Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Εφαρμογές dating και η ταχέως αναπτυσσόμενη… βιομηχανία της αγάπης

“Παρά την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι γυναίκες στους χώρους εργασίας και σε θέσεις ευθύνης, η δυναμική των φύλων στο dating έμοιαζε πολύ ξεπερασμένη. Γι’ αυτό σκέφτηκα, τι θα γινόταν αν μπορούσα να τα αλλάξω όλα; Αν μπορούσαν οι γυναίκες να κάνουν την πρώτη κίνηση, να στείλουν αυτές το πρώτο μήνυμα;”. Αυτό είπε η Whitney Wolfe Herd και έφτιαξε το Bumble, μια εφαρμογή dating στην οποία το πρώτο μήνυμα το στέλνουν οι γυναίκες και οι άντρες έχουν προθεσμία 24 ωρών για να απαντήσουν.

Η ιδρύτρια και CEO της εταιρείας δεν είναι “νέα” στον χώρο. Το 2013 μαζί με τον Justin Mateen έφτιαξαν το Tinder μέχρι που η Herd κατηγόρησε τον συνιδρυτή της δημοφιλούς εφαρμογής για σεξουαλική παρενόχληση καταθέτοντας αγωγή εναντίον του. Στη συνέχεια αποφάσισε ότι δεν ήθελε να ξανασχοληθεί με τέτοιου είδους εφαρμογές μέχρι που γνώρισε τον Ρώσο Andrey Andreev, τον ιδρυτή της Badoo. Ο Andreev στήριξε την ιδέα της Herd για μια εφαρμογή γνωριμιών που θα προστατεύει περισσότερο τις γυναίκες. Οι δύο επιχειρηματίες αντάλλαξαν ιδέες οι οποίες κατέληξαν σε ένα σχέδιο: Ο Ρώσος θα έκανε μια αρχική επένδυση περίπου 10 εκατ. δολαρίων λαμβάνοντας το 79% της εταιρείας. Η Herd θα ήταν η ιδρύτρια, η CEO και η ιδιοκτήτρια του 20% της νέας εταιρείας.

Έξι χρόνια μετά το Bumble έκανε πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τη μετοχή να διαπραγματεύεται στα $76 και αφότου συγκέντρωσε 2,2 δισ. δολάρια σε μια αρχική δημόσια προσφορά που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, έστειλε την αποτίμηση εταιρείας σε πάνω από 7 δισ. δολάρια. Τα έσοδα ανήλθαν σε 416,6 εκατ. δολάρια στους πρώτους εννέα μήνες του 2020 από 362,6 εκατ. δολάρια κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η εταιρεία έχει 42 εκατομμύρια συνδρομητές ανά μήνα και 2,4 εκατομμύρια επί πληρωμή συνδρομητές, σημειώνοντας αύξηση από τα 2,1 εκατομμύρια που είχε το 2019. Πέρα από τη δωρεάν χρήση της εφαρμογής, το Bumble κερδίζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του από τις συνδρομές. Η συνδρομή Bumble Boost ξεκινά από τα $12,99 την εβδομάδα και η αναβαθμισμένη Bumble Premium ξεκινά από τα $17,99 την εβδομάδα. Το 2019 το Bumble είχε έσοδα κατά μέσο όρο $26,84 ανά συνδρομητή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλύψει τα έσοδα ανά συνδρομητή για το 2020.

Η αγορά των εφαρμογών dating

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το αμερικάνικο Tinder κυριάρχησε από την πρώτη στιγμή, ενώ στην Ευρώπη το Badoo του Andrey Andreev κέρδισε το μεγαλύτερο κοινό. Το Badoo είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή γνωριμιών στον κόσμο, με περισσότερους από 400 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Το Tinder ανήκει στην οικογένεια του Match Group, που έχει συνολικά πάνω από 45 εφαρμογές γνωριμιών. Το Grindr ήταν η πρώτη εφαρμογή για LGBTQ άτομα και παραμένει η πιο δημοφιλής.

Εφαρμογές dating και η ταχέως αναπτυσσόμενη… βιομηχανία της αγάπης

Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center το 2020, οι διαδικτυακές γνωριμίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους νέους άνω των 18. Περίπου οι μισοί από την ηλικιακή ομάδα των 18-29 ετών (48%) δηλώνουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει έστω μία φορά ένα σάιτ ή μια εφαρμογή γνωριμιών, ενώ περίπου το 20% δηλώνουν ότι έχουν παντρευτεί ή έχουν σχέση με κάποιον που γνώρισαν μέσω αυτών των πλατφορμών.

Στη χώρα μας πιο διαδεδομένο είναι το Tinder, ενώ ακολουθεί το Badoo, το OkCupid, το Grindr, το πιο πρόσφατο Bumble και η νέα εφαρμογή του Facebook, Facebook Dating.

Οι αριθμοί και οι εκτιμήσεις

Το 2020 η αγορά των εφαρμογών γνωριμιών ξεπέρασε τα 3 δισ. δολάρια:

app revenue

Επίσης μέσα σε πέντε χρόνια (2015-2020) οι χρήστες αυξήθηκαν κατά 100 εκατομμύρια:

app users3

Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά των εφαρμογών γνωριμιών αναμένεται να αναπτυχθεί με σταθερό ρυθμό, καθώς ολοένα και περισσότεροι χρήστες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Νότια Αμερική θα δημιουργούν νέους λογαριασμούς. Οι εκτιμήσεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Statista κάνουν λόγο για μια αγορά που θα φτάσει σχεδόν τα 6 δισ. δολάρια μέχρι το 2025.

Related posts

Νέες εγκαταστάσεις θα φτιάξουν στα σύνορα οι ΗΠΑ για ανήλικους μετανάστες από την Κεντρική Αμερική

banksnews

Εμβόλιο AstraZeneca: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών σε όλον τον κόσμο

banksnews

Κοινή διακήρυξη Μολδαβίας, Γεωργίας και Ουκρανίας για την ένταξή τους στην ΕΕ

banksnews

Ηνωμένο Βασίλειο: Απροσδόκητη συρρίκνωση της αγοράς εργασίας

banksnews

Κύπρος: Το πρόγραμμα εμβολιασμού επιταχύνεται

banksnews

Υπ. Υγείας Βρετανίας: Το εμβόλιο της AstraZeneca λειτουργεί για όλες τις ηλικίες

banksnews

Κορονοϊός: Η Ισπανία αυστηροποιεί τους κανόνες για την πρόσβαση των Βρετανών στις Βαλεαρίδες Νήσους

banksnews

Γερμανία: Ξανά πάνω από 1.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

banksnews

Ολοκληρώθηκαν στη Βιέννη οι συνομιλίες για για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

banksnews