Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Πάνω από μισό εκατομμύριο αιτήσεις – Λήγει η διορία

«Σπάει τα ρεκόρ»

συμμετοχής η

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5

καθώς

σήμερα λήγει η διορία συμμετοχής στο πρόγραμμα

αλλά μέχρι αργά χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί ήδη πάνω

516.630 αιτήσεις

. Με ρυθμό πολυβόλου, οι αιτήσεις αυξάνονταν έως και 10.000 κάθε ώρα και ο ρυθμός ενδέχεται να αυξηθεί σήμερα που είναι η τελευταία ημέρα. Στο

υπουργείο Οικονομικών

ανέμεναν έως 450.000 αιτήσεις το πολύ (448.203 είχαν υποβληθεί στην Επιστρεπτέα 4 πριν 1,5 μήνα) αλλά και πάλι η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Στο υπουργείο Οικονομικών άφηναν ελάχιστα ανοικτό «παράθυρο» για παράταση λίγων μόλις ημερών, μόνο σε περιοχές και περιπτώσεις με πολύ σοβαρό πρόβλημα (σκληρό lockdown κλπ). Σκοπός είναι να «πέσει χρήμα» το ταχύτερο σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.

Το χρήμα θα αρχίσει να ρέει από την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο το ποσόν που θα μοιραστεί τη φορά αυτή, δεν αναμένεται να υπερβεί ξανά το 1,5 δισ. ευρώ. Το ίδιο πλαφόν έχει προϋπολογιστεί και στην Επιστρεπτέα 4 αλλά τότε αυτό ξεπεράστηκε κατά 50% (!) και μοιράστηκαν 2,2 δισεκατομμύρια συνολικά σε 444.170 δικαιούχους.

Όσοι πήραν μεγάλα ποσά πάντως στην προηγούμενη Επιστρεπτέα (από 20 έως 80 χιλιάδες ευρώ για πάρα πολλές ατομικές ή προσωπικές επιχειρήσεις) πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι τη φορά αυτή. Αμέσως μόλις κλείσουν οι αιτήσεις θα βγει υπουργική απόφαση που θα (περι-) ορίζει τα ποσά θα λάβουν οι δικαιούχοι τη φορά αυτή, αφαιρώντας και όσα εισέπραξαν από προηγούμενους κύκλους.

Ο «κόφτης» αυτός δεν θα πιάσει όμως ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους και πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις που, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα λάβουν όλοι κατ’ελάχιστον 1.000 ευρώ, χωρίς να συμψηφιστούν και αφαιρεθουν ποσά που πήραν πριν ενάμισι μήνα.

Την φορά αυτή πάντως, το ελάχιστο ποσόν είσπραξης που θα δοθεί θα είναι 1.000 ευρώ για όλους, αντί 1.000 ή 2.000 ευρώ που είχε δοθεί στην Επιστρεπτέα 4, αναλόγως αν κάποιος είχε κλείσει με κρατική εντολή ή όχι.

Όπως και στην προηγούμενη διαδικασία για την Επιστρεπτέα Προκαταβοή 4, το 50% της ενίσχυσης θα είναι δωρεάν «μη επιστρεπτέα» επιδότηση που θα δοθεί στους δικαιούχους.

Δηλαδή σχεδόν 750 εκατ. από το 1,5 δισ. θα παραμείνουν στα ταμεία των επιχειρήσεων και δεν θα του ζητηθεί να τα επιστρέψουν ποτέ. Για το υπόλοιπο ποσόν, θα ανακοινωθεί ότι θα μπορεί να επιστραφεί με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο σταδιακά σε βάθος μιας πενταετίας.

Ειδήσεις σήμερα: «Fort Capitol» η Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία Μπάιντεν: Το FBI σαρώνει το Διαδίκτυο – 21.000 στρατιώτες στους δρόμουςFolli-Follie: Τα «μυστικά» των Κουτσολιούτσων – Το παράρτημα-φωτιά της έκθεσης της PwCΣτις 10:30 η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή για την πανδημία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Πρωτογενή πλεονάσματα: Το οπλοστάσιο της κυβέρνησης για τη μείωσή τους στο 2% του ΑΕΠ

banksnews

Φορολογικές δηλώσεις – Κορωνοϊός: Πότε ανοίγει το Taxisnet – Από Μεγάλη Τετάρτη τα 800 ευρώ

banksnews

Γιάννης Καντώρος: Βιώσιμες μόνο οι εταιρείες που είναι έτοιμες για το απροσδόκητο

banksnews

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: «Καμπανάκι» για νέα φούσκα μισθωμάτων από τον πρόεδρο Σταύρο Καφούνη

banksnews

«Ράλι» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις ανακοινώσεις της Moderna

banksnews

Μείωση προκαταβολής φόρου: Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι «χαμένοι»

banksnews

Τουριστικές επιχειρήσεις: Σκεφτείτε όπως ο επισκέπτης

banksnews

Συντάξεις: Τρεις πληρωμές επικουρικών μέσα στον Ιούλιο – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

banksnews

Επιδόματα ανεργίας – ΟΑΕΔ: Επιδότηση εργασίας για 7.000 ανέργους – Οι δικαιούχοι

banksnews