Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη): Οι αρχές έκλεισαν όλα τα σχολεία, λόγω των μαθητικών κινητοποιήσεων κατά του καθεστώτος

Το βασίλειο της Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), της τελευταίας απόλυτης μοναρχίας της Αφρικής, ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνουν όλα τα σχολεία “επ αόριστον και με άμεση ισχύ”, καθώς συνεχίζονται οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις των μαθητών σε όλη τη χώρα.

Οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων της φτωχής χώρας διαδηλώνουν ειρηνικά εδώ και πολλές εβδομάδες και μποϊκοτάρουν τα μαθήματα ζητώντας την αλλαγή του καθεστώτος και δωρεάν εκπαίδευση.

“Η κυβέρνηση της Μεγαλειότητάς του έλαβε την απόφαση να κλείσουν αμέσως τα σχολεία, επ’ αόριστον” ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κλεόπας Ντλαμίνι.

Στρατιώτες και αστυνομικοί αναπτύχθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολλοί μαθητές έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τους φιλοδημοκρατικούς ακτιβιστές.

Στις προηγούμενες κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος, τον Ιούνιο, τις οποίες οργάνωσε η αντιπολίτευση στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, τη Μανζίνι και το Μπαμπάν, προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές. Τότε, η κυβέρνηση απαγόρευσε την κυκλοφορία, ανέπτυξε τον στρατό και έκοψε το Ίντερνετ.

Σήμερα, στη χώρα επικρατούσε σχετική ησυχία. Το Ίντερνετ διακόπηκε ξανά την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στην πρωτεύουσα Μπαμπάν. Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν κυρίως την απελευθέρωση δύο αντιπολιτευόμενων πολιτικών οι οποίοι έχουν συλληφθεί από τις αρχές του έτους.

Ο βασιλιάς Μσουάτι Γ΄ κατηγόρησε τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές ότι στερούν από τα παιδιά την πρόσβαση στην εκπαίδευση, ωθώντας τα σε κινητοποιήσεις. Τελικά, έκλεισε ο ίδιος όλα τα σχολεία μέχρι νεωτέρας.

Στην Εσουατίνι ο βασιλιάς διορίζει τους υπουργούς και ελέγχει το κοινοβούλιο ενώ τα πολιτικά κόμματα είναι απαγορευμένα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Ο Μσουάτι ο Γ΄, που ανέβηκε στον θρόνο το 1986 σε ηλικία 18 ετών, έχει 15 συζύγους και περισσότερα από 25 παιδιά. Συχνά κατηγορείται για τη σιδηρά πυγμή με την οποία κυβερνά τη χώρα και τον πολυτελή τρόπο ζωής του σε μια χώρα όπου τα δύο τρίτα των κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

- -

Related posts

Λευκορωσία: Μάθαμε ότι ο Προτασέβιτς ήταν στο αεροδρόμιο του Μινσκ από φωτογραφία σε μπλογκ, λένε οι αρχές

banksnews

Γαλλία: Στις 102 οι γυναικοκτονίες το 2020 – Ένα στα 5 θύματα είχε καταθέσει μήνυση κατά του δράστη

banksnews

Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επαναλειτουργία της διπλωματικής τους αποστολής για τους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ

banksnews

Προς παραίτηση ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Τουρκίας

banksnews

Galp Energia: Εμφάνισε κέρδη στο τρίμηνο

banksnews

Οι traders ποντάρουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να κάνει λάθος

banksnews

Γαλλία: Μεγαλύτερη του αναμενόμενου η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

banksnews

Σαρωτικές πλημμύρες έπληξαν τη νοτιοδυτική Γαλλία – Σε κατάσταση συναγερμού η περιοχή του Παρισιού

banksnews

Πάπας Φραγκίσκος: Μπορούμε πάντα να κάνουμε μια νέα αρχή, διότι υπάρχει μια νέα ζωή

banksnews