Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικές εξαγωγές: «Σπάνε» όλα τα ρεκόρ με αύξηση άνω του 30% τον Ιανουάριο – Τι σημαίνει αυτό για το ΑΕΠ

Αυξητική πορεία που σπάει κάθε ρεκόρ έχουν οι

ελληνικές εξαγωγές. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων τον Ιανουάριο του 2023 σημειώθηκε

αύξηση κατά 30,2%

σε σχέση με τον Ιανουάριο της προηγούμενης χρονιάς κατά την οποία και πάλι οι εξαγωγές κρατούσαν τα σκήπτρα της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Έχει υπολογιστεί ότι

για κάθε 4 μονάδες αύξησης των εξαγωγών, σημειώνεται άνοδος κατά 1 μονάδας του ΑΕΠ,

περίπου 2 δισεκατομμύρια επιπλέον στα ταμεία της χώρας.

Όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του --ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, Συμεών Διαμαντίδης, «το 80% των εξαγωγών στη χώρα μας γίνονται από το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων”. Και αυτό, γιατί όπως εξήγησε ο κ. Διαμαντίδης, χρειάζεται και “οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν εξωστρέφεια». Προέβλεψε, μάλιστα, πως «αν αυτό συμβεί τότε το 2030 η ελληνική οικονομία θα εκτοξευθεί».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη είτε με επιδοτήσεις μέσω προγραμμάτων για εκθέσεις στο εξωτερικό, κάτι που γινόταν προ πανδημίας, είτε μέσω πλατφορμών του εξωτερικού, ώστε τα προϊόντα τους να φθάνουν άμεσα στους καταναλωτές χρησιμοποιώντας τα διάφορα logistic centers που υπάρχουν ανά χώρα.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Διαμαντίδης, οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα κάνουν «αγώνα δρόμου» για να πάρουν μέρος σε διεθνείς εκθέσεις και εκ του αποτελέσματος σημειώνουν επιτυχία.

Σήμερα εγκρίνονται και τυπικά από το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Εξαγωγέων τα πρώτα 30 σήματα για μακεδονικά προϊόντα, τα οποία και θα δοθούν στις επιχειρήσεις.

Το σήμα Macedonia the Great που ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων έχει κατοχυρώσει διεθνώς θα φέρουν όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παράγονται στην Μακεδονία και εξάγονται.

«Το σήμα αυτό το δίνουμε στις επιχειρήσεις – μέλη μας δωρεάν. Εμείς έχουμε αναλάβει να το διαφημίσουμε ώστε βλέποντάς το οι καταναλωτές στο εξωτερικό να καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ένα ελληνικό προϊόν, το οποίο τηρεί και όλες τις προδιαγραφές της Ε.Ε.», είπε ο κ. Διαμαντίδης.

--ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:Απεργία: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης – Τι ισχύει με ΜΜΜ και σχολείαΤιμ Μαγιόπουλος: Τα «κατορθώματα» του νέου CEO της SVB μετά την κατάρρευσηMeta: Νέες μαζικές απολύσεις – «Μαχαίρι» σε 10.000 θέσεις εργασίας από τον Ζούκερμπεργκ

Related posts

Πλειστηριασμοί: «Καταιγίδα» σφυριών για βίλα Μεταξά, Mr. Staff και Μαμιδάκη

admin

Κατώτατος μισθός: Στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου – Μητσοτάκης: Γενναία αύξηση

admin

Τουρισμός για Όλους – Χειμερινές διακοπές: Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου η νέα κλήρωση

admin

Καββαθάς (ΘΕΜΑ 104,6): Σχεδόν 40.000 επιχειρήσεις εστίασης κινδυνεύουν να κλείσουν

admin

Οι Έλληνες εφοπλιστές κυριαρχούν και στα LNG

admin

Η νέα λίστα των επιχειρήσεων που δικαιούνται μείωση ενοικίου τον Οκτώβριο – Οι ΚΑΔ και τα ποσά

admin

Χρηματιστήρια: Ανοδος στις διεθνείς αγορές με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη

admin

Wall Street: Άνοδος 260 μονάδων για τον Dow Jones

admin

EΤΑΔ: Εκκίνηση από τα 55 εκατ. για την πώληση του ακινήτου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

admin