«Στην πολιτική εμείς διαχειριζόμαστε τα γεγονότα και πολλά συνέβησαν με υπαιτιότητα του Πρωθυπουργού, όχι δική μου. Εγώ σέβομαι τους θεσμούς. Αυτή η συνάντηση τώρα ήταν η ώρα να γίνει και θα γίνει»: με αυτές τις φράσεις, μιλώντας στο forum του ΟΤ, ο Νίκος Ανδρουλάκης περιέγραψε το τάιμινγκ του αυριανού ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, το πρώτο από τότε που βρίσκεται στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ και το πρώτο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή τη θέση του ο Ανδρουλάκης τη σηματοδοτεί εντείνοντας την κριτική του, αλλά και την κοινοβουλευτική πίεση προς την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου τις επόμενες ημέρες: με μια σειρά από τροπολογίες και προμετωπίδα αυτή που αφορά την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, αλλά και τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της στρέβλωσης στην αγορά ακινήτων και τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων λόγω Golden Visa. Στο ίδιο το ραντεβού, ο Ανδρουλάκης προανήγγειλε πως θα θέσει μια σειρά από θέματα, όπως η ακρίβεια, η στέγαση, τα εθνικά και το κράτος δικαίου, αλλά θα θέσει στο τραπέζι και την πρότασή του η συνταγματική αναθεώρηση να περιλαμβάνει αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Καλώ τους βουλευτές
της ΝΔ να υπερψηφίσουν
Η κριτική της Χαριλάου Τρικούπη επικεντρώνεται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με τον Ανδρουλάκη να προτρέπει τους βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ: «Αν δειλιάζει ο Πρωθυπουργός, θα τις πάρουμε εμείς. Και θα δούμε στη Βουλή, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που πριν από μερικές εβδομάδες έλεγαν ότι έχουν ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο από το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, τους καλώ αύριο να δείξουν αυτό το κοινωνικό πρόσωπο υπερψηφίζοντας στο φορολογικό νομοσχέδιο τις δίκαιες τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ» επισήμανε, ενώ μιλώντας για το Δημογραφικό περιέγραψε τη σημασία ενός ευρύτερου περιβάλλοντος συναίνεσης προς μια κοινή στρατηγική για την αντιμέτωπισή του. «Τα επόμενα χρόνια όποιος κι αν είναι στη θέση του Πρωθυπουργού να έχει μία πυξίδα στρατηγικής για να μπορούμε να βελτιώσουμε γρήγορα το δημογραφικό μας. Σε άλλη περίπτωση, το Δημογραφικό θα είναι η καταστροφή οποιασδήποτε οικονομικής ανάπτυξης».
«Ο αντισυστημικός που γνωρίζει το σύστημα»
Περιγράφοντας τον χαρακτήρα του Κινήματος Δημοκρατίας στο forum του ΟΤ, ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για ένα κόμμα που θα ακολουθεί μια ρεαλιστική, θεσμική, προοδευτική πολιτική που θα εκφράζει το Κέντρο, ακολουθώντας όμως τις αξίες της Αριστεράς, και περιέγραψε τον εαυτό του ως έναν «αντισυστημικό που γνωρίζει το σύστημα». Εθεσε δύο στόχους για την αλλαγή της πολιτικής στη χώρα: αφενός να βγει το πολιτικό χρήμα από την εξίσωση και αφετέρου να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται κάποιος, προτείνοντας προκριματικές διαδικασίες και ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτών και υπουργών. Προανήγγειλε πρόγραμμα με αλλαγές στην Παιδεία και στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, αλλά και ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα – «θα είμαστε πιο παρεμβατικοί σε κάποια σημεία από αυτά που είπαμε ως ΣΥΡΙΖΑ, πιο φιλελεύθεροι, ας το πούμε, σε κάποια άλλα» ανέφερε για την περίοδο που μιλούσε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Για το λογότυπο του Κινήματος Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε πως αυτό θα αποφασιστεί, όπως και το όνομα του κόμματος, από τη βάση και τα μέλη, τονίζοντας δηκτικά πως θα είναι «σίγουρα πιο φτηνό και καλύτερο» από αυτό του μετρό Θεσσαλονίκης – μια έμμεση αναφορά στην απευθείας ανάθεση.
Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι αναφορές στα όσα οδήγησαν στην έξοδό του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατίας ωστόσο δεν είναι «απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ», επαναλαμβάνοντας πως εκεί «αποκλείστηκε ο νόμιμος εκλεγμένος πρόεδρος του κόμματος. Εγιναν αντιδημοκρατικά πράγματα» επισήμανε, λέγοντας πως αν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε συμβεί σε άλλη χώρα «θα είχε παρέμβει το ανώτατο δικαστήριο για τη λειτουργία του κόμματος. Δεν μπορεί να παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα. Υπάρχουν όρια, όταν κάποιος αποκλείεται παράνομα πρέπει να υπάρχει Δικαιοσύνη. Είναι τα κόμματα ανεξέλεγκτα;» αναρωτήθηκε.