Εν μέσω καταγγελιών για προσπάθειες εξαγοράς ψήφων και για παρατυπίες, σε κλίμα πιέσεων και με εκτιμήσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με την κάλπη του 2023 διεξήχθησαν οι επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές στη Χειμάρρα μετά την απόφαση των αλβανικών αρχών για καθαίρεση του Φρέντι Μπελέρη. Αντίπαλοι στη νέα αναμέτρηση (τα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων αναμένονταν τις πρώτες πρωινές ώρες) ήταν ο Πέτρος Γκικουρία, ο οποίος υποστηρίχθηκε από την «Ομόνοια» (και προσωπικά από τον Μπελέρη) και ο Βαγγέλης Τάβος, ο οποίος είχε διοριστεί περιφερειάρχης Αυλώνα και τελικά επιστρατεύθηκε από τον αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα για τη διεκδίκηση της δημαρχίας. Στελέχη της ελληνικής εθνικής μειονότητας σημείωναν ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφηκε στη Χειμάρρα έντονη παρουσία κυβερνητικών στελεχών για τη στήριξη του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ παράγοντες της ομογένειας κατήγγειλαν αφενός τις «ξαφνικές» νέες εγγραφές ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους (τουλάχιστον 300), αφετέρου την απαγόρευση σε ψηφοφόρους με ληγμένες ταυτότητες να συμμετέχουν στη διαδικασία, παρότι αυτό δεν ήταν πρόβλημα το 2023.
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, δεν επετράπη η ψήφος σε τουλάχιστον 6.000 πολίτες με τη δικαιολογία των ληγμένων εγγράφων ταυτοποίησης. Σε προηγούμενες εκλογές, ωστόσο, με εγκύκλιο επιτράπηκε να ψηφίσουν κανονικά ενώ και η αλβανική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στις εφορευτικές επιτροπές να αποφασίσουν κατά περίπτωση αν γίνεται δεκτό ή όχι ένα ληγμένο δελτίο ταυτότητας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ενόσω, όπως είχε επισημάνει (ΕΡΤ) ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, «όλοι οι δήμαρχοι σημαντικών πόλεων της Αλβανίας, το μισό υπουργικό συμβούλιο, διευθυντές από όλες τις υπηρεσίες, το κράτος και το παρακράτος έχει μετακομίσει στη Χειμάρρα, με σκοπό να πιέσει τους ντόπιους κατοίκους ψηφοφόρους και να τους υφαρπάξει την ψήφο».
«Ψηφίστε, μη φοβάστε»
Με νεότερη παρέμβαση μέσα από τις φυλακές του Φιέρι ο Μπελέρης ζήτησε μαζική συμμετοχή στην κάλπη («ψηφίστε, μη φοβάστε» έγραψε στο Facebook) αλλά και τοποθετήθηκε για το θέμα των ληγμένων ταυτοτήτων: «Είναι η στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει να δράσει (…) Δεν είναι το σφάλμα των ψηφοφόρων που δεν ανανέωσαν τις ταυτότητές τους. Ο χρόνος ήταν εξαιρετικά περιορισμένος, καθώς στις 5 Ιουλίου εκδόθηκε το διάταγμα για τις εκλογές (…) και η ηλεκτρονική υπηρεσία e-Albania είχε περιορισμένη λειτουργία αυτή την περίοδο». Και αναφερόμενος στην κυβέρνηση Ράμα ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι «πρέπει να δείξει ότι δεν χειραγωγεί τη βούληση των ψηφοφόρων, ότι η μεταφορά ψηφοφόρων από κάθε σοσιαλιστικό δήμο στη Χειμάρρα δεν ήταν τακτική της κυβέρνησης, και ότι η απαγόρευση, όπως ποτέ άλλοτε, της ψήφου με ληγμένες ταυτότητες δεν γίνεται σκόπιμα».
Ταυτόχρονα σύμφωνα με την «Ομόνοια» από το σύνολο 23.074 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων «6.157 στερούνται το δικαίωμα ψήφου με απόφαση και ευθύνη της κυβέρνησης Ράμα» ενώ προτού ανοίξουν οι κάλπες η ομογενειακή οργάνωση έκανε λόγο για «σωρεία καταγγελιών» από όλη την έκταση του δήμου «και ιδίως από την επαρχία Hore Vranisht και από τα χωριά Κεπαρό και Μπόρσι για προσπάθεια εξαγοράς ψηφοφόρων από πρώην έπαρχο και βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος κατάγεται από την εν λόγω επαρχία». Επιπλέον σύμφωνα με το himara.gr, καταγράφηκαν πιέσεις και περιστατικά βίας έξω από εκλογικά κέντρα (για παράδειγμα στο χωριό Κούδεσι ή στον Αγιο Μιχαήλ). Η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους ενώ είναι σε συνεχή επικοινωνία με στελέχη της ομογένειας. Σε κάθε περίπτωση διπλωματικές πηγές επιμένουν πως η τήρηση του κράτους δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθορίζουν τον δρόμο της Αλβανίας προς την ΕΕ.