Image default
TOP STORIES

Επενδυτική έκρηξη τα επόμενα χρόνια βλέπουν οι CEO των τραπεζών

Την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη αλλά και την εκτίμησή τους ότι η χώρα έχει μπροστά της ένα επενδυτικό μπαμ εξέφρασαν στο συνέδριο της MasterCard οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ. Φ. Καραβίας, Β. Ψάλτης, Π. Μυλωνάς και Χρ. Μεγάλου.

Και οι τέσσερις επικεφαλής υπογράμμισαν ότι τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τις απευθείας χορηγήσεις των τραπεζών πρέπει να αξιοποιηθούν προς την σωστή κατεύθυνση, γεγονός το οποίο στηρίζει με τις αποφάσεις του ως προς τον τρόπο διάθεσης των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση.

Προέβλεψαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα τρέξει με αύξηση 3,5%-4% και ότι αναμένονται πολλές σημαντικές επενδύσεις σε ολόκληρο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Καραβίας: Εντός των επόμενων 15-18 μηνών η επενδυτική βαθμίδα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επόμενα έτη θα κινηθεί με ρυθμό 3,5%-4% κάτι που όπως είπε “έχουμε να το δούμε από την δεκαετία του `60”.

Προέβλεψε ότι οι επενδύσεις θα είναι σημαντικές σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας, τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει θεραπευθεί σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που φαίνεται και από τις αναβαθμίσεις και εκτίμησε ότι υπάρχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις εντός των επόμενων 15-18 μηνών η χώρα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να γεννηθούν νέα κόκκινα δάνεια εξαιτίας της πανδημικής κρίσης ανέφερε: “Με τις νεότερες εκτιμήσεις αναμένεται να κινηθούν κάτω από τα 3 δισ. ευρώ ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για περίπου 5 δισ. ευρώ”. Για τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε ότι “η απόφαση του κράτους να κάνει outsourcing στις τράπεζες τη διαχείριση των δανείων αποτελεί μια γενναία απόφαση και πλέον οι τράπεζες πρέπει να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη αυτή”.

Προανήγγειλε ότι η Eurobank έχει έτοιμα προς δανειοδότηση, από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, επενδυτικά πλάνα ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ. Αφού ανέφερε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η τράπεζα στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία την οδηγούν σε μονοψήφιο δείκτη NPEs από αυτό το 3μηνο τόνισε πως πλέον το στοίχημα εστιάζεται: Αφενός στην αναδιάρθρωση των δανείων που μεταφέρθηκαν στους servicers, αφετέρου στην θεραπεία αρκετών από αυτά και στην επιστροφή τους στην τράπεζα. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επικείμενη συμφωνία για τον τομέα εκκαθάρισης συναλλαγών (POS) ανέφερε ότι το όφελος θα είναι διπλό: και για τους πελάτες που θα απολαύσουν καλύτερες υπηρεσίες και για την τράπεζα και τους μετόχους.

Ψάλτης: Μοναδική ευκαιρία το σχέδιο Ελλάδα 2.0

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίσθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Β. Ψάλτης, ο οποίος επεσήμανε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους χωρίς όμως να διαταραχθούν οι κανόνες.

“Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 αποτελεί μοναδική ευκαιρία για όλους και το σημαντικότερο είναι πως η δομή του είναι διαφορετική από τα μοντέλα του παρελθόντος”, τόνισε. Υποστήριξε ότι το Κράτος έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στο ψηφιακό τομέα, τόνισε την ανάγκη για πιο φιλική και με σταθερή διάρκεια φορολογική πολιτική ακόμη και μετά την λήξη της διάρκειας του Ταμείου Ανάκαμψης και επεσήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Ψάλτης στάθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν από την εντατικοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών και ανέφερε ότι στην Αlpha Bank έχουν γίνει πολλά σε αυτόν τον τομέα. “Το digital δεν αρκεί από μόνο του. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό αλλά και τους πελάτες ώστε όλες οι συναλλαγές από τις απλές μέχρι το εμπόριο να γίνονται γρήγορα, ψηφιακά και με το χαμηλότερο κόστος”, τόνισε. Για την συμφωνία με την Nexi ανέφερε ότι τα οφέλη είναι πολλά, το deal είναι win-win για την Αlpha Bank και πως αποτελεί μια στρατηγική επενδυτική κίνηση.

Μεγάλου: Μπαράζ επενδύσεων καθώς έχει μειωθεί το ρίσκο χώρας

“Βλέπουμε μια ολική επαναφορά του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. Χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ιδιαίτερα σημαντικό καθώς όπως είπε θα καλύψει σε συνδυασμό με τις άμεσες ξένες επενδύσεις το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια.

“Πιστεύω ότι στα μάτια των ξένων επενδυτών έχει αλλάξει το προφίλ της χώρας καθώς έχει μειωθεί το country risk. Βλέπουμε μπαράζ επενδύσεων. Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες έγιναν συναλλαγές 12 δισ. ευρώ. Αυτό δεν το είχαμε δει ούτε και στις καλές εποχές”, τόνισε και πρόσθεσε: “Υπάρχουν όμως προκλήσεις γι αυτό πρέπει όλοι να κάνουμε focus στην μέγιστη αξιοποίηση της ευκαιρίας”.

Στην τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου έχει σχεδιαστεί προσεκτικά η μετάβαση στην digital age με αλλαγές σε όλα τα επίπεδα από το δίκτυο μέχρι την εκπαίδευση του προσωπικού. “Προς τα εκεί είναι το μέλλον”, τόνισε. Η τράπεζα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με αίσθημα ευθύνης και με ευαισθησία στις αρχές του ESG, με στόχο την στήριξη μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Κλείνοντας ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στο deal για το σύστημα εκκαθάρισης συναλλαγών τονίζοντας ότι φέρνει αξία στους πελάτες αλλά και τους μετόχους.

Μυλωνάς: Ανοδος του ΑΕΠ άνω του 7,5% φέτος

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα κλείσει με αύξηση άνω του 7,5% για το 2021 και επεσήμανε ότι “το κλειδί για βιώσιμη και σημαντική ανάπτυξη είναι οι επενδύσεις μέσα από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης”.

Ωστόσο, τόνισε πως πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει οι τράπεζες να δουν με προσοχή και τα επενδυτικά σχέδια εκτός αυτού, τα οποία όπως είπε είναι πολλά και οι τράπεζες έχουν την ρευστότητα για να τα χρηματοδοτήσουν.

Ανέφερε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα που ασχολείται με το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι έτοιμη να στηρίξει τις επιχειρήσεις μεγάλες και μικρές και να σταθεί σύμβουλος για τις μικρές και μεσαίες που θα επιδιώξουν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

“Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές στο digital τομέα, αλλά επίσης τον ίδιο δρόμο οφείλουν να πάρουν και οι επιχειρήσεις”, υπογράμμισε. “Η Εθνική θα παίξει το ρόλο του life coatch για τις μικρές επιχειρήσεις”, τόνισε. Και ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού καθώς οι τράπεζες χρειάζεται δυνατό IT και οφείλουν να αποκτήσουν ρόλο συμβούλου.

Τέλος αναφέρθηκε στο επικείμενο deal για το σύστημα εκκαθάρισης καρτών λέγοντας κι εκείνος από την πλευρά του ότι τα οφέλη είναι πολλά τόσο για τον πελάτη όσο και για την τράπεζα στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς σε αυτό το τμήμα των εργασιών.

Related posts

Ο Ντράγκι στηρίζει την αυστηρή γερμανική στάση για την τραπεζική ένωση

banksnews

«Γέφυρα ΙΙ»: Στις 41.437 οι αιτήσεις – Τέλος Ιουνίου η πρώτη δόση

banksnews

Ποιοι εντάσσονται και ποιοι εξαιρούνται από τη Γέφυρα ΙΙ

banksnews

Handelsblatt: Επιδεινώνεται η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών

banksnews

Eurobank: Γιατί «πάτησε φρένο» το ελληνικό ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2019

banksnews

Η ΕΚΤ έχει δίκιο να είναι σκληρή με τα κόκκινα δάνεια

banksnews

Η πρόοδος των ευρωπαϊκών τραπεζών μπορεί να σηματοδοτήσει σημείο καμπής

banksnews

Οι λαϊκιστές της Ιταλίας είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του Γιούνκερ

banksnews

ΕΥ: Οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες την επόμενη δεκαετία

banksnews