Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ: Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας με online ωράριο εργαζομένων

Το μέτρο της

ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας

  επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο. Η ηλεκτρονική κάρτα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων για τον έλεγχο της εφαρμογής της

εργατικής νομοθεσίας

και την προστασία των

εργασιακών δικαιωμάτων

.

Η εφαρμογή του μέτρου, όπως όλα δείχνουν, μπορεί πράγματι να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ελέγχου για τον περιορισμό της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

Το νέο και ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» θα αποτελέσει τομή στη σχέση πολιτείας, επιχειρήσεων και εργαζομένων, υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως τη νέα ανταγωνιστική τροχιά της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση κατά πληροφορίες, (σ.σ. εκτός απροόπτου) τέλη Μαρτίου, προχωρά στη θεσμοθέτηση του «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και της ψηφιακής κάρτας εργασίας για την online παρακολούθηση του ωραρίου των εργαζομένων.

Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, επιδεχόμενες αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο. 

Με την εφαρμογή του ψηφιακού ωραρίου ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφιακής κάρτας του εργαζόμενου που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο. Στόχος είναι να καταγράφονται με ακρίβεια δευτερολέπτου οι ώρες εργασίας ή και τηλεργασίας του μισθωτού.

Έτσι θα υπάρχει καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση πραγματοποίησης υπερωριών  που δεν πληρώνονται.Μέσω της κάρτας θα καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται.

Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε κάποιες επιχειρήσεις, ενώ σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η πανδημία του κορωνοϊού είχαν ως αποτέλεσμα να μετατεθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές. Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ,θα τεθεί σε εφαρμογή το «ψηφιακό ωράριο», αλλά και η πιλοτική χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις με την καθολική εφαρμογή της να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2021.

Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θεσπίστηκε το 2011 με τον νόμο 3996/2011, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ειδήσεις σήμερα: Επίδομα παιδιού – ΟΠΕΚΑ: Πότε έρχεται η προκαταβολή α’ διμήνου

Lockdown: Χαλάρωση των μέτρων άμεσα εξετάζει η κυβέρνηση – Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις

NASΑ: Ο Έλληνας που έφτιαξε το «ελικόπτερο» για τον Άρη μιλά στο banksnews-.gr

Related posts

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διέσπασε και την αντίσταση των 840 μονάδων

banksnews

Folli-Follie: «Ξηλώνεται» η διοίκηση με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών

banksnews

Χαντζηνικολάου (πρόεδρος ΕΕΤ): Έτοιμες οι τράπεζες να στηρίξουν μια «έκρηξη» επενδύσεων

banksnews

ΕΣΑ – ΠΟΜΙΔΑ: Φοροαπαλλαγές στους ιδιοκτήτες που θα μειώσουν τα ενοίκια σε εμπορικές επιχειρήσεις

banksnews

Σταϊκούρας για Eurogroup: Συνεχίζεται η δημοσιονομική ευελιξία και διατηρούνται τα μέτρα στήριξης

banksnews

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Δείτε live τις ανακοινώσεις για το επίδομα των 800 ευρώ και το δώρο Πάσχα

banksnews

Υπερκαλύφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development

banksnews

Thomas Cook: Βρέθηκε αγοραστής για τα 555 καταστήματα του πρώην κολοσσού

banksnews

Πάνω από 2.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά από την «Ημέρα Καριέρας» του ΟΑΕΔ

banksnews