Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ειδικοί του ΟΗΕ καλούν το Ιράν να ματαιώσει την επικείμενη εκτέλεση ενός νεαρού άνδρα

Ειδικοί του ΟΗΕ κάλεσαν σήμερα το Ιράν να ματαιώσει άμεσα και οριστικά την εκτέλεση ενός νεαρού άνδρα ηλικίας 20 ετών, που κατηγορείται για φόνο και του οποίου η “ομολογία” δόθηκε κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων.

Σύμφωνα με αυτούς τους τέσσερις ειδικούς στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών ο ειδικός Εισηγητής για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Μορίς Τίντμπολ Μπινζ και η πρόεδρος της Επιτροπής των δικαιωμάτων του παιδιού Μικίκο Οτάνι, η εκτέλεση του Χουσέιν Σαμπαζί επρόκειτο να γίνει στις 5 Ιανουαρίου.

Τότε αναβλήθηκε, όμως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός ο 20χρονος να εκτελεστεί άμεσα, τονίζουν σε ένα δελτίο τύπου.

Ζητούν “από τις ιρανικές αρχές να αναστείλουν άμεσα και οριστικά την εκτέλεση του Χουσέιν Σαμπαζί και να ακυρώσουν την καταδίκη του σε θάνατο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

“Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει ξεκάθαρα την επιβολή της θανατικής ποινής στους ανθρώπους κάτω των 18 ετών. Το Ιράν πρέπει να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του εφαρμόζοντας μια και για πάντα μια αναστολή (…) στην εκτέλεση των ανήλικων εγκληματιών, τονίζουν.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, ο Χουσέιν Σαμπαζί ήταν 17 ετών, όταν συνελήφθη, επειδή είχε μαχαιρώσει και σκοτώσει έναν συμμαθητή του, κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής μεταξύ τεσσάρων ατόμων, ωστόσο η “ομολογία” του είχε ληφθεί αφότου υποβλήθηκε σε βασανιστήρια.

Η αστυνομία τον ανέκρινε για 11 ημέρες, ένα διάστημα κατά το οποίο του είχαν αρνηθεί την πρόσβαση σε έναν δικηγόρο και την επαφή με την οικογένειά του, υπογραμμίζουν.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως “η εκτέλεση του Σαμπαζί είχε προγραμματιστεί τέσσερις φορές, γεγονός που προκάλεσε στον ίδιο και στην οικογένειά του ανεπανόρθωτη οδύνη και ψυχολογικό πόνο”.

Οι ίδιοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με αυτήν την κατάσταση στις ιρανικές αρχές το 2021.

Στο Ιράν, περισσότεροι από 85 άνθρωποι, που καταδικάστηκαν ενώ ήταν ακόμη ανήλικοι αναμένουν την εκτέλεσή τους. Στις 24 Νοεμβρίου, η εκτέλεση του Ιρανού Αρμάν Αμπντολαλί, 25 ετών, που είχε καταδικαστεί για έναν φόνο που διέπραξε ενώ ήταν ανήλικος, προκάλεσε σάλο στη διεθνή κοινότητα, με τον ΟΗΕ να δηλώνει “σοκαρισμένος”.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Πεντάγωνο: Το πλήγμα στην Καμπούλ που σκότωσε τέλη Αυγούστου 10 Αφγανούς αμάχους είναι συμβατό με το Δίκαιο του Πολέμου

banksnews

Πούτιν: Άμεση η απάντηση της Ρωσίας στις χώρες που θα επιχειρήσουν να παρέμβουν στην Ουκρανία

banksnews

Φεστιβάλ Καννών: Η ταινία “Titane” της Ζουλιά Ντικουρνό κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα

banksnews

Υπ. Άμυνας Β. Μακεδονίας: Αν δεν είχαμε υπογράψει τις Πρέσπες, θα ανησυχούσαμε περισσότερο για την κατάσταση στην Ουκρανία

banksnews

Ιράκ: Επίθεση drone εναντίον ιρακινής αεροπορικής βάσης που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις

banksnews

Κίνα: Τουλάχιστον 12 νεκροί από έκρηξη σε τμήμα αγωγού φυσικού αερίου

banksnews

Λεμέρ: Η γαλλική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα έως το Α’ εξάμηνο του 2022

banksnews

G7: Θα αναγγείλει τη δωρεά 1 δισ. δόσεων εμβολίων για τον κορονοϊό στις φτωχές χώρες

banksnews

Evergrande: “Ναυάγησε” το σχέδιο πώλησης ποσοστού στη μονάδα υπηρεσιών ακινήτων

banksnews