Image default
PIRAEUS BANK ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Επέστρεψε υγιή δάνεια 300 εκατ. στην Πειραιώς η Intrum Hellas

Δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ επέστρεψε ως «θεραπευμένα» η εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Intrum Hellas στην τράπεζα Πειραιώς, γεγονός που, σύμφωνα με πηγές, αποδεικνύει ότι η ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μπορεί να φέρει αποδόσεις και να επιτευχθεί, εφόσον εφαρμοστούν οι σωστές λύσεις ρύθμισης, η πολυπόθητη εξυγίανση.

Πρόκειται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα που μεταφέρθηκαν στα τέλη του 2019 από την τράπεζα Πειραιώς στην Intrum Hellas και μετά από την ρύθμιση τους μέσα από τον μηχανισμό της εταιρείας διαχείρισης πέρασαν με επιτυχία το τεστ των 12 μηνών αδιάκοπης πληρωμής των δόσεων. Εξ ου και η επαναπόδοσή τους στην τράπεζα Πειραιώς, η οποία υπενθυμίζουμε είναι μέτοχος στην Intrum Hellas με ποσοστό 20%.

Σύμφωνα με πηγές, η εν λόγω στρατηγική θα ακολουθηθεί και το 2021, παρά τις όποιες πρόσκαιρες καθυστερήσεις προκαλούν τα moratorium που εφαρμόσθηκαν λόγω της πανδημικής κρίσης, τα οποία ωστόσο έχουν λήξει.

Στο βάθος πωλήσεις…

Ένας ακόμη άξονας της στρατηγικής που αναμένεται να ακολουθήσει ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas Γιώργος Γεωργακόπουλος και η ομάδα του είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η μελλοντική, αρχής γενομένης από το 2022, επαναπώληση μέρος των δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της στις τράπεζες. Πρόκειται όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές για το επόμενο trend που θα δούμε στην δευτερογενή αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι εταιρείες διαχείρισης αναμένεται, κάποια από τα τιτλοποιημένα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους – και όχι αυτά για τα οποία έχουν αναλάβει απλά την διαχείριση– να τα επανα-τιτλοποιήσουν και αγοραστές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι οι τράπεζες, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα προσθέσουν εξυγιασμένα δάνεια στους ισολογισμούς τους.

…και ο ρόλος συμβούλου

Πέραν της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τα τυπικά χαρακτηριστικά των ρυθμίσεων, η Intrum Hellas αναμένεται να αναλάβει ενεργό ρόλο στην ενίσχυση του μεγέθους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των οποίων θα δάνεια βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της.

Σύμφωνα με πηγές, η εταιρεία διαχείρισης μετρά ήδη τις επιχειρηματικές δυνάμεις που έχει στα βιβλία της και αναμένεται να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ομοειδείς ή συμπληρωματικού έργου εταιρείες με στόχο την συγχώνευσή τους ώστε να αποκτήσουν ικανοποιητικό και ανταγωνιστικό (απαραίτητο όπλο κυρίως στις εξαγωγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις) μέγεθος.

Υποστηρικτικά σε αυτό θα συμβάλλουν και τα κίνητρα που ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των αλλαγών αλλά και των απαιτήσεων που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης, από τους πόρους του οποίου περίπου 2 δισ. ευρώ θα κινηθούν προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Related posts

Πειραιώς: Δώρα στα 900.000 μέλη του προγράμματος yellow

banksnews

Πτώση 11% στα κέρδη δευτέρου τριμήνου για τη UBS

banksnews

Eurobank: Στο τρέχον τρίμηνο η ζημιά 1,5 δισ. από Cairo

banksnews

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την Τράπεζα Κύπρου

banksnews

Ενατη συνεχόμενη μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα Τουρκίας

banksnews

Τι ισχύει για τις «παγωμένες» επιταγές

banksnews

Alpha Bank: Πώς είδαν τα αποτελέσματα έξι οίκοι, οι τιμές-στόχοι

banksnews

Σάλλας: Διαφανείς οι συναλλαγές ακινήτων της Πειραιώς

banksnews

BlackRock: Στο $1 δισ. υποχώρησαν τα κέρδη το δεύτερο τρίμηνο

banksnews