμένων

Ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε σήμερα τη συμφωνία με το Ιράν για την αποφυλάκιση πέντε Αμερικανών κρατουμένων, η οποία έχει επικριθεί με σφοδρότητα από τους Ρεπουμπλικάνους, επιμένοντας ότι η Τεχεράνη δεν θα επωφεληθεί από καμία άρση των κυρώσεων σε βάρος της.

Την Δευτέρα η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ενέκρινε την αποδέσμευση 6 δισεκ. δολαρίων, ποσού που παρέμενε “παγωμένο” στη Νότια Κορέα, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των πέντε Αμερικανών.

“Δεν πρόκειται για κανενός είδους πληρωμή. Δεν είναι λύτρα”, είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Δεν πρόκειται για δολάρια Αμερικανών φορολογουμένων. Δεν καταργήσαμε ούτε μία από τις κυρώσεις μας στο Ιράν”, επέμεινε.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το Ιράν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για αγορές τροφίμων και φαρμάκων, ειδών που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.

Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοι του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δέχθηκε να πληρώσει “λύτρα” στην Ισλαμική Δημοκρατία. Η αποδέσμευση των κεφαλαίων “υποκινεί άμεσα αντιπάλους της Αμερικής να προχωρήσουν σε νέες ομηρίες”, κατήγγειλε ο Μάικ Μακόλ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. “Η κυβέρνηση δείχνει αδυναμία, η οποία δεν θα κάνει τίποτε άλλο παρά να θέσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τους Αμερικανούς και λαούς που αγαπούν την ελευθερία σε όλον τον κόσμο”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναγνώρισε πως έκανε δύσκολες επιλογές, αντέτεινε ωστόσο πως προτεραιότητά της είναι η απελευθέρωση των Αμερικανών και ότι οι πόροι που θα μεταφερθούν ανήκαν ήδη στο Ιράν.

Ανάμεσα στους πέντε Αμερικανούς που αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι είναι ο Σιάμακ Ναμάζι, επιχειρηματίας που είχε συλληφθεί το 2015 και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία με πειστήρια που η οικογένειά του χαρακτήρισε φαιδρά, όπως το ότι είχε στο παρελθόν σχέσεις με αμερικανικά κέντρα μελετών.

Άλλοι δύο είναι ο οικολόγος Μοράντ Ταμπάζ και ο επενδυτής Εμάντ Σαρκί. Οι υπόλοιποι δύο θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Μπ. Μπογκντάνοφ: Η Βουλγαρία μπορεί να γίνει περιφερειακό κέντρο ανάπτυξης στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας

admin

Σε έναν μήνα έχουν καταστραφεί 270.000 τόνοι δημητριακών από τις ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια

admin

Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια της η Τράπεζα της Ιαπωνίας

admin

Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν σκάφος διάσωσης από τις πλημμύρες – 3 νεκροί

admin

Επίθεση με drone στη Μόσχα: “Δεν υπάρχουν θύματα”

admin

Jefferson (Fed): Ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός

admin

Εκτόξευση κερδών της Mizuho στο α’ τρίμηνο

admin

Ο Κιλιτσντάρογλου καλεί το Εκλογικό Συμβούλιο να δώσει δεδομένα – 7η επανακαταμέτρηση έκαναν στην Αττάλεια

admin

Ινδία: Το κόμμα του πρωθυπουργού Μόντι έχασε σε κρίσιμες κάλπες τοπικού κρατιδίου

admin