Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζόραν Ζάεφ: Ζητώ από τις ηγεσίες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στο βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη, που διοργανώνουν από κοινού το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ, ανέβηκε λίγο πριν το τέλος της διήμερης εκδήλωσης ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος ευχαρίστησε όσους πήραν μέρος στη διάσκεψη, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ, «πριν από μερικά χρόνια θα ήταν παράλογο να οργανώσει κανείς μια Διάσκεψη για την Ειρήνη και την Βιώσιμη Ανάπτυξη, ειδικά μετά τους δύο Παγκοσμίου Πολέμους, όπου κάποια μέρη του κόσμου υπεραμύνονταν της δημοκρατίας απέναντι σε κάποια αυταρχικά καθεστώτα».

«Βλέποντας τι συμβαίνει στην Ουκρανία με τον πόλεμο, πρέπει να καταλάβουμε ότι η ειρήνη δεν είναι κάτι δεδομένο για πάντα. Μέχρι χθες γιορτάζαμε την Ευρώπη ως μια ήπειρο της ειρήνης και σήμερα αντιμετωπίζουμε την απειλή του πολέμου στα ανατολικά της ηπείρου μας», υπογράμμισε.

Και προσέθεσε πως «αυτές οι απειλές έχουν τη δυνατότητα να ‘επιτεθούν’ στην ειρήνη σε όλο τον πλανήτη. Αυτές οι απειλές είναι ακόμα πιο πραγματικές αν τις δούμε από την οπτική γωνία της ένοπλης σύρραξης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», επισήμανε.

«Η νίκη της Ουκρανίας θα είναι και δική μας νίκη»

Στη συνέχεια, ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να υποστηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία. «Αυτή η άμυνα σημαίνει ότι η νίκη θα είναι και δική μας νίκη. Αντιθέτως, η ήττα στον πόλεμο των αξιών, που δεν συμβαίνει μόνο στην Ουκρανία, θα είναι ήττα της ελευθερίας και την Δημοκρατίας», όπως είπε.

«Οι δημοκρατικές κοινωνίες σήμερα αντιμετωπίζουν αυξανόμενη τάση εξτρεμιστικών δυνάμεων. Είτε είναι δεξιών, είτε αριστερών κατευθύνσεων, εκφράζουν απολυταρχισμό και πρέπει να ηττηθούν αποφασιστικά», υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ.

«Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Τόνισε πως «αυτή η Διάσκεψη στοχεύει να ενώσει και να συνεισφέρει στην οικοδόμηση γεφυρών και συμμαχιών μεταξύ των μετριοπαθών και των δημοκρατών. Πιστεύω ότι όλοι μας, οι δημοκράτες, οι κοινωνιοδημοκράτες, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί, όλοι είμαστε μετριοπαθείς κι όχι ριζοσπαστικοί πολιτικοί».

«Ζητώ από τις ηγεσίες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αποτελούν την μοναδική μας προτεραιότητα», σημείωσε καταληκτικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Related posts

Κώστας Ζαχαριάδης: «Αν το πιστέψεις, θα κερδίσεις» – Ετσι του είπε ο Στέφανος Κασσελάκης

admin

Μαρινάκης για Κασσελάκη: «Αυτό που κατέθεσε δεν είναι πόθεν έσχες»

admin

Με το βλέμμα σε… Τατόι και Παρθενώνα η συνάντηση Μητσοτάκη – Κάρολου

admin

Τα μεταρρυθμιστικά SOS για τους υπουργούς

admin

Εκλογές 2023: Συνεδριάζει σήμερα η Διακομματική Επιτροπή

admin

Economist για Αλεξανδρούπολη: Λιμάνι στρατηγικής σημασίας για τα δυτικά συμφέροντα

admin

Επίθεση Αυγέρη σε Αυτιά για τον «στρατιώτη» Κασσελάκη

admin

Νέες «φουρτούνες» στην κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Ιερώνυμου για τα ομόφυλα ζευγάρια – Η πρώτη αντίδραση

admin

Δημοσκόπηση Opinion: Ανετο προβάδισμα ΝΔ από ΠΑΣΟΚ – Διχάζει ο γάμος ομόφυλων, ανεπαρκή για τρεις στους τέσσερις τα μέτρα κατά της ακρίβειας

admin