Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επισπεύδει η ΔΕΗ τη μετατροπή της Πτολεμαϊδα 5

Έως το 2025 θα έχει μετατραπεί η Πτολεμαΐδα V σε θερμική μονάδα φυσικού αερίου, έτοιμη να υποδεχθεί και το υδρογόνο. Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στο χθεσινό conference call με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020.

Η μονάδα αυτή σχεδιάζεται να λειτουργήσει από το 2022 αρχικά ως λιγνιτική. Ωστόσο, η διοίκηση της ΔΕΗ φαίνεται ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες για τη μετατροπή της σε φυσικού αερίου όχι ως το 2028, όπως ήταν το αρχικό πλάνο, αλλά πολύ νωρίτερα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς των 98 αναλυτών που συμμετείχαν, αφού οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν στο μέλλον της Πτολεμαΐδα V.

Όπως έγινε γνωστό, η ισχύς της μονάδας από 660 MW θα ξεπεράσει τα 1.000 MW μετά τη μετατροπή της, θα διαθέτει πολύ μεγάλη ευελιξία και θα μπορεί σε μισή έως μία ώρα να αυξήσει την ισχύ της από 300 MW έως το ανώτατο επίπεδο.

Για τη ΔΕΗ η Πτολεμαΐδα V θα είναι μια εξαιρετικά ανταγωνιστική μονάδα. Μάλιστα, η διοίκηση της Επιχείρησης εμφανίσθηκε αποφασισμένη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το σχεδιασμό για τη μετατροπή της, άσχετα από την εξέλιξη που θα υπάρξει για τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM). Η μετατροπή θεωρήθηκε η καλύτερη λύση, γιατί οι προβλέψεις για τις τιμές του CO2 θα καθιστούσε τη νέα μονάδα ζημιογόνα, αμέσως μετά τη λειτουργία της.

Έτσι, για τη ΔΕΗ η απολιγνιτοποίηση της παραγωγής της θα έχει ολοκληρωθεί όχι το 2028, αλλά τρία χρόνια νωρίτερα, το 2025.

Το 2021 θεωρείται από τη ΔΕΗ χρονιά σταθεροποίησης των οικονομικών επιδόσεων της, με το EBITDA να προβλέπεται στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2020. Η περαιτέρω ανάπτυξη της τοποθετείται από το 2022.

Πολύ καλή υποδοχή από τις αγορές, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, έχουν οι Ομολογίες της ΔΕΗ με ρήτρα αειφορίας, που εξέδωσε τον Μάρτιο, ύψους 650 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο 3,875% της αρχικής τιμολόγησης διαμορφώθηκε χθες στο 3,05%. Στο εξής, πρόθεση της ΔΕΗ είναι όλες οι εκδόσεις της να έχουν πλαίσιο βιωσιμότητας (Ομολογίες Βιωσιμότητας).

Εξάλλου, ο κ. Στάσσης αναφερόμενος στη λειτουργία του Μοντέλου-Στόχου (target model) διατύπωσε την εκτίμηση ότι μπορεί να μην ήταν καλή η αγορά για κάποιους μήνες, αλλά ήδη βελτιώνεται και εξομαλύνεται. Σε αυτό, όπως είπε, αναμένεται να συμβάλει και η σύζευξη με την ηλεκτρική αγορά της Βουλγαρίας, στις 11 Μαΐου.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να υποβληθούν εντός του τρίτου τριμήνου του 2021, αντί του καλοκαιριού, που είχε αρχικά διαρρεύσει.

Related posts

Ανεβάζει ταχύτητα η Witside

banksnews

Alpha Trust: Στις 5/6 ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στην ΕΝ.Α

banksnews

BAT Hellas: Live η ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

banksnews

Premia: Μετοχικές μεταβολές για τις Sterner Stenhus και Nequiter Invest

banksnews

Τα σενάρια «εφιάλτης» των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος

banksnews

Ευρωπαϊκή Πίστη: Δεν αναμένεται αρνητική επίδραση στα μεγέθη του H2 από την Covid-19

banksnews

Epsilon Net: Διακρίνεται για 7η συνεχόμενη χρονιά στα Best Workplaces

banksnews

ΟΠΑΠ: Στους 2.900 οι μέτοχοι που άσκησαν το δικαίωμα για scrip divident

banksnews

Accenture για ασφάλειες: Οι καταναλωτές μοιράζονται δεδομένα αντί χαμηλότερων τιμών

banksnews