Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τέλος χρόνου για όσους θέλουν να την «κουρέψουν»

Σε δυο ημέρες από σήμερα την

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου

λήγει η προθεσμία για την υποβολή των

απαραίτητων δικαιολογητικών

που πρέπει να προσκομίσουν οι επιχειρήσεις που έλαβαν ενίσχυση μέσω των κύκλων της

Επιστρεπτέας Προκαταβολής

 ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη ή διορθώσεις που χρειάζεται να γίνουν και να μην υποχρεωθούν να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, όσοι εάν μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Δεκεμβρίου 2022 προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης τότε θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν. Μάλιστα θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ έως τις 31 Ιανουαρίου 2023, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ενώ επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ποσά που τυχόν ήδη καταβλήθηκαν πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε αρχικά) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.

Μετά τον επανυπολογισμό, το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται εκ νέου. Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, για το κριτήριο χορήγησης της ενίσχυσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αφορά στη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, πλέον θα λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.

Με αυτόν τον τρόπο, εάν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά βάσει των εκκαθαρίσεων που διενεργήθηκαν στις 2 Νοεμβρίου, εάν παύσουν πλέον να ισχύουν οι λόγοι απόρριψης με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αυτά θα επαναβεβαιωθούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελούμενους.

Ειδήσεις σήμερα:Λεηλασίες σε καταστήματα και χιλιάδες ακυρωμένες πτήσεις από τη «χιονοθύελλα του αιώνα» στις ΗΠΑΗλιοφάνεια και μικρή πτώση της θερμοκρασίας σήμερα – Πού αναμένονται βροχές

Ο Μητσοτάκης στην Κρήτη και η εκλογολογία στην Αθήνα καλά κρατεί

 

Related posts

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξέφρενο «πάρτι» – Νέο υψηλό 101 μηνών, ράλι 5% στις τράπεζες

admin

ΕΝΦΙΑ: «Ωρα μηδέν» για τα νέα εκκαθαριστικά φόρου ακινήτων

admin

Κινητή τηλεφωνία: Πάνω από μισό εκατομμύριο νέοι απαλλάχθηκαν από τα τέλη κινητής

admin

Ρέτσος: Ο τουρισμός προσέθεσε 2 επιπλέον μονάδες στο ΑΕΠ – Αισιοδοξία για το 2022

admin

Πληρώνονται οι συντάξεις

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Προς παράταση για εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση 15%

admin

Συντάξεις: Νωρίτερα οι πληρωμές Μαρτίου

admin

Δώρο Χριστουγέννων 2020 – Αναστολή συμβάσεων: Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι

admin

Πότε πληρώνονται συνταξιούχοι, άνεργοι και δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

admin