Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης: Το “εμβολιαστικό διαβατήριο” θα διευκολύνει την ελεύθερη διακίνηση

Για την ανάγκη εφαρμογής ενός κοινού πλαισίου για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ σε σχέση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κάνει λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, σε συνέντευξή του στον “Φιλελεύθερο” της Κύπρου. 

Ερωτηθείς ποια είναι η άποψή του για τα “εμβολιαστικά διαβατήρια”, μια ιδέα που φαίνεται να παίρνει “σάρκα και οστά” και κατά πόσο είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ο κ. Ρέιντερς απαντά: 

“Είμαι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας καθώς η Κομισιόν μού ζήτησε να εκπονήσω μια πρόταση για το πώς -ας τα λέμε καλύτερα- τα εμβολιαστικά πιστοποιητικά θα γίνουν πράξη. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να έχουμε ένα πραγματικό, ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο θα εξηγεί την κατάσταση κάποιου σε σχέση με την Covid-19. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θέλουμε να περιέχει τα ίδια δεδομένα για όλα τα κράτη-μέλη, με έναν ψηφιακό τρόπο, και να δείχνει κατά πόσο ένα άτομο έχει ανοσία απέναντι στον ιό είτε επειδή εμβολιάστηκε είτε επειδή ασθένησε. Σχετικά με τον εμβολιασμό θέλουμε να ξέρουμε πότε εμβολιάστηκε και με ποιου είδους σκεύασμα, ειδικά αν πρόκειται για κάποιο που εγκρίθηκε από την ΕΕ, και αν υποβλήθηκε σε τεστ ανίχνευσης και πότε. Έτσι, όλα τα μέλη-κράτη θα ακολουθούν την ίδια προσέγγιση. Αν γίνει αυτό θα μπορέσουμε πιο εύκολα να συζητήσουμε και πού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτό το πιστοποιητικό. Κατά κύριο θα διευκολύνει την ελεύθερη διακίνηση. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι ένα τέτοιο πιστοποιητικό δεν πρέπει να γίνει αφορμή για διακρίσεις, δηλαδή δεν πρέπει να αποκλείονται από τα ταξίδια όσοι δεν διαθέτουν ένα τέτοιο πιστοποιητικό. Επομένως είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί το θέμα, ώστε να μην υπάρξουν παρατράγουδα”. 

Σε ερώτηση αν υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα για αυτό το θέμα που πρέπει να επιλυθούν, ο κ. Ρέιντερς τονίζει ότι “είμαστε στο στάδιο των συζητήσεων για διάφορα θέματα. Για παράδειγμα, ένα ζήτημα που μας απασχολεί είναι να καθορίσουμε για πόσο διάστημα θα έχουν διάρκεια τα δεδομένα που θα εμπεριέχονται στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επίσης, όπως έχω ήδη πει, πρέπει να καταστεί σαφές πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα υπόκεινται σε διακρίσεις”. 

Απαντώντας, τέλος, σε αυτούς που λένε πως ένα τέτοιο πιστοποιητικό θα ήταν χρήσιμο για εταιρείες, οργανισμούς, πανεπιστήμια, επισημαίνει ότι “σε δεύτερη φάση θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια χρήση. Πρέπει να προηγηθεί η πρώτη φάση, στην οποία θα συμφωνήσουμε όλοι ποια δεδομένα θα χρησιμοποιούνται για ένα εμβολιαστικό πιστοποιητικό και ποιας αναγνώρισης θα έχει στα κράτη-μέλη. Είμαστε ανοιχτοί σε μια πιο γενικευμένη χρήση του, αλλά προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση”.

-

Related posts

Βίντεο της κρατικής τηλεόρασης Λευκορωσίας: Ο Προτασέβιτς “ομολογεί” ότι οργάνωσε κινητοποιήσεις στο Μινσκ

banksnews

Οι Γερμανοί έχουν κρύψει δισεκατομμύρια σε φορολογικούς παραδείσους

banksnews

Ρωσία – κορονοϊός: Ανακοινώθηκαν 548 θάνατοι, αριθμός ρεκόρ τους τελευταίους τέσσερις μήνες

banksnews

Ισλανδία: Η άνοδος των κρουσμάτων επαναφέρει μέτρα κατά του κορονοϊού

banksnews

Αρμενία: Ο Νικόλ Πασινιάν μιλά για “εκρηκτική” κατάσταση με το Αζερμπαϊτζάν

banksnews

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν κρέμασαν πτώματα φερόμενων απαγωγέων στην πόλη Χεράτ

banksnews

Αυστρία: Απορρίπτει την τουρκική κριτική για την ανάρτηση της σημαίας του Ισραήλ σε κυβερνητικά κτίρια

banksnews

Γερμανία: Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων θα προτιμούσε να συγκυβερνήσει με το SPD

banksnews

Κορονοϊός – Sky News: Βίντεο με νυχτερίδες σε κλουβιά στο εργαστήριο της Ουχάν

banksnews