Image default
NATIONAL BANK ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Εθνική Τράπεζα: Ψάχνεται για «ολική επαναφορά» στην Κύπρο

Την αγορά της Κύπρου φέρεται να βάζει εκ νέου στο μικροσκόπιό της η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας του ομίλου στο νησί με προσεκτικές, όμως, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, κινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες,στο επιτελείο της Eθνικής Τράπεζας, με δεδομένο ότι το πλάνο των δεσμεύσεων έναντι της DG Comp βαίνει προς ολοκλήρωση, εξετάζουν μια σειρά από εναλλακτικές επέκτασης των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου, με την κυπριακή αγορά να βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Εξάλλου, η Εθνική δεν προχώρησε εν τέλει στην πώληση της θυγατρικής της στο νησί και διαθέτει την απαραίτητη «μαγιά» στην περίπτωση που αποφασιστεί η αυτόνομη ανάπτυξη των εργασιών. Το σήμα επανακαθορισμού της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η τράπεζα όσον αφορά την επέκταση στις αγορές της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας εδόθη από τον διευθύνοντα σύμβουλου της Παύλο Μυλωνά προ μηνός όταν δήλωσε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου: «έχουμε ανοικτά τα μάτια σε ό,τι αφορά το εξωτερικό».

Το placement

Στο μεσοδιάστημα και σε βάθος των επόμενων μηνών στην στρατηγική του ομίλου εντάσσεται, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και αφού ολοκληρωθεί η αλλαγή της θεσμικής λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η μείωση του ποσοστού που ελέγχει το δημόσιο (σ.σ. μέσω του ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Η βασική στόχευση προβλέπει τον περιορισμό του εν λόγω ποσοστού κατά περίπου 20% μέσω placement. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Ταμείο κατέχει το 40% των μετοχών της Eθνικής Τράπεζας, το υψηλότερο στον κλάδο.

Η απόφαση μείωσης του ποσοστού του ΤΧΣ είναι μείζονος στρατηγικής σημασίας και ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική βούληση της σταδιακής αποδέσμευσης των τραπεζών από το στενό κορσέ του δημοσίου, ο οποίος εφαρμόσθηκε στο πλαίσιο των «τραπεζικών μνημονίων».

Το day by day

Με δεδομένο ότι η τράπεζα μετά την τιτλοποίηση του Frontier ύψους 6 δισ. ευρώ, την δρομολογούμενη νέα τιτλοποίηση των 1,4 δισ. ευρώ αλλά και με οργανικές κινήσεις ολοκληρώνει το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) – στόχος ο δείκτης να περιορισθεί στο 6% το 2022, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ – το βάρος εφεξής αναμένεται να ριχθεί στην αύξηση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και δευτερευόντως νοικοκυριών.

Η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι από το 2022 έως και το 2024 θα αυξήσει τις χορηγήσεις της κατά 15 δισ. ευρώ αξιοποιώντας και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στοίχημα, βέβαια, συνεχίζει να αποτελεί για τον όμιλο της Εθνικής ο ψηφιακός μετασχηματισμός, στην κατεύθυνση του οποίου έχουν γίνει βήματα ωστόσο απαιτούνται ακόμη περισσότερα ώστε να ξεπεραστεί η βαριά φιλοσοφία της παλαιότερης σε λειτουργία τράπεζας της χώρας.

Related posts

S&P: Σε επενδυτική βαθμίδα το καλυμμένο ομόλογο της ΕΤΕ

banksnews

«Ακέφαλο» το ΤΧΣ με μεγάλα ανοικτά θέματα

banksnews

Πειραιώς: Ολες οι επιλογές στο τραπέζι για κεφαλαιακή ενίσχυση

banksnews

Μειώθηκαν τα κέρδη της Lloyds στο δ΄ τρίμηνο

banksnews

Υφεση 4,6% στις ΗΠΑ φέτος βλέπει η Goldman Sachs

banksnews

ΣΥΤΑΤΕ: Μέρες Πομπηίας για την ΕΤΕ

NEWSROOM

Εθνική Τράπεζα: Στοχευμένα τα κίνητρα αποχώρησης

banksnews

Εξι στις 10 ελληνικές εταιρείες επεκτείνουν τους χρόνους πληρωμών

banksnews

ΔΝΤ: Οι τράπεζες θα αγωνιστούν για κέρδη έως το 2025

banksnews