Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Κι όμως οι συντάξεις εκδίδονται ακόμα με το νόμο Κατρούγκαλου

Στο εγγύς μέλλον, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονικό στίγμα παραπέμπει η ηγεσία του υπουργείου εργασίας τις αυξήσεις στις κύριες

συντάξεις

και τα αντίστοιχα

αναδρομικά

. Υπενθυμίζουμε ότι

εκκρεμεί η υλοποίηση του νόμου

που προέβλεπε αυξήσεις στις κύριες συντάξεις για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης λόγω της βελτίωσης των ποσοστών αναπλήρωσης.

Η καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα οι συντάξεις που εκδίδονται να υπολογίζονται ακόμα με το νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουν να αδικούνται και να λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις οι ασφαλισμένοι με πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλούς μισθούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μετάθεση των εν λόγω αυξήσεων υπαγορεύεται για τεχνικούς λόγους καθώς δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα το λογισμικό για τον επαναυπολογισμό των συντάξεων με τους νέους συντελεστές. Αυτό το διάστημα , σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, έχει δοθεί προτεραιότητα στο κοπιώδες έργο της επεξεργασίας των στοιχείων που υποβάλλονται στις πλατφόρμες με στόχο την πληρωμή των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους. Επιπλέον μέχρι τώρα ο ΕΦΚΑ λειτουργούσε με το μισό προσωπικό λόγω των μέτρων ασφαλείας ενώ ακόμα και τώρα ένα μεγάλο ποσοστό εργάζεται με τηλεργασία από τα σπίτι.

Οι αυξήσεις των κύριων συντάξεων μαζί με τα αναδρομικά που “μετράνε” από τον περασμένο Οκτώβριο αφορούν: α) τους νέους συνταξιούχους που αποχώρησαν μετά τις 13 Μαΐου 2016 και δεν έχουν προσωπική διαφορά β) τους παλαιούς συνταξιούχους που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 με πάνω από 30ετία και εμφανίζουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου.

Η δαπάνη υπολογίζεται σε 100 εκ. ευρώ για το 2020.

Επιπλέον, παρόλο που ο νόμος Βρούτση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 26/2/2020 και εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος δεν εφαρμόζεται το νέο μειωμένο πέναλτι για τους συνταξιούχους που εργάζονται αλλά συνεχίζεται η περικοπή της σύνταξης κατά 60% όπως ίσχυε με το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο νόμος Βρούτση ορίζει ότι για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30%(αντί 60% που ισχύε), για όσο χρόνο απασχολούνται.

Ειδήσεις σήμερα:Αποζημίωση ειδικού σκοπού: 7.062 οι δικαιούχοι της νέας φάσης πληρωμήςΠτώση μόλις 17,18% στα φορολογικά έσοδα τον ΑπρίλιοΕπιδόματα: Ποιες νέες κατηγορίες εργαζομένων θα ενταχθούν στους δικαιούχους

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις αναστολών και οι ημερομηνίες πληρωμών

banksnews

Πρόεδρος Eurogroup: Παρά τις προκλήσεις η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται

banksnews

Mega-deal 7 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Wolt

banksnews

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

banksnews

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνίδιοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις διύλισης και πώλησης καυσίμων

banksnews

Στην «τσιμπίδα» της ΑΑΔΕ 100 επιχειρήσεις – Έκλεβαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την εφορία

banksnews

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Επενδύσεις €70 εκατ. για την ψηφιοποίηση των κρίσιμων ηλεκτρικών υποδομών

banksnews

Αμπάνι εναντίον Αντάνι: Οι «Ινδοί Ροκφέλερ» σε μια σύγκρουση αξίας $208 δισ.

banksnews

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Μεγάλες οικονομίες κλίμακας από το G-Cloud

banksnews