Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή ακρίβεια: Αναζητείται στήριξη από το Eurogroup για επιπλέον 500 εκατ. ευρώ

Στήριξη από το

Eurogroup

για την χρονική επέκταση των μέτρων – ανάχωμα στην

ενεργειακή ακρίβεια

θα αναζητήσει η κυβέρνηση που εκτιμά οτι η κατάσταση δύσκολα μπορεί να βελτιωθεί

μέσα στο 2022

!

Το συνεχιζόμενο “ραλι” των τιμών στην ενέργεια, οι οποίες «τροφοδοτούν» τον πληθωρισμό, αναμένεται να απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. στις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Ecofin σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί “πατήματα” για την επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας τους πρώτους μήνες του 2022 αντί για εφέτος διότι δεν θέλει να θεωρηθεί πως κινείται πέραν των δημοσιονομικών της ορίων. Στην ίδια θέση με την Ελλάδα βρίσκεται και η Ιταλία η οποία βλέπει πως το πακέτο των 3 δισ. ευρώ που είχε θεσπίσει δεν επαρκεί για να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν οτι η Ελλάδα θα βρίσκεται εγκλωβισμένη στις συμπληγάδες τους υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας και το 2022, με το αισιόδοξο σενάριο να τοποθετεί της αποκλιμάκωση των τιμών μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2022 και το απαισιόδοξο να παρατείνει το πρόβλημα μέχρι και το τέλος της επόμενης χρονιάς!

Τα στοιχεία από τις τιμοληψίες των προϊόντων προοιωνίζονται ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το επίπεδο του 3% που καταγράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο, με την επιτάχυνση του δείκτη να οφείλεται στο ράλι των τιμών της ενέργειας. Η συνεχής άνοδος των τιμών δεν οφείλεται μόνο στην ανάκαμψη των οικονομιών, αλλά και στα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το γεγονός οτι η Ρωσία άνοιξε πρόσφατα της “κάνουλα” της.

Το αρνητικό σενάριο για τον πληθωρισμό, θέλει τις τιμές να σταθεροποιούνται σε υψηλά επίπεδα κοντά στα μέσα του επόμενου χρόνου μέχρι να λυθούν τα προβλήματα των αποθεμάτων και στην συνέχεια οι τιμές να αρχίσουν να υποχωρούν από το τρίτο τρίμηνο του 2022. Πάντως στο Eurogroup έχουν συζητηθεί και σενάρια για υψηλές τιμές ενέργειας για το επόμενο 12μηνο.

Οι λογαριασμοί ρεύματος στην Ελλάδα προκαλούν σοκ, καθώς η μέση τιμή της μεγαβατώρας έχει τους τελευταίους τέσσερις μήνες υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της μεγαβατώρας έχει ανέλθει στα 200 €, τη στιγμή που το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 45,13 ευρώ. Αυτή η εξέλιξη καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η αυξημένη επιδότηση των 18 ευρώ ανά μήνα, στο τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω, πιθανότατα ως τα 25 ευρώ, που κατά την αγορά είναι αρκετά για να καλύψουν την κλιμάκωση των χονδρικών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, στην περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην αναστολή αυτών των οφειλών για πολύ χαμηλά εισοδήματα, τα οποία επί του παρόντος καλύπτονται από την επιδότηση των 24 ευρώ/μήνα μέσω Κοινωνικού Τιμολογίου

Εξάλλου, ένα από τα σενάρια που φαίνεται να εξετάζονται είναι η αύξηση της έκπτωσης για το φυσικό αέριο ακόμα και πάνω από το 15% είναι Μια τριμελής οικογένεια, για να δικαιούται επίδομα θέρμανσης, θα πρέπει το συνολικό της εισόδημα να μην ξεπερνά τις 23.000 ευρώ και μια τετραμελής οικογένεια τις 26.000 ευρώ. Αν αυτή η οικογένεια μένει στην Αθήνα, το μέγιστο επίδομα φτάνει στα 181 ευρώ, αν πάλι μένει στη Β. Ελλάδα π.χ. στην Κοζάνη, η επιδότηση θέρμανσης φτάνει στα 469 ευρώ.

Επίσης εάν το επίδομα θέρμανσης εξαντληθεί μέχρι το τέλος τους έτους (λόγω των προκαταβολών και των πρώτων δόσεων), τότε θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια ενώ η διαδικασία υποβολή τιμολογίων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σεζόν (Απρίλιος 2022).

Ειδήσεις σήμερα:

«Πόλεμος» κατά του νοσοκομείου Καλαμάτας από δικηγόρο μετά τη διασωλήνωση 37χρονηςΉθελε να εμβολιαστεί ο μοναχός που κατέληξε λόγω Covid στο Άγιο Όρος και δεν τον άφηνανΠρόταση δυσπιστίας ετοιμάζει η αντιπολίτευση στην Βόρεια Μακεδονία αν δεν παραιτηθεί μέχρι αύριο ο Ζάεφ

Related posts

Δημόσιο: «Κόφτης» στα κονδύλια ενέργειας για τους σπάταλους φορείς – Τι θα γίνει με τον φωτισμό στους Δήμους

banksnews

Ακτοπλοΐα: Αυξήσεις έως και 28% στις τιμές των εισιτηρίων λόγω ενεργειακής κρίσης

banksnews

Κριστίν Λαγκάρντ: Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον διορισμό της στην προεδρία της ΕΚΤ

banksnews

Κορωνοϊός – Μέτρα: Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που κλείνουν από αύριο

banksnews

Fitch: Αναβάθμισε τα ομόλογα ελληνικών τραπεζών

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προεξόφλησε την αναβάθμιση – Κέρδη 1,01%

banksnews

Ελληνική επένδυση στα Καρπάθια που επιβραβεύεται από τους Έλληνες

banksnews

Ρωσία: Το «άδειασμα» του Κρεμλίνου στον Λουκασένκο για το φυσικό αέριο έριξε ξανά τις τιμές στην Ευρώπη

banksnews

ΕΝΦΙΑ: Τριετής απαλλαγή για σεισμόπληκτα ακίνητα σε Βόρειο Αιγαίο και Θεσσαλία

banksnews