Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπτώσεις: Νέος τρόπος υπολογισμού των τιμών – Σε ισχύ πλατφόρμα καταγγελιών

Την ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν

καταγγελίες

κατά εμπορικών πρακτικών που τους θίγουν παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του

υπουργείου Ανάπτυξης

. Με αφορμή

την έναρξη της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου

, της πρώτης στην οποία ισχύει η νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας τα καταστήματα υποχρεούνται να εμφανίζουν ως αρχική τιμή, τη χαμηλότερη των τελευταίων 30 ημερών και όχι αυτή της προηγούμενης μέρας απ’ την έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων το

υπουργείο Ανάπτυξης

ενεργοποίησε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, η οποία όμως θα παίζει ρόλο «κλειδί» σχεδόν για τον έλεγχο του συνόλου της αγοράς μιας και θα κατευθύνει τις καταγγελίες στις 24 αρμόδιες εποπτικές υπηρεσίες και Φορείς.

Συνολικά οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν για επτά γενικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών (Καταναλωτικά Αγαθά, Υπηρεσίες, Τραπεζικές Υπηρεσίες, Ασφαλιστικές & Λοιπές Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών, Ρύθμιση Χρεών, Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) και 62 υποκατηγορίες, μεταξύ των οποίων τρόφιμα, μη τρόφιμα, καλλυντικά – φάρμακα, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια – φυσικό αέριο κοκ).

«Φτιάξαμε μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής καταγγελιών, πέραν του τηλεφωνικού αριθμού 1520, όπου κάθε καταναλωτής που θεωρεί ότι έπεσε θύμα παραπλάνησης ή εξαπάτασης θα μπορεί να προβαίνει σε καταγγελία και η ΔΙΜΕΑ θα προβαίνει κατά προτεραιότητα σε έλεγχο επιβάλλοντας τα νόμιμα πρόστιμα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η νέα πλατφόρμα kataggelies.mindev.gov.gr είναι ήδη στον «αέρα» και θα δέχεται καταγγελίες, επώνυμες ή ανώνυμες, με τον υπ. Ανάπτυξης να διευκρινίζει ότι προτεραιότητα θα λαμβάνουν οι επώνυμες καταγγελίες.

Οι εκπτώσεις
Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στάθηκε κυρίως στο κομμάτι της νέας ρύθμισης για τις εκπτώσεις. «Ο καταναλωτής έως σήμερα δεν γνώριζε εάν οι εκπτώσεις είναι πραγματικές ή πλασματικές. Τώρα το Κράτος έχει τη δυνατότητα να ελέγξει το πεδίο αυτό και να παρέμβει όπου χρειάζεται», σημείωσε απ’ την πλευρά του ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Όπως διευκρίνισε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης η νέα ρύθμιση για τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών προ της εκπτωτικής περιόδου δεν θα αφορά μόνο τις περιόδους των εκπτώσεων αλλά κάθε περίοδο προσφορών, όπως το Black Friday, Cyber Monday κ.ο.κ.

«Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των “φουσκωμένων” με τεχνητό τρόπο προσφορών», τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Το ανώτατο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί σε επιχείρηση που παρανομεί είναι το 4% του ετήσιου τζίρου της.

Η δε πιστοποίηση μίας παράνομης ή αθέμιτης εμπορικής πρακτικής αυτού του είδους πλέον μπορεί να γίνει εύκολα από τη ΔΙΜΕΑ όπως διαβεβαίωσε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επικαλούμενη τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στα οποία έχουν πρόσβαση οι ελεγκτές.

«Όλα πλέον καταγράφονται, επομένως και ο έλεγχος μπορεί να γίνεται πολύ εύκολα. Με αυτό καθώς και με τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονται απ’ τη νομοθεσία θεωρώ ότι θα αποτραπούν επιχειρήσεις που θέλουν να παραπλανήσουν το κοινό», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης υπογραμμίζοντας πως με αυτό τον τρόπο «θα ενισχυθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων».

Ειδήσεις σήμερα:Πώς ήρθαν οι Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα: Από τον βασιλιά Γεώργιο στον Κωνσταντίνο

Γέλη Παπαγιαννοπούλου – Αγγελοπούλου: Η γυναίκα πίσω από τον «εμφύλιο» μιας δυναστείας

Αυστραλία: Viral στο TikTok ο DJ που κάνει τέκνο ρεμίξ τη «Ρόζα», τον «Στράτο» και το «Σώμα μου»

Related posts

Wall Street: Διόρθωση για τον Dow Jones μετά το «ράλι» στα όρια των 30.000 μονάδων

admin

Επιχορηγήσεις έως 50% και όχι μόνον δάνεια στις περιοχές με lockdown

admin

Φυσικό αέριο: Το «κλειδί» στη γεωπολιτική σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία

admin

Έρχεται νέος, διπλός «Τειρεσίας» σε Δημόσιο και Τράπεζες

admin

Μπορεί η χρεοκοπία του crypto-fund 3 Arrows Capital να «μολύνει» και άλλους

admin

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας τα ρωσικά ομόλογα σε ξένο νόμισμα, από τον Standard and Poor’s

admin

Υπουργείο Εργασίας: Εγκρίθηκαν τα κονδύλια για το επίδομα στέγασης, γέννησης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

admin

Wall Street: «Βουτιά» το τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης – «Ράλι» για τις αεροπορικές εταιρείες

admin

«Πολεμικό» πληθωρισμό για Ελλάδα και Ευρώπη ανακοινώνει η Eurostat

admin