Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοφλήθηκαν πρόωρα €3,3 δισ. στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών

Χρήστου Σταϊκούρα

, η διαδικασία της νέας

πρόωρης αποπληρωμής

τμήματος των υφιστάμενων

δανείων

που έχει λάβει η Ελλάδα από το

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

. Η διαδικασία είχε ενεργοποιηθεί, κατόπιν επίσημου αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών, στις 8 Φεβρουαρίου 2021.

Το μέρος του δανείου που αποπληρώθηκε είναι ύψους 3,3 δισ. ευρώ και αφορά τα ποσά των χρεολυσίων που θα αποπληρώνονταν από αύριο έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2022. Ειδικότερα, περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα αποπληρώνονταν εντός του τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα το 2022.

Η σημερινή πρόωρη αποπληρωμή, με την οποία επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, είναι η δεύτερη που λαμβάνει χώρα από την παρούσα κυβέρνηση, προεξοφλώντας έτσι 6 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ έως το καλοκαίρι του 2019, ήτοι περίπου το 75% αυτού.

Το ποσό του δανείου που απομένει είναι περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με τη νέα αυτή προεξόφληση ενισχύεται περαιτέρω η αξιοπιστία της χώρας έναντι εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών, μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ.

Λόγω των παραπάνω παραγόντων, προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση, η νέα αυτή πρόωρη αποπληρωμή έχει ήδη εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του Δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Γεγονός που αποτυπώθηκε στη σημαντική ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και την εξαιρετική ποιότητα της χθεσινής έκδοσης του 30ετούς ομολόγου και επιτρέπει στο Δημόσιο να συνεχίσει να αντλεί πόρους από τις αγορές, με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, με την πολύτιμη συμβολή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία, εργάζεται, με ακρίβεια, σταθερότητα και συνέπεια, για την υλοποίηση μίας ισόρροπης οικονομικής πολιτικής, η οποία, αφενός θα διασφαλίσει ότι η κοινωνία και η οικονομία θα βγουν όρθιες από τη δοκιμασία του κορoνοϊού και αφετέρου θα ενισχύσει περαιτέρω το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδήσεις σήμερα:

NASA: Στη δημοσιότητα η πρώτη ηχογράφηση του ρόβερ στον Άρη – Περίεργος θόρυβος προκαλεί αμηχανίαΠαραιτήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο – Προσέβαλε διάσημη… ευτραφή ηθοποιόΒρέθηκε βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον Ασπρόπυργο

Related posts

Ασφαλιστική μεταρρύθμιση: Ο Γιαννίτσης εξηγεί τι θα γίνει στις συντάξεις με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα

banksnews

Ισχυρές απώλειες για τη Wall Street μετά τις εξελίξεις με την μετάλλαξη Omicron

banksnews

Επιδότηση σε ρεύμα και αέριο: Πώς και σε ποιους θα μοιραστούν τα 400 εκατ. ευρώ των μέτρων στήριξης

banksnews

«Βουτιά» στις κατασχέσεις το 2020 λόγω κορωνοϊου

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ράλι πάνω από 2% στο άνοιγμα

banksnews

Fox News: Αγωγή $1,6 δισ. από την εταιρεία των μηχανημάτων καταμέτρησης ψήφων

banksnews

Σαουδική Αραβία: «Ανοιχτή» να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου αν μειωθεί αυτή της Ρωσίας

banksnews

Ασφαλιστικό: Ποιοι είναι οι πλέον ευνοημένοι των νέων συντάξεων – Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

banksnews

Ινδία: Oι νέοι παρατούν τις επενδύσεις σε χρυσό και ποντάρουν στα κρυπτονομίσματα

banksnews