Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΣΕΕ: Χρειάζεται νέος τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων

Η εμπορική επιχείρηση βρίσκεται ενώπιον της επιτακτικής ανάγκης επαναπροσδιορισμού του τρόπου λειτουργίας της, σημειώνει σε δήλωσή του, με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής Ημέρας του Ελληνικού Εμπορίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το επόμενο διάστημα κάθε μία εμπορική επιχείρηση, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και τις επιμέρους αποφάσεις της Πολιτείας σε θέματα και αιτήματα του εμπορικού κόσμου, θα χρειαστεί για την επιβίωση και ανάπτυξή της να εντείνει την ευελιξία και την προσήλωση της στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, με «όχημα» τον ψηφιακό της μετασχηματισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της μέσα και από συνεργατικά σχήματα.

Συγκεκριμένα ο κ. Καρανίκας αναφέρει τα εξής στη δήλωσή του: Η Ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου, που κάθε χρόνο τιμάται στις 22 Σεπτεμβρίου, βρίσκει εφέτος τον εμπορικό κόσμο της χώρας αντιμέτωπο με μία σειρά από σημαντικές προκλήσεις και ευκαιρίες οι οποίες μεσοπρόθεσμα είναι ικανές να αλλάξουν άρδην τους συσχετισμούς στην αγορά, τις προοπτικές των επιχειρήσεων, καθώς και του κλάδου συνολικά. Το «ρευστό» επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον που συγκροτούν, αφενός οι υγειονομικές και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες που απορρέουν από αυτές και, αφετέρου, οι ραγδαίες μεταβολές στις καταναλωτικές συνήθειες που συνδέονται παγκοσμίως με την «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση, φέρνει την Εμπορική Επιχείρηση ενώπιον της επιτακτικής ανάγκης επαναπροσδιορισμού του τρόπου λειτουργίας της, είτε ως φυσικό κατάστημα, είτε στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ταυτόχρονα, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου Προγραμματικού Πλαισίου του ΕΣΠΑ θέτουν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ως καταλύτη ανάπτυξης, χωρίς όμως να διασφαλίζουν έως τώρα και την ισότιμη συμμετοχή του Εμπορίου στη διάχυση των κοινοτικών κονδυλίων, είτε με τη μορφή επιδότησης, είτε με τη μορφή δανείου.

Οι νέες, εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες στο επιχειρείν, με κύριο χαρακτηριστικό τους τη συνεχή μεταβλητότητα, επηρεάζουν, λίγο – πολύ, και τις 230 χιλιάδες ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και τους 700 χιλιάδες εργαζόμενους τους. Το επόμενο διάστημα κάθε μία από αυτές, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και τις επιμέρους αποφάσεις της Πολιτείας σε θέματα και αιτήματα του εμπορικού κόσμου, θα χρειαστεί για την επιβίωση και ανάπτυξή της να εντείνει την ευελιξία και την προσήλωση της στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, με «όχημα» τον ψηφιακό της μετασχηματισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της μέσα και από συνεργατικά σχήματα.

Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη μία ολιστική ανάπτυξη που θα εδράζεται στη συνεργασία των βασικών πυλώνων της και θα κατατείνει στην εκμετάλλευση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, με τρόπο που θα προάγει την ευημερία της υγιούς επιχειρηματικότητας και θα προστατεύει την κοινωνική συνοχή. Η ΕΣΕΕ είναι αποφασισμένη να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος. Είμαστε πεπεισμένοι πως ο ρόλος του Ελληνικού Εμπορίου θα ενδυναμωθεί τα επόμενα χρόνια και θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην εθνική προσπάθεια για οριστική «αλλαγή σελίδας», μετά από δέκα χρόνια λιτότητας και δύο χρόνια πανδημικής κρίσης.

Εφέτος αφιερώνουμε την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου στην Γυναίκα έμπορο – επιχειρηματία που, ούσα επιφορτισμένη με πολλαπλές ευθύνες και ρόλους, είναι περισσότερο ευάλωτη, προσωπικά, επαγγελματικά και οικογενειακά, στις ετερόκλητες προκλήσεις της νέας εποχής. Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και αισιοδοξία την τεκμηριωμένη μας παρέμβαση προς την Πολιτεία, αναδεικνύοντας τα προβλήματα της αγοράς και των ανθρώπων της, προτείνοντας ρεαλιστικές λύσεις προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

–ΜΠΕ

Related posts

ΟΤΕ: Πρόθεση από ΔΣ για αγορά έως 30 εκατ. ίδιες μετοχές

banksnews

Σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ στις αλλαγές στο Δ.Σ.

banksnews

FF Group: Πέντε νέα καταστήματα Collective και Collective Stores

banksnews

Ενωση Ελλήνων Επενδυτών κατά MLS με αιχμές για «νέα Folli Follie»

banksnews

Forthnet: Δωρεάν το Novacinema στους συνδρομητές

banksnews

Νέα σφοδρή επίθεση Μπάκου-Καϋμενάκη στη διοίκηση ΕΛΛΑΚΤΩΡ

banksnews

Ελλάκτωρ: Κέρδη προ φόρων 11,7 εκατ. το τρίτο τρίμηνο

banksnews

Πέντε επιχειρηματικές ιδέες στον διαγωνισμό του ACT

banksnews

Συνεργασία ΑΒΑΞ με Dimand στην ανάπυξη ακινήτου στο Νέο Φάληρο

banksnews