Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Εύσημα Ross και Paulson για την ελληνική οικονομία

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, το 21ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum, έκλεισε τις εργασίες του με επίσημο δείπνο τιμώντας με το “2019 Capital Link Hellenic Leadership Award” τον κ. John Paulson, President & Portfolio Manager – Paulson & Co. Inc., και με Κεντρικό Ομιλητή τον κ. Wilbur L. Ross, Secretary of Commerce, U.S. Department of Commerce.

Ο κ. Νικόλαος Μπορνόζης, Πρόεδρος της Capital Link εξέφρασε την ικανοποίηση του για την σημαντική συμμετοχή στο 21ο Capital Link Forum υψηλά ιστάμενων στελεχών επιχειρήσεων,κυβερνητικών παραγόντων και επενδυτών τόσο από την Ελλάδα και Ευρώπη, όσο και από την Αμερική, συμμετοχή η οποία και ενδυναμώνει το μήνυμα της Ελλάδος προς τους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους οτι «η Ελλάδα επεστρεψε στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα».

Ο κ. Πάνος Παπάζογλου, Regional Accounts Leader, Central Eastern, Southeastern Europe and Central Asia, Country Manager Greece – EY, στα εισαγωγικά του σχόλια δήλωσε:

«Το 21ο Annual Capital Link “Invest in Greece” Forum, συμπίπτει φέτος με την επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή πορεία, καθώς αφήνουμε πίσω μας σχεδόν 10 χρόνια βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας.

Η συμμετοχή του υπουργού Wilbur Ross, καθώς και μεγάλου αριθμού σημαντικών μελών της αμερικανικής οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ, αλλά και κορυφαίων εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι σήμερα ελκυστικότερη από ποτέ για τους ξένους επενδυτές.

Η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχτεί βιώσιμες ξένες επενδύσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός».

Στη συνέχεια ο Secretary of Commerce, κ. Wilbur Ross απηύθυνε τη κεντρική ομιλία του κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε την εντυπωσιακή επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στον δρόμο της ανάπτυξης και  απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι η φιλοεπενδυτική πολιτική που έχει υιοθετήσει συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη αυτής της επιτυχίας.

«Κανένα από αυτά τα θετικά αποτελέσματα δεν είναι τυχαίο. Όλα αντικατοπτρίζουν τις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «η νέα κυβέρνηση βοήθησε στο να μετατραπεί η Ελλάδα από το ασχημόπαπο της Ευρώπης σε ένα όμορφο και λαμπερό κύκνο».

Συνεχίζοντας, ο Γουίλμπορ Ρος επισήμανε ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον, όπου θα επισκεφτεί τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ  στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

Η Ελλάδα Διέψευσε τα Προγνωστικά

Υπενθυμίζοντας ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια κάποιος θα μπορούσε να είχε φανταστεί πολύ δύσκολα την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ περιέγραψε βήμα προς βήμα την ανάκαμψη της χώρας μας μέσα από μια σειρά από οικονομικούς δείκτες. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας, τονίζοντας, όμως, ότι η Αθήνα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Σχετικά με το επιτόκιο δανεισμού, ο κ. Ρος ρώτησε «ποιος θα φανταζόταν ότι το κρατικό χρέος της Ελλάδας θα εμπορευόταν με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της Ολλανδίας; Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι η Ελλάδα δανείζεται τώρα με φθηνότερο επιτόκιο από ότι οι ΗΠΑ».

Στο σημείο αυτό στάθηκε στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ δεν δίστασε να προβλέψει ότι το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας ενδέχεται να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια.

«Στις αρχές Οκτωβρίου, η Standard and Poor’s αναβάθμισε το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά μία βαθμίδα, από το Β στο ΒΒ-, με θετική προοπτική. Πιστεύω ότι εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις πολιτικές της για την απελευθέρωση της αγοράς, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μείωση της γραφειοκρατίας των διαδικασιών αδειοδότησης, τη μείωση των φόρων και την εφαρμογή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον επενδυτικό βαθμό της χώρας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε ο κ. Ρος.

Αναφορικά με την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα, ο Αμερικανός Υπουργός είπε ότι αυτή κινείται στο 1,8%, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Σχετικά με το επόμενος έτος, υπενθύμισε ότι ακόμα και το ΔΝΤ που έχει πιο συντηρητικές προβλέψεις εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει το 2,3%, λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ιδιαίτερα καλός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Μάλιστα χαρακτήρισε εντυπωσιακές αυτές τις αναπτυξιακές επιδόσεις με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία κουβαλάει ακόμα το βάρος των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που βρίσκονται στο 3,5%. Υπό αυτό το πρίσμα, υπενθύμισε ότι τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά την ανάπτυξη, παρά την τόνωση που έχουν λάβει οι οικονομίες τους λόγω των μεγάλων πρωτογενών ελλειμάτων.

Σχετικά με την ανεργία, ο κ. Γουίλμπορ Ρος είπε ότι «έχει μειωθεί από το ποσοστό ρεκόρ του 28% που είχε καταγραφεί στην κορύφωση της κρίσης σε 16,7% που προβλέπεται για αυτό το έτος. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό μέσα στα εννέα τελευταία χρόνια. Αν και είναι ακόμη υψηλότερο από ότι ήταν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς κάθε μήνα και προβλέπεται να μειωθεί στο 15,4% μέσα στο 2020».

Ανάμεσα στα άλλα στοιχεία που αναφέρθηκε είναι η άνοδος στις τιμές των κατοικιών, η ενίσχυση της του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών και η αύξηση των εξαγωγών.

Μια Καλή Μέρα για τις Ελληνικές Τράπεζες

Λέγοντας ότι έρχεται μια καλή μέρα για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της επικείμενης ψήφισης του σχεδίου «Ηρακλής» που στοχεύει στην αποτελεσματική διαχείριση του μεγάλου όγκου των μην εξυπηρετούμενων δανείων, ο Αμερικάνος Υπουργός εκτίμησε ότι ο νόμος «θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να απελευθερωθούν από το βάρος αυτό και έτσι θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν προσφέροντας ρευστότητα στην ελληνική οικονομία».

Το «Γεωπολιτικά Κατευθυνόμενο Χρήμα»

Για δεύτερη φορά ο Αμερικανός Υπουργός συνέστησε προσοχή σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας,   για τους κινδύνους που συνοδεύουν το «γεωπολιτικά κατευθυνόμενο χρήμα». Δεν δίστασε μάλιστα να το παρομοιάσει με έναν Δούρειο Ίππο, ενώ εξέφρασε και την εκτίμηση ότι μερικές φορές ελλοχεύει η τάση να μετατρέπονται τα λιμάνια σε κάτι αντίστοιχο μιας ναυτικής βάσης. 

Παρόλα όμως αυτά, αναγνώρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει καμία αμφιβολία για τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Ελλάδας και για την προσήλωση της στην δυτική συμμαχία, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών δεν στηρίζονται απλώς στην οικονομική ωφέλεια, αλλά έχουν θεμελιωθεί στη βάση των κοινών αξιών και στις σχέσεις μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών.

Τέλος, επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι επίσης ένα από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που εκπληρώνουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι ένα παράδειγμα που άλλα πιο ευημερούντα κράτη της ΕΕ δεν το έχουν ακολουθήσει».

Paulson: Είμαι αισιόδοξος για τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα

Στην ομιλία που εκφώνησε παραλαμβάνοντας το «2019 Capital Link Hellenic Leadership Award», ο John Paulson, President & Portfolio ManagerPaulson & Co. Inc., εξέφρασε τη χαρά του για τη τιμητική αυτή διάκριση που συμπιπτει με την επιστροφή της Ελλαδος στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα.

Ο επιτυχημένος Αμερικανός επενδυτής δήλωσε ότι αισθάνεται εξαιρετικά υπερήφανος που σχετίζεται επιχειρηματικά με μια χώρα όπως η Ελλάδα.

Όπως οι περισσότεροι ομιλητές του συνεδρίου έτσι και ο ίδιος σχολίασε τον τίτλο του φετινού φόρουμ «Η Ελλάδα επέστρεψε» ως τον πιο κατάλληλο και εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς  τη νέα ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με την αλλαγή στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τους χαμηλότερους φόρους, τις άμεσες ξένες επενδύσεις χάρη στην εξαιρετικά αποτελεσματική νέα κυβέρνηση, ο John Paulson πιστεύει ακράδαντα ότι είμαστε στην αρχή μιας μακροπρόθεσμης περιόδου ανάκαμψης και ευημερίας για την Ελλάδα.

Ανεφερε ότι ήδη εχουμε δει τα θετικά αποτελέσματα της νέας κυβέρνησης στη χρηματιστηριακή αγορά, στην ακίνητη περιουσία, στον τραπεζικό τομέα και σε όλους τους χρηματοπιστωτικούς τομείς της χώρας.

Πιστεύει μαλιστα πως αυτή είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας ανάκαμψης για την Ελλάδα στην οποία η ανάπτυξη όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα επιταχυνθεί. Θεωρεί πως η Ελλάδα τώρα ακολουθεί το δρομο της ανάκαμψης όπως έκαναν και άλλες χώρες βγαίνοντας από την κρίση. Τονισε οτι ο συνδυασμός των πολυ χαμηλών η αρνητικών επιτοκίων τραπεζικών καταθεσεων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρομο της ανάκαμψης σηματοδοτούν τη κατάλληλη στιγμή για οποιοδήποτε είδος επενδυσης σε μετοχές και  ακίνητη περιουσία.

Ο John Paulson ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή που έχει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό, εκφράζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό του για ένα λαμπρό μέλλον στις ελληνικές επενδύσεις : «Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας και για τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα. Η Ελλάδα επέστρεψε!»

Related posts

Intracom Defense: LOTUS και SMOTANET θα χρηματοδοτηθούν από το EDIDP

banksnews

Σήμερα η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της Aegean- Τι αναμένεται να ανακοινωθεί

banksnews

Θετικά οικονομικά μέτρα & τεχνική εικόνα, αλλά έλλειψη momentum

banksnews

Leave a Comment