Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Απαίτηση των καιρών η θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας απέστειλε επιστολή στον Χρήστο Σταϊκούρα – Τονίζει ότι ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός είναι απαραίτητος για την επιβίωση των επιχειρήσεων 

Τη θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού ζητά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), σημειώνοντας ότι οι έκτακτες συνθήκες στην αγορά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθιστούν το αίτημα πιο επίκαιρο και επιτακτικό από ποτέ.
Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η ΕΣΕΕ τονίζει πως, ενώ κάθε φυσικό πρόσωπο στη χώρα μας δικαιούται έναν μοναδικό λογαριασμό με ακατάσχετες καταθέσεις έως ένα ποσό, οι επιχειρήσεις αποστερούνται αυτής της δυνατότητας, με αποτέλεσμα η εφαρμογή μέτρων δέσμευσης – κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών από το πρώτο ευρώ να δημιουργεί σοβαρές δυσχέρειες τόσο στην εξόφληση των οφειλών τους όσο και στην πληρωμή εργαζομένων και προμηθευτών.
Η ΕΣΕΕ με την επιστολή της υπογραμμίζει πως ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός είναι απολύτως απαραίτητος για την επιβίωση των ΜμΕ την επόμενη μέρα της κρίσης και προτείνει η θεσμοθέτησή του να στηριχθεί σε τρεις παραμέτρους:
• Ο λογαριασμός θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, καταβολές οφειλών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, μισθωμάτων και προμηθευτών, κάλυψη λειτουργικών εξόδων).
• Σύνδεση του παραπάνω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκ μέρους των πελατών /καταναλωτών.
• Κυμαινόμενο και όχι σταθερό ύψος ακατάσχετου ποσού για την κάθε επιχείρηση, βάσει του τζίρου και των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας της.Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά:«Ο πόλεμος ενάντια στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα διαρκέσει περισσότερο από την αντιμετώπισή της σε υγειονομικό επίπεδο. Το Ελληνικό Εμπόριο ζητά από την Πολιτεία να σταθεί αρωγός του σε αυτό το δύσκολο αγώνα επιβίωσης, με όλα τα «όπλα» που μπορεί να θέσει στη διάθεσή του. Γι’ αυτό επαναφέρουμε το δίκαιο και εύλογο αίτημά μας για θέσπιση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μιας στοιχειώδους ρευστότητας και την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών των ΜμΕ, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση. Μέσω αυτού του «εργαλείου» θα διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μισθοδοσία εργαζομένων, οι αποπληρωμές οφειλών και προμηθευτών και θα αποφεύγονται φαινόμενα συγχρωτισμού στις τράπεζες στο τέλος κάθε μήνα, από επιχειρηματίες με μετρητά στα χέρια που θέλουν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους. Η πρότασή μας προς τον κ. Σταικούρα είναι τεκμηριωμένη και μπορεί να αποβεί άμεσα αποτελεσματική για τη λειτουργία της αγοράς».Ειδήσεις σήμερα: Πώς θα πληρωθεί η άδεια ειδικού σκοπούΟι Έλληνες αγρότες αποκτούν πρόσβαση στο Ταμείο Εγγυοδοσίας για τον κορωνοϊόΈρχεται και τον Ιούνιο ενίσχυση επιχειρήσεων με κρατικά δάνεια

Related posts

Folli-Follie: Αιφνιδιαστική παραίτηση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου

banksnews

Συντάξεις: Ποιες πληρώνονται σήμερα

banksnews

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με πτωτικές τάσεις το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης

banksnews

Τζόκερ: Για πόσα παίζουμε σήμερα; – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις επόμενες κληρώσεις

banksnews

Ενοίκια… τριών «ταχυτήτων» στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

banksnews

Στο «τραπέζι» το επίδομα ανεργίας – Ποια σενάρια εξετάζονται με βάση τις προτάσεις Πισσαρίδη

banksnews

Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση θα ζητήσει χαμηλότερα πλεονάσματα και εξαίρεση δαπανών στο Eurogroup

banksnews

Κυρανάκης: Λιγότερες εισφορές και καλύτερες συντάξεις για τόσους μπουν τώρα στην αγορά εργασίας

banksnews