Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Βραζιλία: Ευρωβουλευτές καλούν να επιβληθούν κυρώσεις στον Μπολσονάρου αν αμφισβητήσει την ήττα του

Δεκάδες μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν χθες Τετάρτη τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρακολουθήσουν στενά τις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται την Κυριακή, για το ενδεχόμενο ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου να αμφισβητήσει και να προσπαθήσει να ανατρέψει το αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας του, επιχειρηματολογώντας πως πρέπει του επιβληθούν κυρώσεις αν αποπειραθεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία.

Ο κ. Μπολσονάρου βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση πίσω από τον κεντροαριστερό προκάτοχό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως ο τελευταίος μπορεί να κερδίσει απευθείας τη 2η Οκτωβρίου, κάτι που συνεχίζει να εγείρει ανησυχίες για πιθανές ταραχές και πολιτική κρίση στη Βραζιλία.

Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους, που λέει πως δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις και θεωρεί βέβαιο πως θα κερδίσει εκείνος την Κυριακή, θεωρείται από πολλούς ότι δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα ακόμα κι αν χάσει καθαρά. Έχει ισχυριστεί πως η εκλογική επιτροπή θα διαπράξει νοθεία σε βάρος του και αμφισβητεί την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, χωρίς να παρουσιάζει καμιά απόδειξη γι’ αυτό.

Ανοικτή επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον αντιπρόεδρό της και Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, που υπογράφεται από μέλη της πολιτικής ομάδας Οι Πράσινοι–Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Ευρώπη και μέλη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, 50 ευρωβουλευτές συνολικά, κατηγορεί τον κ. Μπολσονάρου πως επιτίθεται συστηματικά στο εκλογικό σύστημα και τους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας.

“Σας καλούμε να κάνετε περαιτέρω βήματα για να καταστεί αναμφίβολα σαφές στον πρόεδρο Μπολσονάρου και στην κυβέρνησή του πως το Σύνταγμα της Βραζιλίας πρέπει να γίνει σεβαστό και πως κάθε προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών κανόνων είναι απαράδεκτη”, αναφέρεται στο κείμενο.

“Η ΕΕ πρέπει να ανακοινώσει πως θα χρησιμοποιήσει διάφορους μοχλούς, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, για να υπερασπίσει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βραζιλία”.

Από την πλευρά της, αργά χθες το βράδυ, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τις αρχές της Βραζιλίας να εγγυηθούν ότι θα διεξαχθούν “ελεύθερες, δίκαιες, αξιόπιστες, διαφανείς και ειρηνικές” εκλογές στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής τον Οκτώβριο.

Ακόμη, το ψήφισμα παροτρύνει την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη σχέση της χώρας με οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδειχθεί στη Βραζιλία με αντιδημοκρατικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε κυβέρνησης καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα.

Πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου IPEC υπέδειξε πως ο Λούλα αύξησε τη διαφορά έναντι του κ. Μπολσονάρου (48-31%) και ότι θα μπορούσε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, καθώς προσελκύει ως και το 52% των προθέσεων ψήφου, με άλλα λόγια πάνω από το 50% που απαιτείται για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 25 νεκροί από έκρηξη κοντά σε σχολείο στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, Καμπούλ

admin

Σουηδία προς Ερντογάν: “Οι αποφάσεις για έκδοση υπόπτων λαμβάνονται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη”

admin

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα η επιχειρηματική δραστηριότητα

admin

Η φον ντερ Λάιεν στο πλευρό του Μακρόν: “Απαράδεκτος” ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία

admin

Στόλτενμπεργκ: Έχουμε συμφωνία για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Λιθουανία: Η Ρωσία διαθέτει ήδη πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Βαλτικής

admin

Ρωσία: Καθαιρέθηκαν 115 στρατιωτικοί επειδή δεν συμμετείχαν στην εισβολή

admin

Ιταλία: 67.152 κρούσματα κορονοϊού, 344 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

admin

Ισπανία: Ανυπομονησία, αλλά και ανησυχία, εν όψει άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την πανδημία

admin