Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αιτήσεις στο myBysinessSypport από 2 Απριλίου

Τι είναι και πώς θα δοθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή 1 δισ. σε μικρομεσαίους

«Χρήμα με ουρά» σε πάσης φύσεως μικρομεσαίους και χωρίς τραπεζικά κριτήρια πρόκειται να μοιράσει από τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση. Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» όπως θα λέγεται, θα είναι ένα σημαντικό πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα καλύψει όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Ουσιαστικά θα πρόκειται για μικροδάνεια, που δεν θα δοθούν όμως από τράπεζες καθώς αφορά κυρίως επιχειρήσεις που δεν μπορούν «ούτε απ’εξω» να περάσουν για δάνειο από τράπεζα.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα ανέρχεται, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε 1 δισ. ευρώ και χορηγείται εντός του Απριλίου, με τις εξής προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά:
-Αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους.
-Ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση.
– Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.
– Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς -εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης- θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
– Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
– Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό που δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την ΑΑΔΕ, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
– Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) από 2 έως 10 Απριλίου και προϋπόθεση, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.Ειδήσεις σήμερα:Κορωνοϊός: Ο Σεντένο συγκαλεί το Eurogroup στις 7 ΑπριλίουΔωρεές 10 εκατ. ευρώ από εφοπλιστές – Όλα τα ονόματαΚορωνοϊός – Τόμσεν: Οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης χάνουν 3% του ΑΕΠ κάθε μήνα

Related posts

Επ. Ανταγωνισμού: Και με τη «βούλα» στη μάχη των σιδηροδρόμων οι Κινέζοι της Cosco

banksnews

Απώλειες στις αγορές, ξέφρενη άνοδος πετρελαίου και σιτηρών – Μπλόκο στη Ρωσία από δυτικές εταιρείες κολοσσούς

banksnews

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Πάνω από 134.000 δανειολήπτες υπέβαλαν αίτηση

banksnews

Στο φως μεγάλη απάτη από e-shop: Ζημιά €30 εκατ. στο Δημόσιο από μη απόδοση ΦΠΑ

banksnews

Εθνική Ασφαλιστική: Εντυπωσιακή αύξηση παραγωγής και βελτιωμένα αποτελέσματα το 9μηνο του 2019

banksnews

ΟΑΕΔ: Τα 11 προγράμματα για τη δημιουργία 86.000 νέων θέσεων εργασίας το 2022

banksnews

Tρία δισ. δολάρια σε Bitcoin κόστισε η επιχείρηση «διάσωσης» του TerraUSD

banksnews

Πρόστιμο 40.000 ευρώ σε επιχείρηση που προωθούσε «κάρτες υπηρεσιών υγείας»

banksnews

Ταμείο Ανάκαμψης: Βγαίνουν τα μεγάλα μαχαίρια – Τι θα ζητήσει η Ελλάδα

banksnews