Image default
TOP STORIES

Ελληνική διάσωση: Τι ακολουθεί

greek crisisΗ Ελλάδα έχει προσπεράσει όλα τα πολιτικά εμπόδια που βρίσκονταν στον δρόμο προς μία τρίτη συμφωνία διάσωσης και θα λάβει την πρώτη δόση του τρίτου προγράμματος συνολικής αξίας 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μπροστά της, ωστόσο, την περιμένουν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας νέων ελληνικών εκλογών και της μη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο άμεσο διάστημα, η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει τις πληρωμές που χρωστά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συμπεριλαμβανομένων των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να πληρώσει στην ΕΚΤ την Πέμπτη. Αυτοί οι θεσμοί έχουν δανείσει στην Ελλάδα το μικρότερο κομμάτι των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης (το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος δανειστής) αλλά θέλουν πρώτοι την επιστροφή των χρημάτων τους.

Ποιο είναι το κόστος για την Αθήνα;

Η δανειακή σύμβαση έρχεται με μια σειρά συνδεδεμένων προϋποθέσεων που αθροίζονται σε μια ριζική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, ορίζοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην υγεία, την κοινωνική πρόνοια, τις συντάξεις και το φορολογικό σύστημα, μαζί με ακόμη πιο φιλόδοξα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, παρέχει στην τρόικα – την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ – αποφασιστική επιρροή στις μεταρρυθμίσεις του χωλαίνοντος τραπεζικού συστήματος της χώρας. 

Πόσα χρήματα θα λάβει η Ελλάδα και πότε;

Το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα είναι 86 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως δε θα τα πάρει όλα μαζί. Στην πρώτη δόση η Αθήνα θα λάβει άμεσα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και άλλα 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια, η οποία συμπεριλαμβάνει τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης προς την ΕΚΤ.

Θα μπορούσε να πάει κάτι στραβά;

Το ΔΝΤ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τη συμφωνία, λέγοντας πως η Αθήνα χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση χρέους και πως μόνο τα προγράμματα διάσωσης δε θα δώσουν λύση στη χρηματοπιστωτική κρίση της χώρας. Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως δε θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του ταμείου πριν από τον Οκτώβριο. Εάν, ωστόσο, οι γερμανοί συνεχίσουν να αντιτίθενται σε διαγραφή χρέους, οποιαδήποτε συμμετοχή από τον δανειστή στην Ουάσινγκτον θα διακινδυνευτεί. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη προσπαθήσει να δώσει τέλος στη διαφωνία, δηλώνοντας την Τρίτη πως δεν έχει καμία αμφιβολία πως το ΔΝΤ θα παίξει κάποιον ρόλο.

Τι ακολουθεί για την ελληνική κυβέρνηση;

Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν νέες εκλογές, αφού ο Αλέξης Τσίπρας είδε ένα σημαντικό μέρος του κόμματός του να ψηφίζει κατά της συμφωνίας στη βουλή. Ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, προέβλεψε πως θα προηγηθεί αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης. Είπε: «Το θεωρώ αυτονόητο ύστερα από τη βαθειά πληγή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει μια τέτοια κίνηση (ψήφος εμπιστοσύνης». Ο Τσίπρας θα θελήσει να εκδιώξει τους σκληροπυρηνικούς και αναμένεται να ακολουθήσει περισσότερο τον σοσιαλδημοκρατικό δρόμο, και όχι τον φιλο-μαρξιστικό με τον οποίο κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Τι θα συμβεί μετά;

Η πρώτη από τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις της τρόικας για την ελληνική πρόοδο στην εκπλήρωση των αυστηρών όρων της συμφωνίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, η ευρωζώνη τότε θα συζητήσει την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, με μια νέα συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν πως το επίπεδο του χρέους είναι μη βιώσιμο.

Θα δουλέψει το πρόγραμμα διάσωση;

Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν πως η Ελλάδα έχει βουλιάξει τόσο βαθιά που χρειάζεται τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερες περικοπές δημόσιων δαπανών και μια ογκώδη διαγραφή χρέους. Δείχνουν την κατάρρευση στη βιομηχανική παραγωγή, την υψηλή ανεργία, τη διαφθορά που επηρεάζει τόσες επιχειρηματικές συναλλαγές και τη ζωή στον δημόσιο τομέα, την έλλειψη επενδύσεων σε βασικές υποδομές και την απώλεια τόσων μορφωμένων νέων που εργάζονται στο εξωτερικό, ως εμπόδιο στην πρόοδο. Η ανικανότητα της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό της για οτιδήποτε περισσότερο από τις βασικές συντάξεις, τους μισθούς του δημόσιου τομέα, την κοινωνική πρόνοια και τους τόκους των τεράστιων χρεών της, είναι ένας ακόμη λόγος αμφιβολίας.

Related posts

Οι παγκόσμιες ροές κεφαλαίων το 2016 αντιστοιχούσαν σχεδόν στο ένα τρίτο του 2007

banksnews

Τι θα κάνουν οι τράπεζες 100.000 ακίνητα

banksnews

Η «εαρινή» αντεπίθεση τραπεζών

banksnews

Leave a Comment