ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:26
Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία είναι ενάντια στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια ενόσω η Ελλάδα κάνει κινήσεις που απειλούν την ασφάλειά της, θα απαντήσουμε τόσο νομικά όσο και επί του πεδίου, πρόσθεσε o Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
#BREAKING Türkiye will not just stand by as Greece takes actions that threaten its security, will respond both legally and in the field: President Erdogan
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 1, 2023
Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Αθήνα εξοπλίζει νησιά στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Άγκυρας για την αυξανόμενη αντι-ισλαμική ρητορική στην Ευρώπη.
“Ανησυχούμε για την αυξανόμενη αντι-ισλαμική ρητορική και τις ενέργειες στην Ευρώπη, ειδικά στις Σκανδιναβικές χώρες”, ανέφερε ο Ερντογάν, σχολιάζοντας τα πρόσφατα περιστατικά όπου διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι σε αντιτουρκικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Σουηδία, Δανία και Ολλανδία.
Μάλιστα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία αναμένει “ειλικρινή βήματα από τη Σουηδία στον αγώνα κατά της ισλαμοφοβίας”.
Αναφερόμενος στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι “αναμένουμε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να συμμορφωθούν πλήρως με τις δεσμεύσεις τους στο τριμερές μνημόνιο”, δείχνοντας τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ της Τουρκίας και των δύο σκανδιναβικών χωρών για την προώθηση της ενταξής τους στη Βορειοατλαντική συμμαχία.
Χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο “οδικό χάρτη”, είπε ότι είναι σημαντικό οι δύο χώρες να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έχουν αναλάβει, ειδικά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Οι συγγνώμες της Σουηδίας δεν θα διορθώσουν τα προβλήματα, τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η σκανδιναβική χώρα έχει γίνει “ασφαλές καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις”.
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι “η αποστολή αρμάτων μάχη στην Ουκρανία δεν μπορώ να πω ότι θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο επίλυσης της κρίσης. Όλα αυτά είναι επικίνδυνα και οφελούν μόνο τους βαρόνους των όπλων”.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα διασφαλίσει τη διαρκεί ειρήνη στη χώρα.