Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται οι ανακοινώσεις για το

επίδομα θέρμανσης

και οι δικαιούχοι θα μάθουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της χορήγησής του, μέσω νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Το σύνολο του επιδόματος είναι αυξημένο, κατά 100% σε σχέση με πέρυσι και θα ανέλθει στα 168 εκατ. ευρώ. Παράλληλα λόγω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των κριτηρίων (εισοδηματικών και περιουσιακών), ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 εκατ. έναντι 707 χιλ. πέρυσι.

Η αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης έχει ξεκινήσει, τη στιγμή που στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ «τρέχουν» τις τελευταίες διαδικασίες για την καταβολή των ποσών σε πάνω από ένα εκατ. δικαιούχους με σκοπό να αντισταθμιστούν οι απώλειες στα εισοδήματα από το ράλι των τιμών στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Έως την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, όπως έχει δηλώσει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι την επιδότηση, θα εισπράξουν το ίδιο πόσο φέτος ως προκαταβολή.

Το χρονοδιάγραμμα
Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να κατατίθενται με το άνοιγμα της πλατφόρμας έως τις 10 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Επίσης θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 30 Νοεμβρίου.

Αυτό είναι το πρώτο στάδιο, κατά το οποίο, θα καταχωρείται η εκδήλωση ενδιαφέροντος, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθεί η τεκμηρίωση της αίτησης, με την υποβολή των σχετικών παραστατικών και βέβαια τον ηλεκτρονικό έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Προσοχή απαιταίτει βέβαια, γιατί όσοι δεν υποβάλουν τιμολόγια ή δεν πληρούν τα κριτήρια, βέβαια, θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό της προκαταβολής που δεν κάλυψαν με αγορές καύσιμων.

Τι ισχύει για πολυκατοικίες ως προς το επίδομα θέρμανσης
Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας αναλαμβάνει να «παραδώσει» στην πλατφόρμα myθέρμανση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων την..εικόνα της πολυκατοικίας.

Μέσα από την υπηρεσία myθέρμανση ο κάθε δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης μπορεί να επιλέξει αν θα υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Στην περίπτωση όπου στην πολυκατοικία υπάρχει κοινός καυστήρας ο διαχειριστής θα πρέπει να εισάγει στην Εφαρμογή Διαχείρισης Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης).

Βήμα – βήμα η διαδικασία για επίδομα θέρμανσης στις πολυκατοικίες
Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών/ολιγοκατοικιών ή οι εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών θα πρέπει να δηλώσουν τα ακόλουθα στοιχεία:

τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,

τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέξουν την σωστή αναγραφή του ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου που αντιστοιχεί στους κωδικούς TAXISnet με τους οποίους θα δημιουργηθεί το προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ή του Α.Φ.Μ. Πολυκατοικίας εφόσον έχει εκδοθεί τέτοιος και έχει δηλωθεί από το διαχειριστή στο σχετικό προφίλ, καθώς και την σωστή αναγραφή του κοινόχρηστου αριθμού παροχής ρεύματος της πολυκατοικίας.

Προκαταβολές από το επίδομα θέρμανσης, συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ θα λάβουν περίπου 707.000 νοικοκυριά μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου εφόσον σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός κύριος Θόδωρος Σκυλακάκης, το 50% του συνολικού προϋπολογισμού ύψους 168 εκατ. ευρώ θα δοθεί με τη μορφή προκαταβολών σε όσους πήραν και πέρσι το επίδομα. Δηλαδή, τα περίπου 707.000 νοικοκυριά που έλαβαν πέρσι την ενίσχυση θα μπορούν (εφόσον είναι και φέτος δικαιούχοι) να πάρουν, έως τις 10 Δεκεμβρίου, το ίδιο ακριβώς ποσό ως προκαταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Εάν τελικά οι αγορές τους ξεπεράσουν τις περσινές τότε θα πάρουν το επιπλέον επίδομα (μέχρι το όριο που δικαιούνται) έως το τέλος του χρόνου εφόσον υποβάλουν τα σχετικά τιμολόγια. Υπάρχουν όμως και περίπου 700.000 νοικοκυριά που εκτιμάται ότι θα είναι φέτος για πρώτη φορά δικαιούχοι του επιδόματος.

Προφανώς, αυτοί δεν θα πάρουν προκαταβολής (αφού δεν υπάρχει περσινή βάση αναφορά) και θα πρέπει να περιμένουν την εξόφληση του επιδόματος που θα γίνει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Ποιοι δεν δικαιούνται επίδομα
Δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης όσοι:

κατείχαν το 2020 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,

κατά τη διάρκεια του 2021 δήλωσαν «φιλοξενούμενοι»,

διέθεταν το 2020 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.

Ειδήσεις σήμερα:Θετικός στον κορωνοϊό ο Εντ Σίραν – Σε καραντίνα ο 30χρονος Βρετανός ποπ σταρ

Κίνηση στους δρόμους: Πρεμιέρα σήμερα για τον Δακτύλιο με κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στους δρόμους – Live εικόνα

Καταδίωξη στο Πέραμα – Κούγιας: Οι αστυνομικοί δεν είναι δολοφόνοι – Αμύνθηκαν για να σωθούν

Related posts

Ψηφιακή Μέριμνα – Voucher 200 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους – Πώς θα κάνετε την αίτηση

banksnews

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Πέντε ήμερες προθεσμία για τις αιτήσεις

banksnews

ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη σε 70 ΔΟΥ η υπηρεσία «Τα Αιτήματά μου»

banksnews

Wall Street: Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές έκλεισαν οι αγορές

banksnews

120 δόσεις: Μέχρι πότε μπορείτε να επανενταχθείτε

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι Βόρειοι τα πήραν όλα – Κέρδη 0,94%

banksnews

Κορωνοϊός – Βρούτσης: Τα 800 ευρώ πρώτα στους εργαζόμενους των εταιρειών που μπήκαν σε αναστολή

banksnews

ESM: H Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί άνετα το χρέος τα επόμενα χρόνια

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βουτιά» για τον Γενικό Δείκτη σε άσχημο περιβάλλον

banksnews