Την επάνοδό της στον εγχώριο στίβο εταιρικών χορηγήσεων επισημοποίησε, χθες, η Τράπεζα Κύπρου (Bank of Cyprus Holding-BoCH) καθώς το τριετές πλάνο πιστωτικής επέκτασης προβλέπει αύξηση κατά 50% του υπολοίπου διεθνών χορηγήσεων, η οποία επιδιώκεται να έρθει, κατά κύριο λόγο, από δάνεια σε ελληνικές- «στεριανές» και ναυτιλιακές- επιχειρήσεις.
Την προηγούμενη διετία η Τράπεζα Κύπρου «έκτισε», αθόρυβα, ένα μικρό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων προς εγχώριες επιχειρήσεις, το οποίο επιδιώκει να διευρύνει κατά περίπου 50% την επόμενη τριετία.
Πέραν των ελληνόκτητων ναυτιλιακών εταιρειών, το πλάνο προβλέπει χορηγήσεις σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, με «ισχυρό» ισολογισμό στους τομείς υποδομών, τουρισμού, μεταφορών, τεχνολογίας και ενέργειας).
Για πρώτη φορά, μετά την υποχρεωτική «αναδίπλωση» του 2013, η Κύπρου ανακοινώνει επίσημα ότι επιστρέφει στην ελληνική αγορά, επιδιώκοντας, όμως, αυτή τη φορά, επιλεκτικές χορηγήσεις.
Δεδομένου του υψηλού μεριδίου, που κατέχει στην κυπριακή αγορά, ήταν περίπου αναμενόμενο ότι «ατμομηχανή» της επιδιωκόμενης πιστωτικής επέκτασης κατά την τριετία 2025-27 θα ήταν ο τομέας διεθνών επιχειρήσεων.
Το πλάνο προβλέπει τις εξής τρεις υποενότητες: χρηματοδότηση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, χρηματοδότηση ξένων επιχειρήσεων και projects, μέσω συμμετοχής σε κοινοπραξίες και χορηγήσεις σε ναυτιλία (σ.σ. κυρίως ελληνόκτητες εταιρείες ποντοπόρου ναυτιλίας).
Ο στόχος που έχει τεθεί είναι το υπόλοιπο του χαρτοφυλακίου διεθνών επιχειρήσεων να αυξηθεί, μεσοπρόθεσμα (σ.σ. ως το 2027), κατά περίπου 50%, ανερχόμενο στα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ από περίπου 1 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου.
Όλες οι παραπάνω χορηγήσεις θα διενεργούνται κεντρικά από το τομέα διεθνών εργασιών (International Banking Unit-IBU) της Κύπρου και θα είναι συμβατές, όπως αναφέρεται, με το προφίλ κινδύνου της τράπεζας.
Στο τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, ο τομέας διεθνών εταιρικών χορηγήσεων της Κύπρου κατέγραψε δάνεια ύψους 194 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο χρονιάς το υπόλοιπο χορηγήσεων αυξήθηκε κατά 26%.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να αυξηθούν οι χορηγήσεις στην κυπριακή αγορά λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, που εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις πρόωρες αποπληρωμές δανεισμού από πλευράς επιχειρήσεων.
Για φέτος, η Κύπρου στοχεύει, με βάση την καθοδήγηση της διοίκησης, σε καθαρή πιστωτική επέκταση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ (σ.σ. περί το 4%). Ανάλογος ρυθμός αύξησης αναμένεται ετησίως και για τη διετία 2026-27.
Οι καταθέσεις αναμένεται να παραμένουν στα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ, χωρίς σημαντική μείωση του κόστους πρόσκτησης, αντανακλώντας την καθυστέρηση του χρονισμού ανατιμολόγησης.
Η Bank of Cyprus διαθέτει, σε πανευρωπαϊκή βάση, έναν από τους χαμηλότερους λόγους χορηγήσεων (σ.σ. μετά από προβλέψεις) προς καταθέσεις. Στις 31/12/2024 ο παραπάνω λόγος διαμορφωνόταν σε 49%. Τα ενήμερα δάνειά της, κατά την ίδια ημερομηνία ανερχόταν σε 10,11 δισ. ευρώ ( 3% το 2024), ενώ το μερίδιο αγοράς της στην Κύπρο ανήλθε σε 43%.
Μερική αντιστάθμιση απωλειών από μείωση επιτοκίων
Η πιστωτική επέκταση αναμένεται να περιορίσει το ρυθμό μείωσης των καθαρών εσόδων από τόκους, λόγω μείωσης επιτοκίων. Η διοίκηση του Συγκροτήματος αναμένει ότι το μεσοσταθμικό Euribor 6μήνου και το μεσοσταθμικό επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα διαμορφωθούν αμφότερα, φέτος, στα επίπεδα του 2,3%.
Ο στόχος για τα καθαρά έσοδα από τόκους, με βάση τις παραπάνω παραδοχές, επικαιροποιήθηκε και διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 700 εκατ. ευρώ. Το 2026 τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθούν σε επίπεδα υψηλότερα των 650 εκατ. ευρώ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ταχεία αποκλιμάκωση επιτοκίων ως τον φετινό Ιούνιο και διατήρησή τους στα επίπεδα του 2% ως το τέλος του 2026.
Συνεπικουρικά στη μερική αντιστάθμιση της επίδρασης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων θα λειτουργήσουν η αύξηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και η συνέχιση των ενεργειών αντιστάθμισης. Το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, φθάνοντας, στο τέλος της φετινής χρονιάς, στο 18% (σ.σ. τάξη μεγέθους) των συνολικών περιουσιακών στοιχείων. Ως το 2027 το χαρτοφυλάκιο θα ανέλθει σε περίπου 20% των total assets.
Δημιουργία νέων πρωτοβουλιών ανάπτυξης στον τραπεζικό και μη-τραπεζικό τομέα (όπως στον τομέα διεθνών επιχειρήσεων και ψηφιακό τομέα) ώστε να συμπληρώσουν την εγχώρια ισχυρή θέση του Συγκροτήματος, διαχειρίζοντας παράλληλα τις επιπτώσεις από το σημερινό περιβάλλον επιτοκίων.
Τέλος, η Κύπρου στοχεύει, όπως αναφέρει η διοίκηση, στην ενίσχυση των μη επιτοκιακών εσόδων, με έμφαση στα έσοδα από προμήθειες και από τις ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου. Για το 2025 και τη διετία 2026-27 η Κύπρου αναμένει ετήσια αύξηση ύψους περίπου 4% στα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, χάρη και στη ψηφιακή πελατοκεντρική πλατφόρμας Jinius.
Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία του Private and Affluent Banking αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν στην τριετία, φθάνοντας σε 1,2 δισ. ευρώ από το επίπεδο των 0,5 δισ. ευρώ.
Τέλος, τα συνολικά εισοδήματα (total regular income) από τον ασφαλιστικό κλάδο ζωής αναμένονται να αυξηθούν περισσότερο από 6% μεσοπρόθεσμα, ενώ τα έσοδα από μεικτά ασφάλιστρα για τον κλάδο γενικών ασφαλειών αναμένονται να αυξηθούν κατά περίπου 6% για την αντίστοιχη περίοδο.