Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΜΑ: “Πιθανή συσχέτιση” του εμβολίου της Johnson & Johnson με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:05

Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα, κατά την αξιολόγηση των τελευταίων πληροφοριών για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, κάνει λόγο για “πιθανή συσχέτιση” του εμβολίου Janssen με πολύ σπάνια περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Παρ΄ όλα αυτά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει ότι συνολικά τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων που ενέχει. 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο EMA, η επιτροπή ασφάλειας φαρμάκων (PRAC) του Οργανισμού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στις πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο Janssen κατά του κορονοϊού της Johnson & Johnson θα πρέπει να προστεθεί προειδοποίηση για την εμφάνιση ασυνήθιστων θρόμβων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θα πρέπει τέτοια συμβάντα να αναφέρονται ως πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολίου.

Η επιτροπή, σύμφωνα με τον ΕΜΑ, έλαβε υπόψιν όλα τα διαθέσιμα προς το παρόν αποδεικτικά στοιχεία συμπεριλαμβανομένων οκτώ αναφορών από τις ΗΠΑ για σοβαρά περιστατικά ασυνήθιστων θρόμβων που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, ένα εκ των οποίων κατέληξε στον θάνατο του ασθενούς. Από τις 13 Απριλίου 2021, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο Janssen στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως επισημαίνει ο EMA, όλα τα περιστατικά εμφανίστηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών εντός χρονικού διαστήματος τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό, με την πλειονότητα να είναι γυναίκες, ενώ προσθέτει ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου.

Η PRAC επεσήμανε ότι οι θρόμβοι εμφανίστηκαν κυρίως σε ασυνήθιστες περιοχές, όπως στον εγκέφαλο (εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση) και στην κοιλιακή χώρα (θρόμβωση σπλαχνικής φλέβας) και στις αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και ορισμένες φορές αιμορραγία.

Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με τα περιστατικά που καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό με το Vaxzevria, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας η διαδικασία με τα εμβόλια της Johnson & Johnson έχει παγώσει εν αναμονή των ανακοινώσεων του EMA. 

Σίγουρη για το εμβόλιό της η εταιρεία 

Πάντως η Johnson and Johnson παραμένει “απόλυτα σίγουρη” για το εμβόλιό της κατά της Covid-19 και ελπίζει να βρει “πολύ σύντομα” λύση με τις ρυθμιστικές αρχές όσον αφορά τη χρήση του, που επί του παρόντος έχει ανασταλεί στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της εμφάνισης σπάνιων σοβαρών θρόμβων του αίματος, όπως δήλωσε σήμερα ο οικονομικός της διευθυντής.

“Παραμένουμε πολύ σίγουροι” και “ελπίζουμε ότι η ισορροπία μεταξύ των οφελών και των κινδύνων θα λειτουργήσει υπέρ ημών”, δήλωσε ο Τζόζεφ Γουόκ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. “Συνεργαζόμαστε με τις ρυθμιστικές αρχές για να βεβαιωθούμε ότι έχουν όλες τις πληροφορίες τις οποίες χρειάζονται για να λάβουν τις αποφάσεις τους”, υπογράμμισε.

Ο όμιλος αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα παραγωγής σε ένα εργοστάσιο στη Βαλτιμόρη, στην Πολιτεία Μέριλαντ, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρία Emergent BioSolutions, με μια παρτίδα δόσεων εμβολίων που δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας. Η FDA ζήτησε την αναστολή της παραγωγής σε αυτό το εργοστάσιο αναμένοντας την ολοκλήρωση της επιθεώρησης.

Εάν η κανονιστική διαδικασία “πηγαίνει καλά, θα είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε όλες τις συμβατικές μας δεσμεύσεις (όσον αφορά την παράδοση εμβολίων, σ.σ.), στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο”, διαβεβαίωσε ο Τζόζεφ Γουόκ.

Διαβάστε ακόμη: 

Related posts

Η Ευρώπη προειδοποιεί την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά -Το παρασκήνιο μέχρι την τελική απόφαση

banksnews

ΠΟΥ: Συνεχίζει τις έρευνες για την προέλευση του κορονοϊού στη Γουχάν

banksnews

Βρετανία: Πρόστιμα έως 7.200 ευρώ για συμμετέχοντες σε πάρτι που παραβιάζουν την καραντίνα

banksnews

Η FSB χαρακτηρίζει “ψεύτικη” την τηλεφωνική συνομιλία που υποτίθεται ότι είχε ο Ναβάλνι με πράκτορα της FSB

banksnews

Λιβύη: 138 μετανάστες αναχαιτίστηκαν στ΄ανοιχτά της Τρίπολης

banksnews

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν, μετά το νέο αρνητικό τεστ, συνεχίζει την εκστρατεία στη Φλόριντα

banksnews

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες καλούν το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών

banksnews

Ιταλία: 18.887 κρούσματα κορονοϊού και 564 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

banksnews

Ιράν: Πέντε νεκροί και 9 τραυματίες από έκρηξη που αποδίδεται σε διαρροή αερίου

banksnews