Ειδικότερα στην ατζέντα της φετινής τακτικής γενικής συνέλευσης, που έχει προγραμματισθεί για την 30η Ιουνίου, περιλαμβάνονται δύο θέματα, που έχουν εξάψει την περιέργεια της αγοράς.
Το πρώτο αφορά στην παροχή εξουσιοδότησης στο Δ. Σ της τράπεζας ώστε να μπορεί να λάβει απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή/και για έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, ή/και για έκδοση ομολογιακών δανείων με κερδοφόρες ομολογίες, ή/και για έκδοση warrants ( τίτλοι κτήσης μετοχών).
Το δεύτερο αφορά σε έγκριση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών σύμφωνα με το άρθρο 49 Ν. 4548/2018, όπως ισχύει και παροχή εξουσιοδοτήσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο να καθορίσει οποιαδήποτε περαιτέρω λεπτομέρεια και να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, εφόσον το επιτρέπουν οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του Καταστατικού της Τράπεζας και τις συστάσεις των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών.
Αυτή τη στιγμή η Εθνική λόγω της λήψης κρατικής βοήθειας και της μη ολοκλήρωσης του πλάνου αναδιάρθρωσης δεν δύναται να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών.
Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το αίτημα παροχής εξουσιοδότησης για ΑΜΚ ή/και έκδοση ΜΟΔ ή warrants καθώς η Εθνική, μετά και τα υπερκέρδη που έγραψε στο Α τρίμηνο από το swap και τις πωλήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων, διαθέτει την κεφαλαιακή ευχέρεια να διενεργήσει μεγάλη τιτλοποίηση χωρίς να προχωρήσει σε εταιρικό μετασχηματισμό. Η δε τιτλοποίηση θα συρρικνώσει σημαντικά το απόθεμα των NPEs.
Τέλος, το Δ.Σ ζητά να εξουσιοδοτηθεί από τους μετόχους, προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μπορεί η τράπεζα να εκδώσει τίτλους πρόσθετου μετοχικού κεφαλαίου (Additional Tier 1 capital, AT1) μόλις ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα. Για να γίνει δυνατή η έκδοσή τους θα πρέπει προηγουμένως να συμψηφιστούν οι ζημιές παρελθουσών χρήσεων και να δημιουργηθεί ειδικό αποθεματικό αποπληρωμής. Πρόκειται για τυπική διαδικασία προεργασίας.