Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση: Η Κομισιόν ενέκρινε τα 500 εκατ. ευρώ για το ελληνικό πρόγραμμα επανεκκίνησης

Το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης της

εστίασης

άναψε η

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

. Την ερχόμενη Παρασκευή θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

«Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκ ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης. Στηρίζουμε έμπρακτα την επιστροφή στην κανονικότητα, την ανάκαμψη της οικονομίας και χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και οικογένειες» έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.


Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα ελληνικό πρόγραμμα ύψους 500 εκ ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης. Στηρίζουμε έμπρακτα την επιστροφή στην κανονικότητα, την ανάκαμψη της οικονομίας και χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και οικογένειες. https://t.co/pg5u7ObfJd

— Margaritis Schinas (@MargSchinas) May 11, 2021

Η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε: «Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημίου του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Αυτό το καθεστώς ενίσχυσης €500 εκατομμυρίων θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητάς τους και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, στο πλαίσιο του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα παρέχει στήριξη σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών τροφίμων, όπως εστιατόρια και κινητές υπηρεσίες τροφίμων, τροφοδοσία εκδηλώσεων, εξυπηρέτηση ποτών και άλλες δραστηριότητες εξυπηρέτησης τροφίμων, που επηρεάζονται από την έξαρση του κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και θα είναι ανοιχτό σε εταιρείες όλων των μεγεθών που παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών πάνω από 30% το 2020, σε σύγκριση με το 2019. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, με κάθε επιχορήγηση να ανέρχεται έως και στο 7% του ετήσιου κύκλου εργασιών του δικαιούχου.

Το πρόγραμμα σκοπεύει να παρέχει στους δικαιούχους κεφάλαιο κίνησης για την απόκτηση πρώτων υλών απαραίτητων για τις δραστηριότητές τους.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς που κοινοποίησε η Ελλάδα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, η ενίσχυση (i) δεν θα υπερβαίνει τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ ανά δικαιούχο και (ii) θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.


Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της Εστίασης μέσω ΕΣΠΑ. Αύριο θα λάβουμε την επίσημη επιστολή οπότε η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις θα λειτουργήσει την Παρασκευή.

Με την αίτηση ο κάθε δικαιούχος θα βλέπει το ανώτατο ποσό που δικαιούται.

— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) May 11, 2021

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Θα εξετάζονται κατά περίπτωση οπότε και οι εκταμιεύσεις θα γίνονται μέσα από μία σύντομη διαδικασία. Μάλιστα οι πρώτες εκταμιεύσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπ. Ανάπτυξης θα έχουν γίνει ως τα τέλη του μήνα.Αιτήσεις θα γίνονται αποδεκτές ως τις 31 Ιουλίου 2021.Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που:• παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

• να είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.• για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.• επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στην χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στην δράση.• επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.

Ειδήσεις σήμερα Κορωνοϊός: Στα 3.197 τα νέα κρούσματα – 732 οι διασωληνωμένοι, 52 θάνατοι Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Ειδική ομάδα στο «κυνήγι» των φονιάδων της Καρολάιν – Τι «βλέπουν» για τους δράστες Εργασιακά: Αύριο στη διαβούλευση το νομοσχέδιο που φέρνει την 4ήμερη εργασία 

Related posts

Εθνικές χρηματοδοτήσεις 2,79 εκατ. ευρώ για τα ερευνητικά έργα 5 πανεπιστημίων

banksnews

ΑΑΔΕ: Τα αποτελέσματα των τελωνειακών ελέγχων για το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2019

banksnews

Από 20 έως 29 Απριλίου οι πληρωμές αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες που έχασαν ενοίκια

banksnews

Συντάξεις: Από σήμερα οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

banksnews

Wall Street: «Χαστούκι» από τη Fed στην επενδυτική διάθεση

banksnews

Έκτακτη ενίσχυση σε 105.818 συνταξιούχους – Ποιοι είναι δικαιούχοι

banksnews

Κορωνοϊός: Νέα ημερομηνία στις βεβαιώσεις μετακίνησης – Με βάση τα 534 ευρώ οι αποζημιώσεις του Δεκεμβρίου

banksnews

«Ελλάδα ξανά»: Αμοιβή 3.000 € για τον επαναπατρισμό επιστημόνων του Brain Drain

banksnews

Ακίνητα: Ποιοι κερδίζουν από την εξαγγελία Μητσοτάκη για αναστολή του ΦΠΑ από το 2006

banksnews