Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Εξοικονόμηση ενέργειας και επιτάχυνση στις επενδύσεις σε ΑΠΕ προτείνει η Κομισιόν

Εξοικονόμηση

ενέργειας,

επιτάχυνση στις

αδειοδοτήσεις

για

επενδύσεις

σε

ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

και διαφοροποίηση στους

προμηθευτές φυσικού αερίου,

ώστε η

Ευρωπαϊκή Ένωση

να καταφέρει να περάσει όχι απλώς τον ερχόμενο χειμώνα αλλά και για να αποθηκεύσει αρκετή ποσότητα

φυσικού αερίου

και για το 2023, προτείνει η

Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μία μόλις μέρα πριν το Συμβούλιο της ΕΕ των υπουργών Ενέργειας, η αρμόδια Επίτροπος Κάντρι Σίμσον, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει αύριο στους 27 υπουργούς τις προτάσεις της ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τις τρέχουσες τιμές ενέργειας θα συμβάλλουν σημαντικά προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών στους καταναλωτές.

«Αύριο θα συζητήσουμε με τους υπουργούς πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Και θα καλύψουμε επίσης τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που έχουν επίσης πλεονάζοντα έσοδα που οφείλονται στην εμπόλεμη κατάσταση. Παράλληλα οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα έσοδα για την υποστήριξη των ευάλωτων καταναλωτών», δήλωσε η Επίτροπος Σίμσον.

Ενώ οι πρωτεύουσες της ΕΕ μπορούν να δηλώσουν κάποιες επιτυχίες στις προσπάθειες απογαλακτισμού της Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο τους τελευταίους μήνες (νέοι προμηθευτές και αποθήκευση φυσικού αερίου περισσότερο του 85%) ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών – μελών προειδοποιεί ότι οι τελευταίες προτάσεις δεν αρκούν.

«Αγκάθι» για την ΕΕ το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Σύμφωνα με την ίδια την Επίτροπο στο αυριανό Συμβούλιο Ενέργειας θα τεθεί και το ζήτημα για το ανώτατο όριο τιμών για τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου. «Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, η μία από αυτές είναι η τιμή και η άλλη η παροχή ασφάλειας. Επομένως, ό,τι και να προτείνουμε πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην παγκόσμια αγορά και την αγορά LNG, ανταγωνιζόμαστε άλλες χώρες».

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί «αγκάθι» στην ΕΕ καθώς παρόλο που 15 κράτη – μέλη ζητούν πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου από όλες τις πηγές, κάτι τέτοιο δεν αρκεί για να περάσει η πρόταση με το καθεστώς της ειδικής πλειοψηφίας, καθώς κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν φαίνεται προς το παρόν να συναινούν με την επιβολή πλαφόν.

Ο λόγος είναι ότι τον επόμενο χειμώνα η ΕΕ θα πρέπει να βρει τρόπους να αποθηκεύσει φυσικό αέριο με την πιθανότητα οι ρωσικές ροές να έχουν διακοπεί εντελώς. «Πολλά κράτη – μέλη γέμισαν φέτος τις αποθήκες τους και με φυσικό αέριο κάτι που τον επόμενο χρόνο δεν θα συμβεί. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Και αυτή είναι επίσης η βασική συζήτηση με τα κράτη μέλη. Πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς. Αλλά αυτή τη στιγμή, η ασιατική ζήτηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι εάν η Κίνα τερματίσει τα μέτρα καραντίνας, τότε θα αυξηθεί η ζήτηση. Το μήνυμά μου λοιπόν είναι ότι έχουμε αρκετά βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τους καταναλωτές τους», δήλωσε η Επίτροπος Σίμσον.


Αποστολή στις Βρυξέλλες, Βασίλης Δαλιάνης

Related posts

Ο Ερντογάν βαδίζει «παρακινδυνευμένο δρόμο» στην οικονομία και το γνωρίζει

admin

Τράπεζα της Ελλάδας: Άνοδος 6% της χρήσης των καρτών πληρωμής το 2021

admin

Ελλάκτωρ: Εξαγορά για σεμινάριο σε 120 ημέρες (η ιστορία, το παρασκήνιο και η αποκαθήλωση)

admin

Άνοδος στις ασιατικές αγορές – Πτώση άνω του 1% για το πετρέλαιο

admin

ΟΑΕΔ: Από σήμερα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας

admin

Ενεργειακή κρίση: Αύξηση 8% στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφερε η μείωση εξαγωγών στον αγωγό Γιαμάλ

admin

Εγγραφο Βρούτση αποδεικνύει ότι δεν επανυπολογίστηκαν 223.000 συντάξεις

admin

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε ξεκινά η καταβολή τους

admin

Τι αλλάζει η ιστορική συμφωνία για την αύξηση των κατώτατων μισθών στην Ευρώπη (πίνακες + pic)

admin