Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευάγγελος Αποστολάκης για τον φράχτη στον Έβρο: «Είναι ένα εργαλείο αλλά δεν είναι η λύση»

Ο δήμαρχος Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης, και ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενόψει των εκλογών.

«Φωτιά» στο προεκλογικό σκηνικό στην Τουρκία έβαλε η ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στα γραφεία του δευτέρου μεγαλύτερου κόμματος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, του Καλού Κόμματος (İYİ Parti), της Μεράλ Ακσενέρ.

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος «έδειξε» ως δράστη της επίθεσης τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το πολιτικό «θερμόμετρο» μετά το συμβάν έχει ανέβει στα ύψη.

 

Ο δράστης συνελήφθη και την είδηση έσπευσε να «μεταδώσει» ο υπουργός Εσωτερικών, Σουϊλεμάν Σοϊλού, προτρέποντας τους Τούρκους να έχουν… εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την αστυνομία.

Στον τουρκικό Τύπο δεν υπάρχουν δημοσιεύματα για την Ελλάδα σήμερα αλλά τα περισσότερα αφορούν τα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, τα οικονομικά καθώς μετά τον φονικό σεισμό, όπως φαίνεται η Τουρκία είναι σαν να βρίσκεται σε περίοδο πολέμου.

«Για να ελέγξεις τα σύνορα χρειάζεται και άλλα πράγματα»

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, η θέληση του Ερντογάν είναι να εστιάσει στην εσωτερική και όχι στην εξωτερική πολιτική της αυτή τη στιγμή.

«Μας παραξένευαν οι ευχές του Ερντογάν την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι πως η Τουρκία έχει μεγάλο πρόβλημα μετά τον φονικό σεισμό. Η επιλογή του Ερντογάν είναι να κοιτάξει το εσωτερικό και να ασχοληθεί με αυτό. Κάνει ό,τιδήποτε για να φανεί καλός στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Έχει ξεκινήσει ήδη να αλλάζει τη σχέση του με το Ισραήλ».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του φράχτη που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Αποστολάκης είπε πως ο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο αλλά δεν είναι η λύση.

«Ο φράχτης είναι ένα εργαλείο για να σε βοηθήσει να ελέγξεις τις εισροές των μεταναστών αλλά δεν είναι η λύση. Δεν μπορεί ένα κράτος να περιφρουρήσει τα πάντα. Το κλίμα και η άποψη της ΕΕ είναι να μην χρηματοδοθούν οι φράχτες. Για να ελέγξεις τα σύνορα λοιπόν, χρειάζεται και άλλα πράγματα όπως προσωπικό. Ο πρωθυπουργός έκανε την εκτίμησή του και αποφάσισε να βάλει αυτές τις υπογραφές. Η Τουρκία έχει τα προβλήματά της αλλά είναι σίγουρο πως δεν αλλάζει. Πρέπει να το δούμε και ως ευκαιρία καθώς με την όλη κατάσταση μπορεί να είναι σε θέση συζητήσεων».

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τους γείτονες»

Ο δήμαρχος Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης, αναφέρθηκε στην γείτονα χώρα, λέγοντας πως οι δύο λαοί δεν έχουν προβλήματα μεταξύ τους αλλά αντιθέτως έχουν καλές σχέσεις.

«Είναι μία πολύ σύνθετη εξίσωση και αφορά την ΕΕ. Από την πλευρά ενός μικρού νησιού, οι προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων που ζουν στα παράλια μπορεί να λειάνει την όλη κατάσταση. Από μεριάς μας δεν υπήρξες ανησυχία για τις σχέσεις των δύο χωρών γιατί εμείς έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τους γείτονες».

Related posts

Μητσοτάκης: Σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας

admin

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Καλύτερα να αναβιώσει την οικονομία παρά την Οθωμανική Αυτοκρατορία

admin

ΥΠΕΞ: Παράδοση Δένδια στον Βασίλη Κασκαρέλη – «Επιστρέφω για λίγο στο δεύτερο σπίτι μου»

admin

Εκλογές 2023: Υποψήφιος με το ΜέΡΑ25 ο Ψαραντώνης

admin

Γιάνης Βαρουφάκης: Ταυτοποιήθηκε και 23χρονος για την επίθεση

admin

Πόθεν έσχες – Γιάνης Βαρουφάκης: Τα εισοδήματά του στη δήλωση του 2021

admin

Εντείνεται η δυσφορία της Άγκυρας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

admin

Οικονόμου: Δίνονται 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης στην έκδοση επικουρικής σύνταξης

admin

Μητσοτάκης: Το «διάλογος γιοκ» το ακούσαμε και στο παρελθόν – Πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα

admin