Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Επιβράδυνση του έκτακτου προγράμματος στήριξης της ΕΚΤ από τον Ιούλιο “βλέπουν” οι οικονομολόγοι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης που θέσπισε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού έως τον Ιούλιο, και θα σηματοδοτήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους ότι το πρόγραμμα θα σταματήσει τον Μάρτιο του 2022. Αυτό προκύπτει από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει το τρέχον χρονοδιάγραμμά της για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, ενώ αντίστοιχο ποσοστό εκτιμούν ότι θα προχωρήσει σε τρίμηνη προειδοποίηση πριν σταματήσει το πρόγραμμα. Δεν αναμένουν, λοιπόν, αλλαγές πολιτικής στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτάχυνε το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας τον προηγούμενο μήνα προκειμένου να διατηρήσει ευνοϊκές τις συνθήκες χρηματοδότησης για τις εταιρείες, τα νοικοκυριά και τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. 

Ωστόσο, το κόστος δανεισμού αντιμετωπίζει ανοδικές πιέσεις καθώς η ταχύτερη ανάκαμψη των ΗΠΑ και η μεγαλύτερη δημοσιονομική ώθηση οδηγούν σε υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλα παγκοσμίως.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, πάντως, έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να αλλάξει η κεντρική τράπεζα την πολιτική της πριν τον Ιούνιο, οπότε έχει προγραμματίσει να επανεξετάσει το ζήτημα και όταν οι νέες προβλέψεις θα προσφέρουν μια καλύτερη εικόνα για την πορεία ανάκαμψης.

Εν τω μεταξύ, παρότι οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τα “σκληρά lockdowns” σε αρκετές χώρες του μπλοκ εξακολουθούν να περιορίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, η επιτάχυνση των εμβολιασμών υποδηλώσει ότι τα περιοριστικά μέτρα μπορούν να αρθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο, αυτό οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα εδραιωθεί στο υπόλοιπο του έτους.

bbg 1 16.04.2021

Ως εκ τουτου, όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα του Bloomberg, πλην ενός, εκτιμούν ότι η επόμενη σημαντική αλλαγή στον ρυθμό της αγοράς ομολόγων θα αφορά την επιβράδυνσή του.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, πάντως, όπως σημειώνει το Bloomberg, έχουν αρχίσει να μιλούν δημοσίως για το πότε θα είναι ασφαλές να περιοριστεί το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκη. Και παρότι ορισμένοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν επανειλημμένως τονίσει τους κινδύνους πρόωρης απόσυρσης των μέτρων στήριξης, ορισμένοι άλλοι ανησυχούν για τη διοχέτευση πάρα πολλών χρημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εκφράζοντας φόβους ότι υπονομεύεται η οικονομική σταθερότητα.

bbg 3 16.04.2021

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, ωστόσο, αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει ολόκληρο το ποσό των 1,85 τρισ. ευρώ (2,2 τρισ. δολάρια) που έχουν συμφωνηθεί επί του παρόντος στο πλαίσιο του προγράμματος. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να ξοδέψουν λιγότερα, αν το επιτρέψει η πορεία ανάκαμψης, ή να αυξήσουν το ποσό εάν χρειαστεί.

Ωστόσο, μόνο δύο οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα χρειαστεί αύξηση του ποσού -τον Σεπτέμβριο-, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο πιστεύει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα.

Τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες λένε τέλος ότι η ισορροπία κινδύνων – προοπτικών παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο.

bbg 4 16.04.2021

Related posts

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 3 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Αφρική

banksnews

Βρετανία: Επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης δήλωσε πως ο κορονοϊός δεν είναι πιθανόν να εξαφανιστεί

banksnews

Ακάρ: Σπατάλη χρημάτων το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

banksnews

Τουρκία: Νέες διώξεις εναντίον του Ντεμιρτάς και 107 ατόμων για τις διαδηλώσεις το 2014 κατά την πολιορκία στο Κομπάνι

banksnews

Προσαγωγές στις Βρυξέλλες για την αποτροπή διαδηλώσεων κατά των περιοριστικών μέτρων

banksnews

Κύπρος: 272 νέα κρούσματα κορονοϊού

banksnews

Γερμανία: Σχεδόν 350 θάνατοι και πάνω από 12.200 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες

banksnews

Κύπρος: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 233 κρούσματα – Θετικός στον κορονοϊό 1 στους 7

banksnews

Kimberly-Clark: Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη και πωλήσεις, ενισχύεται η μετοχή

banksnews