Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Επικεφαλής IAEA: Επιδιώκουμε ενίσχυση της συνεργασίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε σήμερα από τη Τεχεράνη ότι πρόθεσή του είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με το Ιράν, λίγες ημέρες πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τις μεγάλες δυνάμεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας της Βιέννης το 2015 για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

“Η IAEA επιδιώκει να συνεχίσει και να εμβαθύνει τον διάλογο με την κυβέρνηση του Ιράν. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την κοινή δουλειά για την διαφάνεια και αυτό θα συνεχισθεί”, δήλωσε ο Γκρόσι, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Τεχεράνη, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η IAEA παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα τα σημεία των διαφορών της με την Τεχεράνη, από την μεταχείριση των επιθεωρητών της μέχρι την επανεγκατάσταση καμερών, στοιχεία που θεωρούνται κρίσιμα για την αναβίωση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας.

Τεχεράνη και Ουάσινγκτον θα επαναλάβουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις στις 29 Νοεμβρίου στην Βιέννη σε μία προσπάθεια να βρουν τρόπους για την αναβίωση της συμφωνίας από την οποία αποχώρησε μονομερώς το 2018 ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέροντας τις σκληρές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Η Τεχεράνη απάντησε παραβιάζοντας τα όρια της πυρηνικής της δραστηριότητας, όπως ορίζονταν από την συμφωνία της Βιέννης, και συγκεκριμένα αποκαθιστώντας τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου, αυξάνοντας το επίπεδο εμπλουτισμού και εγκαθιστώντας νέες προχωρημένες συσκευές φυγοκέντρισης για την επιτάχυνση της παραγωγής.

Αποτυχία της διπλωματικής προσπάθειας για την επιστροφή της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον στην συμφωνία της Βιέννης ενέχει τον κίνδυνο νέας περιφερειακής σύρραξης.

Ηδη, το Ισραήλ δήλωσε σήμερα έτοιμο να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με το Ιράν δια στόματος του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος επανέλαβε ότι η χώρα του δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία της Τεχεράνης με τις διεθνείς δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Μπένετ, που ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούνιο, δήλωσε ότι η Τεχεράνη βρίσκεται “στο πιο προηγμένο στάδιο του πυρηνικού της προγράμματος”.

Αν και η κυβέρνησή του έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ότι θα είναι ανοικτή σε μια νέα συμφωνία με το Ιράν, με αυστηρότερους περιορισμούς, ο Μπένετ επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση εναντίον του βασικού του εχθρού.

“Ζούμε σε περίπλοκους καιρούς. Είναι πιθανό να υπάρξουν διαμάχες με τους καλύτερους φίλους μας”, επεσήμανε ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια διάσκεψης για την ασφάλεια στο Reichman University που διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης.

“Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν υπάρξει νέα συμφωνία, το Ισραήλ φυσικά δεν θα συμμετέχει σε αυτή και δεν δεσμεύεται από αυτή”, τόνισε.

Ο Μπένετ εξέφρασε εξάλλου την αγανάκτησή του για τις μικρής κλίμακας συγκρούσεις με ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν.

“Οι Ιρανοί έχουν περικυκλώσει το κράτος του Ισραήλ με πυραύλους την ώρα που κάθονται ασφαλείς στην Τεχεράνη”, πρόσθεσε”, εξήγησε. “Δεν έχει νόημα πια να αντιμετωπίζουμε τον τρομοκράτη της ημέρας που στέλνει η Δύναμη Κοντς. Πρέπει να κυνηγήσουμε τον εντολέα”, υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Μπένετ μάλιστα τόνισε ότι η κυβερνοτεχνολογία του Ισραήλ και τα πλεονεκτήματά του ως δημοκρατίας όπως και η διεθνής στήριξη μπορούν να χρησιμοποιηθούν. “Το Ιράν είναι πολύ πιο ευάλωτο από όσο πιστεύεται”, δήλωσε.

-

Related posts

Η αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν έχει πραγματοποιηθεί κατά τουλάχιστον 30%

banksnews

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η μεταναστευτική πολιτική “Μείνετε στο Μεξικό” της κυβέρνησης Τραμπ πρέπει να επανέλθει σε ισχύ

banksnews

Χιλιάδες Ιορδανοί διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων

banksnews

Λίβανος: Στο σκοτάδι βυθίστηκε η χώρα

banksnews

Fed: Στο ποσό-ρεκόρ των $141,7 τρισ. ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών το β’ τρίμηνο

banksnews

Δημοσκόπηση: Το 54% των Βραζιλιάνων υποστηρίζει την παραπομπή του προέδρου Μπολσονάρου

banksnews

Βρετανία: Μειώνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι, αυξάνονται οι εμβολιασμοί

banksnews

Μ. Σχοινάς: Σε μικτό τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ προσφύγων και αθλητών των Special Olympics EU, για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

banksnews

Ισπανία: Συρρικνώθηκε 51,2% το εμπορικό έλλειμμα στο πεντάμηνο

banksnews