Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εταιρεία καλλυντικών αναγκάζει τους υπαλλήλους να υποβληθούν σε τεστ για χρήση ουσιών!

Νέα σύμβαση εργασίας που προβλέπει τροποποίηση των αρχικών όρων προώθησε στους εργαζόμενους επιχείρηση στον κλάδο των καλλυντικών. Με τους νέους όρους ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν την συναίνεση των εργαζομένων προκειμένου να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο βιομετρικών στοιχείων και

λήψη δειγμάτων… σάλιου και αίματος για να διαπιστωθεί αν είναι χρήστες ουσιών

.

Όπως καταγγέλλουν ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση» και το Σωματείο Εργαζομένων που δραστηριοποιείται στο χώρο καλλυντικών , εταιρεία του κλάδου προωθεί τροποποιητική σύμβαση εργασίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους, με όρους που τους υποχρεώνουν να δώσουν «ανέκκλητη συγκατάθεση για διενέργεια ελέγχων επιπέδου αλκοόλ, ναρκωτικών ή και παραισθησιογόνων ουσιών, χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, ψυχολογικών τεστ, κ.α», ενώ εν συνεχεία ο/η εργαζόμενος/η υποχρεούται να δηλώσει ότι «συναινεί στη λήψη δειγμάτων βιομετρικών και βιολογικών στοιχείων προς έλεγχο (αίμα, σίελο) καθόλη τη διάρκεια της σύμβασής του».

Η σύμβαση αφορά μισθωτούς που εργάζονται ως αισθητικοί σύμβουλοι, δηλαδή παρέχουν συμβουλές επιλογής καλλυντικών προϊόντων, προβολή και πρόταση προς πώληση καλλυντικών προϊόντων κ.α. Η εταιρεία προβάλλει ως δικαιολογία για την πρωτοφανή απαίτηση τη « φύση των καθηκόντων και του αντικειμένου της εργασίας του εργαζόμενου».

Τα δυο συνδικάτα χαρακτηρίζουν τη σύμβαση «μνημείο παράνομης και καταχρηστικής συμπεριφοράς εργοδότη». Σύμφωνα με τη σύμβαση ο μισθωτός «έχει την υποχρέωση να συμμετέχει σε τακτικούς ελέγχους ποιότητας, που διενεργεί η Εταιρεία και περαιτέρω να ανέχεται τακτικούς και έκτακτους εσωτερικούς ή μη ελέγχους σχετικά με την ετοιμότητα και ικανότητά του προς εργασία και την ποιοτική παροχή των υπηρεσιών του». Αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου ο μισθωτός υποχρεούται να παρέχει την ανέκκλητη συγκατάθεσή του για τους βιομετρικούς ελέγχους, διαφορετικά υποχρεούται να προσκομίζει στην εταιρεία οποτεδήποτε του ζητηθεί σχετικές ιατρικές εξετάσεις, από τις οποίες θα «δύναται να διαπιστωθεί η ικανότητά του προς εργασία».

Επιπλέον όπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα η ίδια σύμβαση περιλαμβάνει επιπροσθέτως όρους απροειδοποίητης και αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης εργασίας εκ μέρους της εταιρείας (την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προειδοποιήσουν τουλάχιστο δύο μήνες πριν), δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης του ωραρίου εργασίας, άδειες αναψυχής ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας και όχι των εργαζομένων, ρήτρα συμψηφισμού στον καταβαλλόμενο μισθό των πάσης φύσεως προβλεπόμενων επιδομάτων σε ΣΣΕ, ανοιχτή ημερομηνία εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών κ.α.

Ειδήσεις σήμερα:«Κόκκινη γραμμή» για τουρκικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδαΑμαλία Μεγαπάνου: Σύμβολο μιας εποχής – Πάντα γοητευτική, φινετσάτη και διακριτικήΞενοδοχείο στην Αλικαρνασσό έριξε μαρμαρόσκονη σε παραλία για να δημιουργήσει εφέ… λευκής άμμου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

To «παράθυρο» για αφορολόγητες δωρεές χρημάτων και προς αδέλφια, ανίψια, θείους και ξαδέλφια

banksnews

Οι πιο χρήσιμες εφαρμογές για την επιχείρησή σας

banksnews

Εφορίες: Αναστολή καταβολής οφειλών σε δήμους της Μακεδονίας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

banksnews

Οι ταραχές στο Καζακστάν οδήγησαν στην αύξηση του ουρανίου

banksnews

Μέτρα για τον κορωνοϊό – Τουρισμός: Η οικονομία δείχνει καλά σημάδια, δηλώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης

banksnews

Wall Street: Απώλειες σε κλίμα προβληματισμού για τους μεγάλους δείκτες

banksnews

Οικονομικό Επιμελητήριο: Αναγκαία η παράταση μέχρι τις 31/12 για υπαγωγή στις 120 δόσεις

banksnews

Τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της εργασίας για τον Απρίλιο

banksnews

Ακίνητα: Η «ηλεκτρονική ταυτότητα» που μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις και η… λύση!

banksnews