Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργάνη: Αυξήθηκαν και τον Σεπτέμβριο οι θέσεις εργασίας

Από δύο στοιχεία χαρακτηρίζεται η απασχόληση το μήνα Σεπτέμβριο 2019 σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Παρουσιάζει για το Σεπτέμβριο και πάλι θετικό πρόσημο ( 2.651 θέσεις εργασίας) αλλά όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια υψηλό είναι το ποσοστό των ελαστικών μορφών εργασίας.
Τα νέα μέτρα για τη σταδιακή μείωση των εισφορών μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης και την αύξηση του κόστους της υπερωρίας στη μερική απασχόληση , όπως σχολιάζει ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αποσκοπούν στην καταπολέμηση των φαινομένων της «εικονικής μερικής απασχόλησης», αλλά και οποιασδήποτε καταχρηστικής συμπεριφοράς σε βάρος των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Σεπτεμβρίου 2019, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 308.121, ενώ οι αποχωρήσεις σε 305.470. Από τις 305.470 συνολικά αποχωρήσεις, οι 125.254 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 180.216 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Σεπτέμβριος 2019 και Σεπτέμβριος 2018, προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 3.905 λιγότερων θέσεων εργασίας για τον Σεπτέμβριο 2019 (θετικό ισοζύγιο 2.651 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (6.556) τον Σεπτέμβριο του 2018.
Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2019, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.173.467 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.885.930, εκ των οποίων οι 1.097.600 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 788.330 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εννιαμήνου του έτους 2019 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 287.537 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την δεύτερη υψηλότερη επίδοση πρώτου εννιαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.
Στο εννιάμηνο, από τις 2.173.467 νέες προσλήψεις οι 1.010.706 ήταν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης (46,50%), οι 901.908 με καθεστώς μερικής απασχόλησης (41,50%) και οι 260.853 (12%) με καθεστώς εκ περιτροπής απασχόληση.
Αναλυτικά, ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης σχολιάζοντας τα στοιχεία σημειώνει ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας «συνιστά θετική εξέλιξη για τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα που ιστορικά – λόγω λήξης της τουριστικής περιόδου σε πολλές περιοχές της χώρας – παρουσιάζει συνήθως αρνητικές ή οριακά θετικές ροές απασχόλησης. Παράλληλα, το θετικό ισοζύγιο επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας μετά το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκαν οι τουριστικές επιχειρήσεις από το ναυάγιο της ‘Thomas Cook’ στα μέσα του μήνα, αντανακλώντας το ευρύτερο κλίμα θετικών προσδοκιών στην οικονομία και την απασχόληση. Εντούτοις, το βελτιωμένο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 (41,74% έναντι 40,89%), παραμένει χαμηλό το μερίδιο των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ακολουθώντας τη γενική τάση που επικράτησε από το 2015 και μετά. Σε αυτό το σημείο, επισημαίνω και πάλι ότι κυρίαρχος και αμετακίνητος στόχος της πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας είναι η ενίσχυση του μεριδίου των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων εργασίας, αλλά και η έμφαση στην τόνωση του ποσοστού της πλήρους απασχόλησης στο σύνολο της μισθωτής εργασίας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, έχουμε αποφασίσει και υλοποιούμε για πρώτη φορά –έμπρακτα και όχι με λόγια- μια συγκροτημένη δέσμη μέτρων και ενεργειών που αποσκοπούν στην καταπολέμηση των φαινομένων της «εικονικής μερικής απασχόλησης», αλλά και οποιασδήποτε καταχρηστικής συμπεριφοράς σε βάρος των εργαζομένων, των συνεπών εργοδοτών αλλά και των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία. Ενδεικτικά:
• Με τη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας (ΣΕΠΕ και ΕΦΚΑ), προχωρούμε με αμείωτο ρυθμό σε στοχευμένους ελέγχους με στόχο την περιφρούρηση της αγοράς εργασίας.
• Αυξάνουμε κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών, σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένων όρων της μερικής απασχόλησης, με σκοπό την μετατόπιση της αγοράς εργασίας σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
• Προχωρούμε στη γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες (από 1η Ιουλίου 2020), επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτό το ευεργετικό μέτρο θα αφορά μόνο περιπτώσεις συμβάσεων πλήρους απασχόλησης.
• Με τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου παραβατικότητας, για πρώτη φορά στη χώρα μας πραγματοποιείται η ηλεκτρονική καταγραφή των παραβατικών επιχειρήσεων, προκειμένου να αποτελέσει κρίσιμη πηγή πληροφόρησης για στοχευμένους και επαναληπτικούς ελέγχους. Αντίθετα, οι συνεπείς επιχειρήσεις που σέβονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων θα επιβραβεύονται.
• Προχωρούμε στην αναβάθμιση και ολοκλήρωση του συστήματος «ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ» σε «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ». Πέραν της δραστικής απλοποίησης και ενιαιοποίησης των λειτουργιών του, τη φιλικότητα στο χρήστη και την ενίσχυση των αναλυτικών του δυνατοτήτων, η ψηφιακά αναβαθμισμένη πλατφόρμα θα υποστηρίζει επιχειρησιακά τους Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ στον προγραμματισμό και την υλοποίηση στοχευμένων και αποδοτικών ελέγχων για την οριστική εκρίζωση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας».

Related posts

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Παράταση σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης και επίδομα παιδιού

banksnews

Folli Follie: Αισιοδοξία για το δικαστήριο μετά την αίτηση πτώχευσης από δύο ομολογιούχους

banksnews

Eurogroup: Η Ευρώπη ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την απειλή των οφειλών που αφήνει πίσω της η πανδημία

banksnews

Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο -Πάνω από τις 880 μονάδες

banksnews

Κάνε κι εσύ μία πλατφόρμα, μπορείς – Ο οδηγός για τις «επαφές» με το Δημόσιο

banksnews

Σταϊκούρας: Θα ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι μόνον εξοπλιστικά

banksnews

Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,47% μετά από έξι αρνητικές συνεδριάσεις

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με οριακή πτώση το άνοιγμα

banksnews

Παρεμπόριο: Πρόστιμα 33.500 ευρώ μέσα σε 12 ημέρες

banksnews