Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Ο φόβος της παγκόσμιας ύφεσης ρίχνει τις τιμές του πετρελαίου – Πότε θα φανεί η μείωση στην αντλία

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία παρέμειναν οι τιμές του

πετρελαίου

την Παρασκευή, υπό τους φόβους μιας

παγκόσμιας ύφεσης

.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, πάνω από τα 94 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού ήταν επίσης υψηλότερα, στα 88,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Φεβρουάριο.

Οι τιμές αυτές είναι οι χαμηλότερες από την έναρξη του πολέμου στην  Ουκρανία, καθώς η αγορά υπολογίζει πως, παρά τα «σφιχτά» επίπεδα της προσφοράς, η ζήτηση θα μειωθεί, με φόντο και την επιβράδυνση των οικονομιών.

Οι ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση όχι μόνο παραμένουν, αλλά και ενισχύονται, καθώς στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία έρχεται να προστεθεί και η κρίση στις σχέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν, που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Την ίδια ώρα, τα παιχνίδια της Ρωσίας με το φυσικό αέριο και το ενδεχόμενο να κλείσει την κάνουλα για την Ευρώπη τον προσεχή χειμώνα, κρατάνε χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου, που διαμορφώνονται σε επίπεδα προ της εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η διεθνής αυτή μείωση των πετρελαϊκών τιμών, ειδικά στη χώρα μας, να αποτυπωθεί και στην αντλία. Και μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες να παρατηρείται μια σχετική αποκλιμάκωση, της τάξης περίπου των 0,30 ευρώ το λίτρο στη βενζίνη, ωστόσο και πάλι η μείωση αυτή δεν αρκεί, ώστε να πει κανείς ότι διαφαίνεται στον ορίζοντα η επιστροφή των τιμών σε επίπεδα προ της ουκρανικής κρίσης.

Με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της βενζίνης στις 3 Αυγούστου σε όλη την επικράτεια ήταν στα 2,149 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,892 ευρώ το λίτρο που ήταν την ημέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία -ήτοι, μεταβολή της τάξης του 13,6%.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, χθες η μέση τιμή ήταν στα 1,892 ευρώ το λίτρο (2,042 ευρώ αν υπολογιστεί και η επιδότηση που δίνεται), έναντι 1,626 ευρώ στις 24 Φεβρουαρίου. Η διαφορά ανέρχεται στο 25,6%.

Σταδιακά, και καθώς οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση παραμένουν στο «κάδρο», οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς είναι ότι μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες -ήτοι, τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου- η τιμή της αμόλυβδης θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί σε κάποια πρατήρια, ενδεχομένως και κάτω από τα δύο ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:Περιστέρι: Η 17χρονη είχε καταθέσει υπέρ του Πακιστανού για αιματηρό επεισόδιο


Απογραφή 2021: Ο πληθυσμός μειώθηκε, αλλά οι ακρίτες αυξήθηκαν
Αμπντούλ Χαμίτ Χαν: Η Αθήνα έτοιμη για όλα με το τουρκικό γεωτρύπανο

Related posts

Με άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρές πτωτικές τάσεις στο άνοιγμα

banksnews

Aegean: Aυξημένος κατά 168,8% ο κύκλος εργασιών το β’ τρίμηνο του έτους

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεταβλητότητα και οριακές απώλειες

banksnews

ΡΑΕ (Δαγούμας): Αλλάζουν από τον επόμενο μήνα τα τιμολόγια ρεύματος – Θα επιστρέφονται χρήματα σε όσους εξαπατούνται

banksnews

«Insider Game» και για το σπίτι του Τηλέμαχου Λαβίδα στη Νέα Υόρκη

banksnews

Φορολογική δήλωση: Τα 6 σημεία που πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν δάνεια

banksnews

Αεροδρόμια: «Απογειώθηκε» η επιβατική κίνηση τον Αύγουστο – Αύξηση 82,6% στις αφίξεις εξωτερικού

banksnews

ΔΝΤ: Ο κοροναϊός «κτυπά» και την παγκόσμια οικονομία

banksnews