Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενταση στις σχέσεις κυβέρνησης – Υπερταμείου για τις διοικήσεις ΔΕΚΟ

Τριβές στις σχέσεις κυβέρνησης και Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) προκαλούν οι καθυστερήσεις στις αλλαγές διοικήσεων σε ΔΕΚΟ που ελέγχει το τελευταίο, αλλά και οι διαμάχες με διοικήσεις που επελέγησαν μόλις πριν από λίγους μήνες.

Τελευταίο κρούσμα είναι η ΕΥΑΘ με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η διοίκηση του Υπερταμείου, που ελέγχει περίπου το 74% της εισηγμένης, προχωρά σε έκτακτη γενική συνέλευση για «έξωση» του διευθύνοντος συμβούλου Νάρκισσου Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης είχε τοποθετηθεί μόλις τον περασμένο Αύγουστο, αλλά φαίνεται πως οι σχέσεις του με την διοίκηση της ΕΕΣΥΠ ΑΕ επιδεινώθηκαν ραγδαία. Εδώ και ημέρες κυκλοφορεί πως του ζητήθηκε να παραιτηθεί, έπειτα από συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής του Υπερταμείου την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχεδόν το 5,45% της ΕΥAΘ ελέγχεται από την γαλλική Suez η οποία τον περασμένο Μάιο είχε προκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με αφορμή προσλήψεις από την προηγούμενη διοίκηση και προβλήματα σε έργα της εταιρείας. Τότε είχε υπάρξει πυροσβεστική παρέμβαση του Υπερταμείου προκειμένου να μην κλιμακωθεί η διαμάχη. Λίγες εβδομάδες αργότερα είχε τοποθετηθεί ο κ. Γεωργιάδης, στέλεχος με μακρά θητεία στον ιδιωτικό τομέα που είχε συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, και στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ομίλου Ακκά (Ελληνική Υφαντουργία).

Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εγκριθεί η πολιτική αμοιβών της ΕΥAΘ, που είχε συνταχθεί με τη βοήθεια εξωτερικού συμβούλου, από την γενική συνέλευση της εταιρείας. Στις 23 Ιανουαρίου είχε ανακοινωθεί και η νέα εταιρική δομή της ΕΥΑΘ με τη δημιουργία νέας Γενικής Διεύθυνσης, δύο νέων διευθύνσεων λειτουργίας και διεύθυνσης ψηφιακού μετασχηματισμού.

Βαρύ είναι το κλίμα και στις σχέσεις του Υπερταμείου με το υπουργείο Υποδομών, καθώς η ηγεσία του τελευταίου θεωρεί πως έχουν καθυστερήσει οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια της Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ ΑΕ), που διαχειρίζεται μετρό, τραμ και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, και Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ ΑΕ), που διαχειρίζεται λεωφορεία και τρόλεϊ. Οι επιδόσεις των διοικήσεων στις δύο θυγατρικές του ΟΑΣΑ, σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, δεν χαροποιούν την κυβέρνηση.

Η πλευρά του Υπερταμείου επικαλείται τις διαδικασίες που ακολουθεί. Μάλιστα, στην πέμπτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται πως «η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των θυγατρικών του ΟΑΣΑ, που είναι αρμόδιες για τα λεωφορεία και το μετρό, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες». Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που συνέταξαν την έκθεση επισημαίνουν, επίσης, πως το Υπερταμείο «μέχρι σήμερα έχει επιλέξει και τοποθετήσει περίπου 65 μέλη διοικητικών συμβουλίων (εκτελεστικά και μη εκτελεστικά) στις επιχειρήσεις που ελέγχει μέσω ανοικτών, επαγγελματικών και διαφανών διαδικασιών».

Οσα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως καταγράφεται καθυστέρηση όταν απαιτούνται άμεσες λύσεις, ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, υποστηρίζουν πως «ουδείς ζήτησε να τοποθετηθούν πρόσωπα αρεστά στην κυβέρνηση, αλλά να προχωρήσουν επιτέλους οι αλλαγές διοικήσεων». Προσθέτουν πως «όταν μία διοίκηση είναι με το ένα πόδι στην έξοδο δεν έχει κανένα λόγο να αναλάβει πρωτοβουλίες και αυτό συμβαίνει επί σχεδόν έξι μήνες».

Related posts

Καρτέλ στο εμπόριο κλιματιστικών διαπιστώνει η Επ. Ανταγωνισμού

banksnews

Κέρδη 6,5 εκατ. ευρώ το 2020 για την Άβαξ

banksnews

Tα προϊόντα Endless στηρίζουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευσίνας

banksnews

Η ελληνική SofMedica επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην Ουγγαρία

banksnews

National Energy: Φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος 24MWp στην Ελλάδα

banksnews

Μύλοι Κεπενού: Στις 15 Ιουλίου η αποκοπή δικαιώματος μερίσματος

banksnews

Attica Group: Τη διανομή €0,05/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

banksnews

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξεκινά η σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου

banksnews

Εκπτωση 50% στους εμβολιασμένους 18-25 ετών από την Attica Group

banksnews