Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Με εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης 13,4% κινήθηκε η ελληνική οικονομία το γ’ τρίμηνο

Με ρυθμούς αύξησης 13,4% «κάλπαζε» η ελληνική οικονομία στο 3ο τρίμηνο τη χρονιάς, όπως ανακοίνωσε η 

Ελληνική Στατιστική Αρχή

.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το περσινό 3ο τρίμηνο του 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 13,4%.

Screenshot_2021-12-06_122139

Ταυτόχρονα αναθεωρείται ακόμα υψηλότερα η ανάπτυξη και για το 2ο τρίμηνο του 2021, σε 16,6% αντί 16,2% που είχε ανακοινωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα και για το α΄τρίμηνο αλλάζει η εκτίμηση και αντί για ύφεση 2,3% η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μικρότερη ύφεση 1,9%.

Με τα ως τώρα δεδομένα η ανάπτυξη στα 3 πρώτα τρίμηνα «πετάει» με 9,4% και άρα για να μην επιτευχθεί η πρόβλεψη για ετήσια ανάπτυξη 6.9% που προβλέπει για φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός, θα πρέπει στο 4ο τρίμηνο να καταγραφεί ύφεση 0,5%!

Ωστόσο αυτό που διαφαίνεται είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και όχι ύφεση για το δ’ τρίμηνο 2021, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πολύ υψηλότερο και από 7%.

Σταϊκούρας: Ρεαλιστικός ίσως και συντηρητικός ο στόχος για το 2021
Για επιβεβαίωση της ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του 2021. Στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ, παράλληλα, αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω η πορεία του ΑΕΠ το α’ και το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, για το 9μηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 9,3%.Επιβεβαιώνεται, επομένως, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός. Ανάκαμψη που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών. Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τη συρρίκνωση της ανεργίας και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της ορθότητας και αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.Είναι στο χέρι όλων μας- πολιτείας και κοινωνίας- να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, να υπερβούμε νέες, εξωγενείς κυρίως, προκλήσεις και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προς όφελος όλων των πολιτών- και πρωτίστως της νέας γενιάς». Ειδήσεις σήμερα:H επόμενη πανδημία μπορεί να είναι πολύ πιο φονική, προειδοποιεί η δημιουργός του AstraZenecaΑισιόδοξος ο Φάουτσι για τη μετάλλαξη Όμικρον – «Ενθαρρυντικές» οι πρώτες ενδείξειςΓια ξέπλυμα μαύρου χρήματος απολογείται ο «ψευτογιατρός» – Κινδυνεύει με νέα προφυλάκιση

Related posts

Ο δεκάλογος της Black Friday από τη Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή

banksnews

Δείτε τα νομίσματα για την επέτειο των 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ασταμάτητο» ράλι – Πέρασε και τις 780 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

banksnews

Ξεκινά η υποβολή υποψηφιοτήτων για την επιλογή του επόμενου γενικού διευθυντή του ΔΝΤ

banksnews

Υπουργείο Οικονομικών: Αλλάζει η διανομή των ακινήτων υπέρ του Δημοσίου στο «Ελληνικό»

banksnews

Κορωνοϊός – Χρηματιστήρια: Οι αγορές κοιτούν ήδη το 2021 προεξοφλώντας πληθωρισμό

banksnews

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε στο 22,9% τον Ιούνιο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

banksnews

Πτωχευτικός Νόμος: Επιδότηση έως και 210 ευρώ στους ευάλωτους μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας

banksnews

WIND Ελλάς: Συμμετείχε στο φόρουμ «Δημιουργώντας την Επόμενη Μέρα» στο πλαίσιο της ΔΕΘ

banksnews